21 Σεπτεμβρίου 2018

«Πόρισμα Επιτροπής Παρασκευοπούλου»: Ένα ακόμη χτύπημα στις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές μας ελευθερίες!

Την Τετάρτη 19/09 δημοσιεύτηκε και παραδόθηκε στον Υπ. Παιδείας το πόρισμα της «επιτροπής για την μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια». Μάλιστα στάλθηκε και στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων οι οποίες, με ορίζοντα τις 30 Οκτώβρη, μπορούν να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους. Το πόρισμα έχει τρεις βασικούς άξονες: την «βία μέσα στα πανεπιστήμια», το «ζήτημα των ναρκωτικών», αλλά και «θέμα των καταλήψεων». Στην ουσία του πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας ενός αυστηρού πλαισίου ελέγχου μέσα στις σχολές και κατά συνέπεια χτυπήματος των δημοκρατικών μας ελευθεριών.

Εξ αρχής το Πόρισμα μας δείχνει τις «ανησυχίες» της κυβέρνησης ότι «οι ακαδημαϊκές λειτουργίες και ο ελεύθερος διάλογος διαταράσσονται συνεχώς». Από ποιους άραγε; Αυτό γίνεται φανερό από το γεγονός ότι σχεδόν τα 2/3 του Πορίσματος αφορούν την λεπτομερή ανάλυση και αντιμετώπιση κινητοποιήσεων ή αντιδράσεων από τους φοιτητές. Από τα «γενικά μέτρα πρόληψης» που προτείνει το πόρισμα, η επανεξέταση του καθεστώτος φύλαξης είναι το βασικό. Ξαναθέτει δηλαδή επί τάπητος την ανάγκη ύπαρξης security στις σχολές. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις καταλήψεις και στα στέκια που υπάρχουν στους διάφορους συλλόγους. Μας «ενημερώνει» λοιπόν, ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις διοικήσεις θα «παραχωρούν» χώρους εντός και εκτός πανεπιστημίων που «θα λειτουργούν με αυστηρό θεσμικό πλαίσιο» για να αντικαταστήσουν τις καταλήψεις και τα στέκια. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό τότε θα εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία (δηλαδή ότι παρακωλύεται η ακαδημαϊκή λειτουργία). Το πόρισμα βάζει επίσης στο στόχαστρο όλα τα πολιτιστικά δρώμενα που συμβαίνουν στις σχολές. Από τις πολιτιστικές ομάδες, μέχρι ένα φεστιβάλ ή ένα φοιτητικό πάρτι θα καθιερωθεί ακόμα πιο αυστηρή επιτήρηση και έλεγχος, μέχρι και για το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής(!). Οι όποιες αναφορές μέσα στο πόρισμα για υπεράσπιση του ασύλου και της δημοκρατίας αφορούν την ακαδημαϊκότητα τους, δηλαδή την υπεράσπιση της ορθής και ήρεμης λειτουργίας απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να την κλονίσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση τονίζει ότι οι δύο ακραίες επιλογές είναι «της διαρκούς και χωρίς σοβαρό λόγο επέμβασης της δημόσιας δύναμης, αλλά και της παντελούς απουσίας της».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρησιμοποιώντας το ήδη υπάρχων νομικό οπλοστάσιο για το ζήτημα του Ασύλου (νόμος πλαίσιο, νόμος Γαβρόγλου) και εφαρμόζοντας πιστά, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πολιτική της φασιστικοποίησης και της τρομοκρατίας, επιχειρεί με αυτό το πόρισμα να εφαρμόσει την ουσιαστική κατάργηση του ασύλου και να εγκαθιδρύσει ένα αντιδραστικό πλαίσιο ελέγχου μέσα στις σχολές. Οι όποιες επικλήσεις στα πλαίσια του πορίσματος για διάλογο και συνεννόηση, για «να βρούμε λύση στα κοινά μας προβλήματα» (π.χ. ναρκωτικά), κινούνται μόνο στην κατεύθυνση να μας κάνουν συνυπεύθυνους για τις πολιτικές που θέλουν να εφαρμόσουν.

Αυτό το κλίμα το αντιλαμβάνεται και η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, και σπεύδει να αντιπαρατεθεί με το πόρισμα λέγοντας επί της ουσίας ότι δεν είναι αρκετά αντιδραστικό. Δεν χάνει την ευκαιρία να μας υπενθυμίσει ότι έχει καταθέσει η ίδια την αντιδραστική της «πρόταση για την παιδεία και την ασφάλεια των πανεπιστημίων» (κατάργηση ασύλου, συλλόγων, εγκαθίδρυση security σε όλες τις σχολές κτλ). Θέλει έτσι να βάλει και αυτή το λιθαράκι της στην δημιουργία του αντιδραστικού πλαισίου που θα επιτρέψει την εφαρμογή αυτών των πολιτικών.

Για μας τους φοιτητές πρέπει να γίνει ξεκάθαρο: μόνο με την ύπαρξη συλλόγων και συλλογικών διαδικασιών μπορούμε να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Για αυτό λοιπόν η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει αυτό το σφιχτό πλαίσιο ελέγχου και χτυπήματος των δημοκρατιών μας ελευθεριών δεν πρέπει να περάσει. Μέσα από το ζωντάνεμα των συλλόγων και των συνελεύσεών μας να υπερασπιστούμε το Άσυλο και τις ελευθερίες.

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

• ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: