02 Αυγούστου 2016

Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη

Η αστυνομική επιχείρηση το πρωί της Τετάρτης 27 Ιουλίου στην Θεσσαλονίκη, σε τρία κατειλημμένα κτίρια, σκοπό είχε να στείλει ευρύτερα μηνύματα έντασης της κρατικής καταστολής απέναντι σε κάθε κοινωνική αντίσταση και αντίδραση. Ιδιαίτερα απέναντι στην εργαζόμενη πλειοψηφία και την νεολαία που σε λίγες εβδομάδες θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα καταιγίδα αντεργατικών αντί- συνδικαλιστικών και αντί-απεργιακών μέτρων. Η εισβολή, οι συλλήψεις και η κατεδάφιση του κατειλημμένου Ορφανοτροφείου στην Τούμπα, στο οποίο ζούσαν οικογένειες προσφύγων, αποτέλεσαν την κορύφωση, αλλά και τον απόλυτο συμβολισμό αυτής της άθλιας επιχείρησης. Το πράσινο φως της οποίας έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με τις τοπικές αντιδραστικές δυνάμεις της πόλης.
Ενώ συμβαίνουν αυτά, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων του ιμπεριαλιστικού πολέμου της Συρίας γύρω από τη Θεσσαλονίκη, οι συνθήκες αθλιότητας γίνονται όλο και πιο ανυπόφορες. Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση ο θάνατος της νεαρής Σύριας στο κέντρο κράτησης της Σόφτεξ στα Διαβατά. Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για συχνά περιστατικά εκφοβισμού και τρομοκράτησης των προσφύγων ώστε να μην αντιδρούν στις άθλιες συνθήκες κράτησης και μεγάλης καθυστέρησης απόδοσης ασύλου.
Καλούμε το λαό και τη νεολαία να εκφράσουν μαζικά την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες. Να στηρίξουν το δικαίωμά τους σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και κάθε προσπάθειά τους να οργανωθούν και να παλέψουν μαζικά, να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους στη ζωή και την ελευθερία, να συνδεθούν με το εργατικό και λαϊκό κίνημα στη χώρα μας στην πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Συρία.

Απαιτούμε την αθώωση όσων παραπέμφθηκαν σε δίκες.
Μαζικοί κοινωνικοί αγώνες και αγωνιστική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου.

Θεσσαλονίκη 31/7/2016



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για τις καταλήψεις τι γνώμη έχεται; Τις στηρίζεται;

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς η ερώτηση σου είναι άχρηστη, αν όχι προβοκατόρικη, γιατί το ΚΚΕ (μ-λ) έχει καιρό τώρα διατυπώσει -κι είναι γνωστό τοις πάσοι- την άποψη του συνολικά για τις δομές αυτοδιαχείρισης, τις λογικές των νησίδων και γενικώς την αντίληψη, ότι "δεν διεκδικώ από το κράτος δικαιώματα, αλλά βασίζομαι στον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία, για να τα καλύψω". Σε έναν τέτοιο καμβά πατά και η λογική των καταλήψεων "για" τους πρόσφυγες. Μια λογική, που αναπόφευκτα οδηγεί στην παραπέρα περιστολή των κοινωνικών μας δικαιωμάτων, αφού αυτά δεν θα καλύπτονται από το κράτος, αλλά από τους "σωτήρες" της αριστεράς και της αναρχίας (στον βαθμό πάντα που θα μπορούν να καλυφθούν). Ένα τέτοιο δικαίωμα, ΠΡΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ είναι και αυτό στη σίτιση-στέγαση-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μα και ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ των προσφύγων.

Οι καταλήψεις δεν προάγουν την ανάγκη διεκδίκησης αυτών των αιτημάτων από το κράτος, αλλά πατούν στην αυτοδιαχείρηση, απαλάσσοντας φυσικά το κράτος από τις ευθύνες του. Και θα μου απαντήσεις τώρα, ότι έχω αυταπάτες για το κράτος με αυτά που λέω. Και θα σου απαντήσω βέβαια κι εγώ, πως απαραίτηση προϋπόθεση, για να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα αυτά είναι το ίδιο το κίνημα, κάτω από την πίεση του οποίου το κράτος θα αναγκαστεί να τα παρέχει, γιατί το κράτος είναι από τη φύση του μηχανισμός του καπιταλιστικού/ιμπεριαλιστικού συστήματος και άρα μόνο το κίνημα είναι αυτό που μπορεί πραγματικά να κάνει πράξη αυτά τα δικαιώματα, γιατί το κράτος γενικά δεν χαρίζει.

Για την ουσία τώρα: πάντα το ΚΚΕ (μ-λ) υπερασπιζόταν το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα κάθε συλλογικότητας να παρεμβαίνει στο κίνημα και άρα εναντιωνόταν στην -με οποιαδήποτε τρόπο- πολιτική καταστολής και τρομοκρατίας σε βάρος της. Όσο αδιέξοδα κι αν θεωρούμε τα εν λόγω εγχειρήματα κι όσο κι αν πιστεύουμε, πως ούτως ή άλλως δεν είναι ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ του συστήματος, άλλο αν χρησιμοποιεί την καταστολή σε αυτά, για να περάσει κάποια μηνύματα στις δυνάμεις του κινήματος, στους πρόσφυγες και στον ίδιο τον ελληνικό λαό, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά αυτών των εγχειρημάτων να έχουν χώρο έκφρασης στο κίνημα και στις δομές του, υπερασπιζόμαστε κάθε αγωνιστή απέναντι στην επίθεση που δέχεται από το κράτος, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε με την κατεύθυνση που υπηρετεί στο κίνημα.

Πάντως, όχι, δεν φοβάται το σύστημα κυρίως αυτές τις δομές, όσο το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες να οικοδομήσουν κοινό μέτωπο πάλης μαζί με τον ελληνικό λαό και να γίνουν επικίνδυνοι απέναντι στο σύστημα. Και για μας εκεί βρίσκεται η διέξοδος.

Ν

Ανώνυμος είπε...

Το να ρωτάει κάποιος τις θέσεις σας για ένα ζήτημα είναι προβοκατόρικο;
Είναι τόσο απίθανο να μην τις ξέρει κάποιος;

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι, πως επί του συγκεκριμένου έχουμε τοποθετηθεί ουκ ολίγες φορές.
Κι επειδή είναι πάγια τακτική πολλών μαϊντανών έδω μέσα να πετάνε μια ερώτηση, χωρίς να τοποθετούνται καν, απλά για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, είναι λογικό καμιά φορά να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις ή τέτοιοι χαρακτηρισμοί.

Ν