30 Ιουνίου 2018

10 χρόνια είναι αυτά!

Μετά από δέκα χρόνια διαδικτυακής παρουσίας με 18.546 αναρτήσεις και με κάμποσες χιλιάδες σχόλια -των οποίων το ακριβή αριθμό δυστυχώς δεν γνωρίζουμε μιας και η blogger αποφάσισε να κρατά μόνο τα τελευταία 1000 και τα υπόλοιπα τα διαγράφει- καιρός να βλογήσουμε τα γένια μας!

10 χρόνια Αντίσταση στις γειτονιές σε λίγες μέρες λοιπόν! (Δεν θυμόμαστε την ακριβή ημερομηνία ίδρυσης!). Ή αλλιώς «αντιγειτονιές», όπως καθιερώθηκε να λέγεται με βάση την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Η οποία παρά τις …φήμες δεν προέκυψε από καμιά έμπνευση της στιγμής ούτε από καμιά διάθεση εναλλακτικότητας προς την έννοια της γειτονιάς! Προέκυψε μιας και η διεύθυνση με το πλήρες όνομα (antistasistisgeitonies) ήταν ήδη κατειλημμένη στην αρχική πλατφόρμα (την blog.com) και κόψε κόψε μείναμε σε αυτό που αργότερα έγινε το αναγνωριστικό μας!


Προέκυψε αυθόρμητα και πρωτοβουλιακά; Πιθανά! Όσο αυθορμητισμό μπορεί να περικλείει η ανάγκη να εκφραστεί στα πλαίσια των, σε άνθηση τότε, κινημάτων γειτονιάς -ή κατ’ άλλους πόλης- και να φτάσει πιο πλατιά μια άλλη άποψη πέρα από τις τρέχουσες της συνδιαχείρισης και των προτάσεων επί παντός επιστητού. Μια άποψη που εκφραζόταν από ανθρώπους - αγωνιστές που συμμετείχαμε στα κινήματα αυτά και έπαιζαν ρόλο. Προέκυψε και από την ανάγκη να συμπληρωθεί ένα κενό. Αυτό της σχεδόν ολοκληρωτικής ανυπαρξίας τότε στο διαδίκτυο ενός πολιτικού χώρου όπως το ΚΚΕ(μ-λ). Άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Όπως λέγαμε ήδη από τότε, παρά τον αυθόρμητο και πρωτοβουλιακό του χαρακτήρα:

«Στόχος εκτός από την ανάδειξη, στήριξη και δημοσιοποίηση αυτών των κινημάτων γειτονιάς, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή μας και τις όποιες απόψεις κυριαρχούν σε αυτά, ήταν βεβαίως η όσο το δυνατόν έκφραση και της δική μας άποψης για αυτά. Άποψη που δεν είναι τυχαία και στο αέρα αλλά έχει συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Δεν κρύφτηκε, ούτε θα ήταν δυνατόν άλλωστε, η ένταξη στο ΚΚΕ(μ-λ)».

Βέβαια να μην κρύψουμε ότι άμα τη δημιουργία του άρχισαν και οι …δεύτερες σκέψεις! Του τύπου «ρε που πάμε να μπλέξουμε τώρα»; «Μεγάλη η ευθύνη και οι υποχρεώσεις» και όλα τα σχετικά. Έλα μου ντε που υπάρχουν και κάποιοι τύποι, από Θεσσαλονίκη μεριά, που παίζουν το διαδίκτυο στα δάχτυλά τους και το ανακάλυψαν πριν καλά καλά εμφανιστεί (και το διαδίκτυο και το αντιγειτονιές!), με τις μια δυο πρώτες δοκιμαστικές αναρτήσεις του, ανακάλυψαν ποιός το έστησε και με τον …τρόπο τους έπεισαν για την αναγκαιότητα ύπαρξή του! Πώς να πει κανείς όχι! Πολύ περισσότερο όταν είναι και της ίδιας άποψης περί της αναγκαιότητας! Τραβάτε με και ας κλαίω έμεινε λοιπόν στα κύματα του διαδικτύου το «αντιγειτονιές». Αυτά την πρώτη βδομάδα του Ιούλη του 2008.

Μετά ξεκίνησαν οι κρίσεις. Κυρίως φίλων και συναγωνιστών εκτός ΚΚΕ(μ-λ) που κατά τα άλλα επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει στο διαδίκτυο κάτι και αυτόν τον πολιτικό χώρο. Οι πιο επικριτικές ήταν αυτές που το ήθελαν λιγότερο ΚΚΕ(μ-λ), περισσότερο ανεξάρτητο και ανένταχτο. Να μην πολυφαίνεται τι είναι για να προσελκύσει κόσμο! Λες και ο κόσμος είναι χάπατο που δεν καταλαβαίνει! Να γίνει κάτι δηλαδή που κάθε άλλο παρά έλειπε από το διαδίκτυο, να παίξει με τον αντικομματισμό και τον αντιοργανωτισμό, με το εμπόριο της παναριστεράς, να εξαπατήσει -έτσι το νοιώθαμε και το νοιώθουμε- τον κόσμο που φιλοδοξούσε να απευθυνθεί παριστάνοντας τους ανένταχτους, τους αντικειμενικούς και τους ανεξάρτητους. Υπήρξε, ασήμαντη σε μέγεθος, και η αντίθετη άποψη. Αυτή που έλεγε ότι ήταν …λίγο ΚΚΕ(μ-λ), ότι θα έπρεπε να χρωματισθεί περισσότερο. Πόσο περισσότερο πια! Πάντως στο ίδιο το ΚΚΕ(μ-λ) άρεσε η ιδέα, τη στήριξε και δεν …πολυανακατεύτηκε. Μέχρι παρεξηγήσεως ορισμένες φορές. Άφησε το αντιγειτονιές να λειτουργήσει μόνο του, να ανιχνεύσει και να βρει το δρόμο του. Τα συνηθίζουν κάτι τέτοια οι συγκεκριμένοι «μουλούδες», παρά τις φήμες κι εδώ!

Στα πρώτα του βήματα προέβαλε αυτό που λέει ο τίτλος του. Την αντίσταση στις γειτονιές. Ζητήματα και δράσεις που αφορούσαν περιβαλλοντολογικά θέματα αλλά και, μιας κατά τη δική μας άποψη κινήματα στη γειτονιά δεν είναι μόνο αυτά, προέβαλε και θέματα που αφορούσαν τους αγώνες σε σχολεία, σε χώρους δουλειάς ή προσπάθειες συγκρότησης συλλογικοτήτων στις γειτονιές που θα απαντούσαν στην επερχόμενη τότε ένταση της επίθεσης του συστήματος στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, με πρόσχημα την επερχόμενη, επίσης, κρίση του.

Αυτό που έπαιξε όμως σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του χαρακτήρα του ιστολογίου μας ήταν ο Δεκέμβρης του 2008. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αδιάφοροι και έξω από τη μεγάλη εξέγερση της νεολαίας που πυροδότησε η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ούτε από το κίνημα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης που πυροδότησε ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός της Γάζα, ούτε από το κίνημα αλληλεγγύης που πυροδότησε η απόπειρα δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Τότε άρχισε να γίνεται και πιο γνωστό σε ευρύτερο κοινό που ήθελε να δει και μια άλλη άποψη πέρα από αυτές που περιοριζόντουσαν στο να σπάνε τζάμια, από αυτές που δεν… τα σπάγανε και από αυτές που έστελναν το …κουρασμένο κίνημα να βρει την ξεκούρασή του στις ανώτερες μορφές πάλης του στις …κάλπες ή στα αποστειρωμένα καβούκια των καταλήψεων …χώρου!

Ανοίχτηκε το αντιγειτονιές. Κάλυψε, όσο μπορούσε, εργατικά, νεολαιίστικα, λαϊκά ξεσπάσματα, ζητήματα αλληλεγγύης αλλά και διεθνή. Ξέφυγε από τα αθηναϊκά όρια. Στηρίχθηκε και από άλλους συντρόφους και φίλους, με κείμενα και ανταποκρίσεις. Προσπάθησε να δημοσιοποιήσει την άποψη της οργάνωσής του ενώ ήταν -και είναι- ανοιχτό και σε άλλες, θετικές και μη, οργανώσεων και αγωνιστών. Αρκεί να βοηθούν, να έχουν τη διάθεση να γίνεται διάλογος γι’ αυτά που αγαπάμε και μας πονάνε, την Αριστερά, το εργατικό και λαϊκό κίνημα, το κομμουνιστικό κίνημα. Ήταν ανοιχτό και στο διάλογο, όχι μόνο μέσω των αναρτήσεών αλλά και μέσω των σχολίων, ο καθένας μπορούσε ελεύθερα να γράφει ότι θέλει. Δυστυχώς όμως αναγκαστήκαμε τον τελευταίο χρόνο να περιορίσουμε την «ελευθερία» βάζοντας τον έλεγχο μιας και αυξήθηκαν πολύ τα spam και κυρίως αυτοί που έμπαιναν μόνο και μόνο για να βγάλουν τα σώψυχά τους!

Το αντιγειτονιές επεκτάθηκε. Έγινε… όμιλος! Απέκτησε τη βιβλιοθήκη του (αν και …παραμελημένη), απέκτησε το βοηθό του που αργότερα μετατράπηκε στο blog με τους συνδέσμους που προτείνει, έστησε και τον Αθέατο Κόσμο ορμώμενο από την ομώνυμη στήλη της Προλεταριακής Σημαίας. Έχει προφίλ και σελίδα στο facebook, έχει και twitter όπως και G+! Έχει και το youtube του και το flickr με τις φωτογραφίες του. Αν και με τις φωτογραφίες η google με το που κατάργησε το Picasa μας τα έκανε μαντάρα! Εκεί είχαμε συγκεντρωμένο πολύ πράγμα! Και το youtube τώρα τελευταία μας ζορίζει με τα πνευματικά δικαιώματα. Και βεβαίως απέκτησε και νέους συνδιαχειριστές.

Αντιμετώπισε βέβαια και τα προβληματάκια του. Αρχικά στις αρχές του 2009 όπου αναγκάστηκε να μετακομίσει στη blogspot.com, ένα χρόνο μετά μας ήρθε μήνυμα …συγγνώμης από την blog.com -που πλέον δεν υπάρχει- γιατί λέει αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα! Προβληματάκια ολιγοήμερων ή ολιγόμηνων αποκλεισμών είχαμε και με το facebook. Άλλες φορές με το πρόσχημα ότι κάποιος προσπάθησε να παραβιάσει το λογαριασμό μας (σα να λέμε ότι κάποιος πήγε να μπει στο σπίτι μας και αντί να ψάξουν να βρουν ποιος είναι απέκλεισαν εμάς για κανένα δίμηνο από την είσοδο σε αυτό για να μας …προφυλάξουν!). Άλλες γιατί δημοσιεύαμε κείμενα που δεν ταιριάζουν με την πολιτική του, άλλες γιατί το όνομα «Αντίσταση στις γειτονιές» δεν αντιστοιχεί σε πρόσωπο και εντελώς συμπωματικά τις περισσότερες φορές όταν δημοσιοποιούσαμε θέματα για την Ινδία, την Τουρκία, την Παλαιστίνη και κυρίως για το Ισραήλ!

Ακόμη πιο γνωστό έγινε τα χρόνια ’10 – ’12, με πιο ιδιαίτερη περίοδο αυτή του καλοκαιριού του 2011, από εκεί και πέρα απόκτησε ένα πιο σταθερό κοινό μερικών εκατοντάδων σε καθημερινή βάση και που δεν είναι απαραίτητα οι ίδιοι κάθε μέρα κι ας έχουμε και τέτοιους! Άρχισαν να αντιγράφονται και κείμενά του από ιστολόγια και ιστοσελίδες άλλων πολιτικών χώρων.

Ενημερωτικά να πούμε τα εξής:

Στο προφίλ του FB έχουμε 3448 φίλους ενώ μας ακολουθούν άλλοι 275, στη δε σελίδα δηλώνουν ότι τους αρέσουμε 880! (Μην τα προσθέσετε, θα βγουν λάθος μιας και υπάρχουν κοινοί φίλοι και ακόλουθοι, αν πάλι το κάνετε αφαιρέστε καμιά 280αριά από το τελικό αποτέλεσμα!). Στο δε twitter έχουμε 410 ακόλουθους και στο G+ 362! Να μας συμπαθάτε αλλά instagram όπως μας προτείνουν κάποιοι δεν ανοίγουμε! H συντριπτική πλειοψηφία αυτών που μπαίνουν στο blog μας, από αυτούς που δεν μπαίνουν απευθείας, παραπάνω από τους μισούς δηλαδή, προέρχονται πλέον από το fb. Παλαιότερα έμπαιναν κυρίως από άλλα blog της Αριστεράς  -την πρωτιά την είχαν αυτά που αναφερόντουσαν στο ΚΚΕ-  πλέον τα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχουν ή υπολειτουργούν και άλλα αφαίρεσαν τον σύνδεσμο από τα blog τους! Τον σύνδεσμο τον αφαίρεσαν και κάποιοι άλλοι που μας υποδέχτηκαν αρχικά θετικά και βοήθησαν σε τεχνικά ζητήματα. Η δικαιολογία, πρόσωπο με πρόσωπο μάλιστα μεταξύ κρασιού και λαϊκών ασμάτων, ότι το αντιγειτονιές δεν ενημερώνεται τακτικά μάλλον δεν είναι πειστική! Τι λέτε;

Η δε επισκεψιμότητά μας ανά έτος έχει ως εξής:

2009: 32.616

2010: 84.116

2011: 139.929

2012: 183.328

2013: 188.726

2014: 157.676

2015: 173.095

2016: 160.236

2017: 136.202

και μέχρι ...τώρα το 2018: 106.382.

Ξεκίνησε με ένα μέσο όρο επισκέψεων γύρω στις 2500 το μήνα και 85 την ημέρα (το 2009 που αρχίσαμε να μετράμε) για να φτάσει σήμερα -κατά μέσο όρο πάντα- τις 18500 μηνιαία και τις 600 (μοναδικές) ανά ημέρα από τις οποίες (και τις μηνιαίες και τις ημερήσιες) το 75% είναι τακτικοί επισκέπτες. Και αν καταλαβαίνουμε σωστά τις στατιστικές της google τότε οι μοναδικοί (και μάλλον πραγματικοί) τακτικοί επισκέπτες σε μηνιαία βάση είναι κάτι παραπάνω από 5000. Τις περισσότερες επισκέψεις τις πετυχαίνει όταν το κίνημα είναι στα πάνω του ή όταν τα ζητήματα που τρέχουν στην επικαιρότητα απασχολούν πολύ κόσμο. Τα «μακεδονικό» και τα ελληνοτουρκικά, το αντιπολεμικό αλλά και τα ζητήματα που αφορούν το εργατικό κίνημα -όπως προέκυψαν τον τελευταίο δίμηνο- ανέκοψαν την καθοδική του πορεία και έτσι όπως πάει, αν πάει, το 2018 θα είναι η χρονιά με τις περισσότερες επισκέψεις. Ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών ποικίλει ανάλογα με τη θεματολογία και τη συγκυρία. Ξεκινά από τα 3 με 5 λεπτά και φτάνει στη μια ώρα!

Το «αντιγειτονιές» άλλαξε κάμποσες φορές τη μορφή του. Στις φωτογραφίες βλέπετε μόνο ένα δείγμα! Τόσες που κάποια στιγμή γίνανε παράπονα οπότε και σταματήσαμε σε αυτό που βλέπετε τώρα. Νομίζουμε ότι είναι λειτουργικό και ότι βοηθά κάποιον να βρει αυτό που μπορεί να ψάχνει σχετικά εύκολα. Δεν το ξέρουμε μιας και κανείς δεν μας έχει παραπονεθεί ως τώρα! Αλλά ούτε και το ανάποδο. Για πόσο θα παραμείνει ακόμη; Δεν το ξέρουμε. Για όσο χρειαστεί!

Αυτά με το …βλόημα των γενειάδων μας. Οι κριτικές αφήνονται σε σας! Εάν και εφόσον θέλετε βεβαίως και κυρίως δεν βαριέστε!






6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να τα κατοστήσει, τι λέω ... να τα χιλιάσει!!! Μπράβο στη προσπάθεια, την υπομονή και προπαντός την επιμονή με την οποία οι "αντιγειτονιές" στέκονται από την όχθη των ανθρώπων της δουλειάς!
Τάσος Σ.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Καλή δύναμη και στη συνέχεια.
Ψυχή βαθιά!

Ανώνυμος είπε...

Καλή συνέχεια και στα επόμενα δέκα με κανονικό σαιτ.σαιτ.
Λουλης

ΑΒ είπε...

μπραβο στις αντιγειτονιες.ΑΒ

Ανώνυμος είπε...

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια κι από μένα και συγχαρητήρια στους διαχειριστές για την υπομονή, τη συνέπεια και τη σοβαρότητα που τους χαρακτηρίζει.

Πάνος

Ανώνυμος είπε...

Καλή δύναμη σε όλη την. ομάδα !
Σπουδαία προσπάθεια . Θα έχει συνέχεια γιατί είναι αναγκαία.

Γρηγόρης