12 Ιουλίου 2018

Τουργκούτ Καγια: συγκέντρωση στο υπ. Δικαιοσύνης και απαγόρευση της πορείας προς την Επιτροπή Ασύλου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά, έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή δεκάδων συναγωνιστών του, συνδικαλιστών και αντιπροσωπειών από ελληνικές Οργανώσεις της Αριστεράς. Ο υπουργός Κοντονής φρόντισε να λείπει, ενώ κανείς αρμόδιος του υπουργείου δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Επιτροπής Αλληλεγγύης για συνάντηση. Από το υπουργείο προτάθηκε να γίνει μια συνάντηση στο προαύλιο με μια διευθύντρια και στην επιμονή των αλληλέγγυων να γίνει μέσα η απάντηση ήταν δεν μπορούσε να γίνει για ...λόγους ασφαλείας! Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς την Υπηρεσία Ασύλου στη Κατεχάκη όπου θα εξέταζε εκείνη την ώρα την αίτηση του Τ.Κ. Βασικό σύνθημα της διαδήλωσης το «Λευτεριά και άσυλο στον Τουργκούτ Καγιά», ενώ φωνάχτηκαν αντιιμπεριαλιστικά, αντιφασιστικά, αντικυβερνητικά συνθήματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θέλοντας να στείλει μήνυμα και προς τα μέσα και προς τα έξω, πριν η διαδήλωση φτάσει στην υπηρεσία με μια διμοιρία έφραξε το δρόμο στους διαδηλωτές, απαγορεύοντάς τη. Αυτή η στάση έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής περικύκλωσης της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης από διμοιρίες των ΜΑΤ, που «συνοδεύσαν» τους διαδηλωτές από το Σύνταγμα μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. Μια στάση που αποτελεί από τη μεριά της κυβέρνησης μήνυμα για ένταση της καταστολής και της κρατικής τρομοκρατίας, συνολικότερα κλιμάκωση της φασιστικοποίησης. Με επιμονή και έπειτα από ώρα διαπραγματεύσεων οι διαδηλωτές διεκδίκησαν και πέτυχαν να φτάσουν στην είσοδο της υπηρεσίας όπου και απαίτησαν συνάντηση με την αρμόδια για την εξέταση του αιτήματος του Τ.Κ. επιτροπή. Τελικά αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κάτω από την πίεση που άσκησαν οι διαδηλωτές.

Καμία όμως απάντηση δεν δόθηκε πέρα από το γνωστό μπαλάκι των ευθυνών. Δηλαδή ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να εξετάσει το αίτημα απουσία του αιτούντος οπότε και αναβλήθηκε η όποια εξέλιξη στην υπόθεση. Η διοίκηση του νοσοκομείου δεν υπογράφει για τη μεταφορά του Τ.Κ. με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Η αστυνομία δεν παίρνει την ευθύνη για τη μεταφορά του. Η συνέντευξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο, καθώς είναι προσωπικά αυστηρή, ενώ ο Τ.Κ. βρίσκεται στο ίδιο «δωμάτιο» - κελί με το Ξηρό, υπό αυστηρή αστυνομική φύλαξη και για 43η μέρα συνεχίζει την απεργία πείνας. Η παράταση και η πρωτοφανής για τέτοια περίπτωση αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η υπόθεση του Τουργκούτ Καγιά ενισχύει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση τον χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συναλλαγές της με το τούρκικο καθεστώς, παρά τις διαψεύσεις του Κοντονή ο οποίος είχε και το θράσος να κριτικάρει τον αγωνιστή για την απεργία πείνας!

Χθες δεν επιτράπηκε στη γυναίκα του Τουργκούτ Καγιά να τον δει γιατί με τη δικαιολογία ότι χάλασε το μηχάνημα ανίχνευσης της ζήτησαν να γδυθεί εντελώς για να την ψάξουν, κάτι που φυσικά η γυναίκα το αρνήθηκε!


Δεν υπάρχουν σχόλια: