19 Σεπτεμβρίου 2018

Οι «ψηφιακές λεωφόροι της δημοκρατίας» και η βαριά μπότα του ιμπεριαλισμού

Πριν λίγες μέρες το γνωστό Facebook διέγραψε μαζικά δεκάδες αναρτήσεις του αριστερού μπλογκ «Αντίσταση στις γειτονιές» και κατόπιν το απέκλεισε εντελώς με την αιτιολογία ότι «φαίνεται ότι είναι σπαμ και δεν ακολουθεί τους Όρους της κοινότητας»!

Αφορμή ήταν η αποκάλυψη του κύματος διώξεων και μαζικών συλλήψεων αγωνιστών και υποστηρικτών διανοούμενων (καθηγητών Πανεπιστημίου, συγγραφέων, ανάμεσα στους οποίους και της γνωστής Αρουντάτι Ρόι) της Επαναστατικής Αριστεράς στην Ινδία. Σημειώνουμε πως, μέσα στη διεθνή σιωπή των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, εδώ και χρόνια, είναι σε εξέλιξη μια ευρεία επιχείρηση του Ινδικού κράτους και παρακράτους ενάντια στο ναξαλίτικο κίνημα στην Ινδία, μια επιχείρηση που έχει συνδυαστεί (όπως κάνει πάντα το σύστημα σε τέτοιες περιπτώσεις) με μαζικές δολοφονίες, με λιντσαρίσματα και βασανιστήρια, με καταστροφές χωριών, με όργιο τρομοκρατίας και διώξεων. Το ινδικό κράτος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη μαζική λαϊκή αλληλεγγύη στους αγωνιστές, που εξαπλώνεται και στις πόλεις, με ένταση της καταστολής και με βιομηχανία συλλήψεων και δικών. Αξίζει κανείς να διαβάσει συνέντευξη της Αρουντάτι Ρόι (εδώ: https://antigeitonies3.blogspot.com/2018/09/03092018.html) για να πάρει μια ιδέα για το τι συμβαίνει στην Ινδία.

Ωστόσο, με βάση τον αποκλεισμό, νιώθουμε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε μερικές ξεχασμένες αλήθειες:
1. Δεν υπάρχει καμία «ψηφιακή δημοκρατία». Στο διαδίκτυο και στα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν ανενόχλητες από ανοιχτές ανοησίες («η γη είναι επίπεδη»!) μέχρι ξετσίπωτα ψέματα φασιστικής προπαγάνδας, αλλά πέφτει πέλεκυς όταν διακινείται μια καθαρά διασταυρωμένη πληροφορία που αφορά τη λαϊκή πάλη.

2. Είναι λογική η χρησιμοποίηση από το κίνημα και τέτοιων μέσων, αρκεί να μη δημιουργούνται αυταπάτες και να είναι καθαρό ότι τον ασφυκτικό έλεγχο στα μέσα αυτά τον έχουν τα μονοπώλια, σε ευθεία σύνδεση με τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κέντρα εξουσίας του ιμπεριαλισμού και των αρχουσών τάξεων.

3. Ο ψηφιακός κόσμος είναι εικονικός. Οι αγώνες δεν υποκαθιστούνται από «like» ή από σχολιασμούς και οι «μάχες» στον κόσμο αυτό μπορεί μεν να έχουν την αξία τους, αλλά παραμένουν εικονικές, όσο δεν συνοδεύονται από όξυνση της πάλης στο πραγματικό πεδίο της ζωής, στη δουλειά, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο δρόμο, στην απεργία.

4. Με την παραπάνω έννοια επιστρέφει ξανά και ξανά το καθήκον ανασύστασης των πραγματικών δικτύων συζήτησης, των συνελεύσεων, των σωματείων. Εκεί όπου μπορούν οι εργαζόμενοι να παλέψουν να φτιάξουν τα δικά τους –ανεξάρτητα από το σύστημα- κύτταρα πραγματικής ενημέρωσης και οργάνωσης των αγώνων τους.

5. Η πορεία των πραγμάτων, σε όλες τις πτυχές της ζωής, αποδεικνύει εκκωφαντικά: Η κοινωνία ων πολέμων, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, της φασιστικοποίησης, της κρατικής καταστολής δεν εξανθρωπίζεται, ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ!
Εκπαιδευτικοί του KKE(μ-λ)


Α.σ.Γ.: Μόλις χθες βράδυ (18/9) μας ήρθε μήνυμα από το facebook ότι επανέφερε τις σχετικές αναρτήσεις, ζητώντας και αυτή τη φορά συγγνώμη και ότι μετά από ψάξιμο που έκαναν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αναρτήσεις, πάνω από 50 και περίπου τριών μηνών, δεν παραβιάζουν τους όρους της κοινότητάς τους. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να αναρωτηθεί, αν και εφόσον έκατσε κάποιος τρίτος και ανέφερε τόσες αναρτήσεις ως ...παραβιάζουσες τους όρους γιατί δεν το έψαξε το fb από την αρχή αντί να προχωρήσει σε πλήρη αποκλεισμό της διεύθυνσης antigeitonies.blogspot.com χαρακτηρίζοντάς τη ως κακόβουλη (την αλλάξαμε μετά από αυτό), για πρώτη φορά μιας και απόκρυψη-διαγραφή αναρτήσεων έχει συμβεί κι άλλες φορές, χωρίς όμως τέτοιον αποκλεισμό και "συμπτωματικά" όταν ανέβηκαν αναρτήσεις που αφορούν ένοπλα επαναστατικά και εθνικοαπελευθερωτικά  κινήματα.

Όπως και νά 'χει είτε επανέφερε είτε όχι το fb τις αναρτήσεις η πραγματικότητα και η ουσία αυτών που λέει το κείμενο των συντρόφων εκπαιδευτικών δεν αλλάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: