18 Οκτωβρίου 2018

Τραγικές οι συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη Μόρια!

Τα λεγόμενα κέντρα «υποδοχής» που έχουν στήσει οι κυβερνήσεις - όσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- δεν είναι τίποτα άλλο παρά χώροι όπου στοιβάζονται και στριμώχνονται άνθρωποι που καλούνται να επιβιώσουν μέσα σε άθλιες συνθήκες. Οι κάθε είδους ιθύνοντες αλλά και οι θιασώτες της προπαγάνδας για την «εγκληματικότητα των μεταναστών και των προσφύγων» γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά θα μετατρέπονταν σε γκέτο, στα όποια κυριαρχεί η απελπισία, η εξαθλίωση, η βία, η διακίνηση ναρκωτικών και τα φαινόμενα εκπόρνευσης. Για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη Μόρια αυτό το μέρος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πραγματικό κολαστήριο, ακόμα και για τα «αστικοδημοκρατικά» δεδομένα. Είναι ένα πρώην στρατόπεδο το οποίο διαμορφώθηκε για να «ζουν» το πολύ 2.000 πρόσφυγες. Αυτό το νούμερο απέχει κατά πολύ απ’ τους 9.000 που ζουν εκεί αυτή τη στιγμή, στοιβαγμένοι μέσα σε αυτόν το χώρο. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι επιφυλάσσει το σύστημα της εκμετάλλευσης, οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις ζωτικές τους ανάγκες:

• ΥΠΝΟΣ
Τα κοντέινερ όπου ζουν είναι διαστάσεων 6x3 ή 8x3 μέτρα, και σε αυτούς τους χώρους θεωρητικά θα πρέπει να κοιμούνται πέντε άτομα. Αυτή τη στιγμή ζουν χιλιάδες άνθρωποι μέσα σε σκηνές, πέρα απ’ τα κοντέινερ, και τα 18 ή 24 τετραγωνικά για πέντε ανθρώπους μοιάζουν… ουτοπία!

• ΥΓΙΕΙΝΗ
Οι τουαλέτες είναι μόνο εξωτερικές και ενώ στα χαρτιά πρέπει να αντιστοιχεί μία τουαλέτα σε 20 άτομα, αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί μία τουαλέτα σε… 85 άτομα! Οι τουαλέτες θα έπρεπε να έχουν απόσταση το πολύ 50 μέτρα απ’ τα κοντέινερ. Πολλές απ’ τις τουαλέτες απέχουν και 100 μέτρα απ’ τα κοντέινερ ή και τις σκηνές. Φυσικά στις τουαλέτες δεν υπάρχει καμία φύλαξη. Γι’ αυτό και κάποια στιγμή μοίραζαν πάνες ακράτειας στις γυναίκες! Για το ζήτημα του μπάνιου η αναλογία αυτή τη στιγμή είναι μία ντουζιέρα για εκατό άτομα!

• ΝΕΡΟ
Για πόσιμο νερό δίνεται ένα μπουκάλι 1,5 λίτρου σε κάθε άνθρωπο την ημέρα! Όσον αφορά το νερό στα ντους και στις τουαλέτες, σε αυτό γίνεται πολλές φορές μέσα στη μέρα διακοπή. Λόγω του ότι δεν υπάρχει σωλήνας αποχέτευσης για τόσα άτομα, η «εφικτή» λύση είναι να κόβουν το νερό, αφού όταν είναι διαθέσιμο το νερό, ο αγωγός της αποχέτευσης δεν αρκεί και πλημμυρίζουν με λύματα οι χώροι του κέντρου και φυσικά οι σκηνές,και οι δρόμοι.

• ΦΑΓΗΤΟ
Η αναμονή στην ουρά για το φαγητό αγγίζει τις 2,5 με 3 ώρες! Τα τρία γεύματα που σερβίρονται είναι άθλια, προμαγειρεμένα στα οποία δεν υπάρχει σαλάτα και αποτελούνται κυρίως από ρύζι. Οι ουρές μέσα στο κέντρο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και οι πολύωρες ουρές για το φαγητό είναι τυπικό σημείο όπου γίνονται βιαιοπραγίες.

• ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Όπως γίνεται κατανοητό, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι τουλάχιστον εκτεθειμένοι στη βροχή, στη ζέστη και στο κρύο. Όσοι γνωρίζουν καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε καν να τοποθετηθεί αλλά ούτε και να ζεσταθεί ένα αντίσκηνο με κλιματιστικό!

• ΑΣΥΛΟ
Όσον αφορά τις διαδικασίες εξέτασης του ασύλου, υπάρχουν πολύμηνες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες μέσα στα κέντρα σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες.

Όλες αυτές οι συνθήκες που περιγράφηκαν παραπάνω αποτυπώνουν το γιατί οδηγούνται στην αποκτήνωση πολλοί απ' αυτούς τους ανθρώπους. Η εξαθλίωσή τους και ό,τι αυτή παράγει κάθε άλλο παρά σταματά όταν φτάνουν στην Ελλάδα. Αντίθετα, βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες και καλούνται μέσα σε αυτό το πλαίσιο να αποδεικνύουν ότι «σέβονται τον τόπο που τους φιλοξενεί», ότι μπορούν να είναι «πράοι» απέναντι στη βία του κολαστηρίου μέσα στο οποίο καλούνται να ζήσουν μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους.

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να βγουν στο δρόμο της διεκδίκησης για ανθρώπινες συνθήκες ζωής, για περίθαλψη, άσυλο, δουλειά, δικαιώματα, ελεύθερη μετακίνηση! Και οι έλληνες εργαζόμενοι και νεολαίοι όχι μόνο να σταθούν αλληλέγγυοι σ΄ αυτό, αλλά και ν΄ αναπτύξουν και τους δικούς τους αγώνες και διεκδικήσεις απέναντι στους κοινούς εχθρούς που έχουν, με τους πρόσφυγες και μετανάστες: την ντόπια άρχουσα τάξη, την κυβέρνηση, τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ και ΕΕ και τους κάθε είδους μηχανισμούς τους.

Προλεταριακή Σημαία 

Δεν υπάρχουν σχόλια: