11 Οκτωβρίου 2018

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση του βιβλίου για το «Μακεδονικό».

Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση ακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου για την «εθνική συγκρότηση στα Βαλκάνια και το λεγόμενο Μακεδονικό» του Δημήτρη Μάνου. Ο χώρος ΠΟΕΤΑ πήρε… άριστα στη φιλοξενία αν και ίσως θα ήταν απαραίτητη μία μικροφωνική εγκατάσταση για να μπορούν καλύτερα, ακόμα και όσοι κάθονταν στα έξω καθίσματα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Οι εισηγητές -πέρα από τον συγγραφέα- είχαν να δώσουν, ο καθένας, τη δική τους νότα στην διαπραγμάτευση ενός ιδιαίτερα δύσκολου θέματος. Ο Θανάσης Γιουψάνης παρουσίασε αρκετά αναλυτικά -και με επισημάνσεις στις πηγές- την κατάσταση που κληροδοτήθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα όσον αφορά το Μακεδονικό ζήτημα καθώς και τις ιστορικές του αναφορές. Στον ίδιο καμβά η τοποθέτηση του Βασίλη Σαμαρά ήταν τόσο μία συνοπτική παρουσίαση των βασικών θέσεων των κειμένων όσο και ενισχυτική του ρόλου που έπαιξε το κομμουνιστικό κίνημα όσον αφορά την εκπλήρωση των -συχνά αντιφατικών- εθνικών και διεθνιστικών του καθηκόντων στην περιοχή της Μακεδονίας. Η Μαρίνα Μεϊντάνη έδωσε μία φρέσκα ματιά επικαιρότητας από την δημοσιογραφική της παρουσία την εβδομάδα που πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα στα Σκόπια και την κριτική της εκτίμηση για το ποσοστό της αποχής.

Τόσο οι τοποθετήσεις, όσο και οι ερωτήσεις και η έκφραση προβληματισμών έδωσαν ένα τόνο ενδιαφέροντος και ανταλλαγής απόψεων η δε συζήτηση κράτησε μέχρι αργά, παρά την δυσκολία του θέματος και την έκταση των αρχικών και τελικών τοποθετήσεων, δεν παρουσίασε το συνηθισμένο σε αυτές τις περιπτώσεις… φυλλορρόημα. Τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό!

Στο επόμενο διάστημα θα αναρτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εισηγήσεων που βιντεοσκοπήθηκαν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: