02 Δεκεμβρίου 2018

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ | ΚΑΤΩ ΟΙ G20!

Πέρυσι η συνάντηση των G20 πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, σε μια ιμπεριαλιστική χώρα. Απαντήθηκε με διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Αυτές τις μέρες η σύνοδος κορυφής των G20 πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή, μια χώρα που καταπιέζεται από τους ιμπεριαλιστές! Οι παρουσία των "G20" στην Αργεντινή είναι μια καθαρή πρόκληση εναντίον του λαού. Οι ισχυρότεροι ιμπεριαλιστές συναντιούνται για να κάνουν ρυθμίσεις, διαπραγματεύονται και συζητούν τις τακτικές για το πώς να καταπιέζουν και να εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο! Δικαιολογημένα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πήγαν να διαδηλώσουν εναντίον τους  στο Μπουένος Άιρες!

Το κράτος της Αργεντινής απέκλεισε 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης, ανήγειρε φράχτες και είχε 22.000-25.000 άντρες της αστυνομίας, της ακτοφυλακής και της συνοριακής φρουράς έτοιμους για δράση. Αυτή η επίδειξη δύναμης κόστισε στο λαό της Αργεντινής 200 εκατομμύρια δολάρια! Οι δαπάνες αφορούσαν κυρίως περιφράξεις, χειροπέδες, όπλα και πυρομαχικά. Όλα αυτά ενώ υποβάλλεται σε μια βαθιά οικονομική κρίση, η οποία έχει μετατρέψει τη ζωή στην Αργεντινή σε έναν καθημερινό αγώνα! Οι άνθρωποι είναι εξαγριωμένοι και σωστά. Το κράτος της Αργεντινής μπλόκαρε όλες τις εγχειρήσεις στα νοσοκομεία της περιοχής, έκλεισε το μετρό και τα τρένα και μάλιστα εξέδωσε και... εορταστική άδεια την Παρασκευή. Ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να πάνε διακοπές έξω από την πόλη και απομάκρυναν τους αστέγους από το κέντρο της πόλης. Πρώτον, βυθίζουν τη χώρα σε μια οικονομική κρίση, δεύτερον, κινούνται εναντίον της βούλησης του καθενός, τρίτον, ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια σε ακριβό υλικό για καταστολή, τέταρτον, καθιστούν την πόλη άχρηστη και αρνούνται τους ανθρώπους να κερδίζουν το καθημερινό τους μισθό και για να το ξεπεράσουν τους στέλνουν σε αναγκαστικές διακοπές, τις οποίες οι Αργεντινοί πρέπει να πληρώσουν! Αλλά φυσικά, γιατί όχι; Υπό τις σημερινές συνθήκες, κάθε Αργεντινή είναι σε θέση να αντέξει οικονομικά. Ξεχάστε το ψωμί, ξεχάστε το ενοίκιο. Διακοπές και μια επίσκεψη υψηλών καλεσμένων είναι το μόνο που χρειάζονται.

Όλα τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν για να αποφευχθεί ένα άλλο Αμβούργο. Δεδομένου ότι πριν από λίγο καιρό η κατασταλτική κρατική μηχανή δεν μπόρεσε να αποκρούσει τους φίλους του ποδοσφαίρου πριν από ένα παιχνίδι, το κράτος έχει ζητήματα αυτοσεβασμού και προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη σταθερότητας. Το κλείσιμο του μετρό και των οδοφραγμάτων που ανεγέρθηκαν σε σημαντικούς δρόμους και τμήματα της πόλης αποδείχθηκαν πράγματι αγκάθι στα μάτια των διαδηλωτών που ζουν στα περίχωρα της πόλης. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν είχαν κανένα άλλο μέσο να φτάσουν στις διαμαρτυρίες εκτός από το μετρό ή με το τρένο. Τα μέτρα αυτά είχαν μια διπλή λειτουργία "παροχής ασφάλειας" και αποκλεισμού διαδηλωτών. Τα χιλιάδες άτομα που έφθασαν είναι απόδειξη ότι ο λαός της Αργεντινής και οι διεθνείς διαδηλωτές δεν εμποδίζονται εύκολα. Βρήκαν πολλούς τρόπους για να διαμαρτυρηθούν όπως για παράδειγμα με τη χρήση λεωφορείων για αυτούς που ζουν μακριά. Ενώ τα οδοφράγματα εμπόδισαν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στους εσωτερικούς κύκλους ασφαλείας (υπήρχαν 6 από αυτούς), οι άνθρωποι διαδήλωσαν γύρω τους και κατέστησαν σαφές το: «Θέλεις πόλεμο, δεν θα σου δώσουμε ειρήνη!».

 Η βροχή που άρχισε να δεν εμπόδισε την πορεία, οι άνθρωποι διαδήλωσαν γεμάτοι με αποφασιστικότητα. Εκατοντάδες άνθρωποι έφτασαν ακόμη και στη Λεωφόρο Μοντεβιδέο και έκαναν την οργή τους ορατή με σπρέι και ρίψεις βομβών μπογιάς σε πρεσβείες και άλλα γνωστά κτίρια.

 Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν 14 συλλήψεις μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι και ένας ηλικιωμένος. Οι κατηγορίες ποικίλλουν από ...αινιγματικές έως γελοίες. Σε μια περίπτωση, οι διαδηλωτές συνελήφθησαν για "τη μεταφορά 25 φορητών ασυρμάτων" και σε άλλη για "εκτροπή της διαδρομής της αστυνομίας με γυάλινα σφαιρίδια, βίδες και κομμάτια λεμονιού"!!!

Οι διαδηλωτές φώναζαν κατά τη διάρκεια της πορείας "Όχι στους G20", "Κάτω με το σύμφωνο Macri-IMF", "Έξω ο Τραμπ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές ηγέτες", "Μπολσονάρο έξω", "Για αυτόν δεν θα πληρώσω το εξωτερικό χρέος" , «Όχι στην προσαρμογή, την παράδοση και την καταπίεση», «Δεν θέλουμε σιδερένια χέρια, δεν θέλουμε καταστολή, θέλουμε για τα παιδιά μας εργασία και εκπαίδευση», «Ενότητα των εργαζομένων» και πολλά άλλα κατά της αστυνομίας.

Οι συμφωνίες με το ΔΝΤ είχαν σημαντική θέση στις διαδηλώσεις και σωστά. Επιδεινώνουν τη ζωή και την οικονομική κατάσταση, εντείνουν το χρέος της χώρας και, ως εκ τούτου, ενισχύουν την εξάρτηση της Αργεντινής από τις ιμπεριαλιστικές χώρες. Ήταν σαφές ότι η διαμαρτυρία δεν απευθυνόταν μόνο σε έναν ή δύο ιμπεριαλιστές (όπως συμβαίνει συχνά με τον αμερικανικό και ρωσικό ιμπεριαλισμό), αλλά εναντίον όλων. Ακούστηκαν αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά συνθήματα, όπως και έντονες διαμαρτυρίες κατά της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης από τις ιμπεριαλιστικές χώρες. Αλλά και οι γυναίκες έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Το γυναικείο μπλοκ έφερε την πάλη εναντίον της πατριαρχίας στην πορεία. Η εκστρατεία για τη νομιμοποίηση της έκτρωσης, η οποία έχει προκαλέσει αναταραχή τους τελευταίους μήνες, εκπροσωπήθηκε σε αυτό το μπλοκ.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από ένα ευρύ ενωτικό μέτωπο μεταξύ πολλών διαφορετικών οργανώσεων, οι οποίες συνεργάστηκαν για να διαδηλώσουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες καταφέρνοντας να το πετύχουν. Η διάσκεψη κορυφής της G20 ήταν ένα πραγματικό χαστούκι για τον λαό της Αργεντινής. Έδειξε επίσης το αληθινό πρόσωπο του κράτους και την εχθρική στάση του απέναντι στους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους λαούς. Με αυτόν τον τρόπο, το καταπιεστικό κράτος της Αργεντινής απλώς έμπηξε άλλο ένα καρφί στο δικό του φέρετρο. Οι μάζες βράζουν από οργή, ενώνονται και το σημαντικότερο οργανώνονται.

Κάτω από την ηγεσία των πιο προχωρημένων τμημάτων του προλεταριάτου, κάτω από μια κόκκινη ηγεσία, αυτές οι διαμαρτυρίες, αυτό το κίνημα, ο λαός της Αργεντινής μπορεί να δώσει ένα χτύπημα στο ύπουλο, αιματηρό και δηλητηριώδες Αργεντινό κράτος. Οι συνθήκες είναι εκεί, ο καιρός είναι ώριμος, οι αργεντινές μάζες πρέπει να δημιουργήσουν μια κόκκινη ηγεσία και με αυτή να κινηθούν προς ένα κόκκινο μονοπάτι, όπου κανένας φράχτης και κανένα δαχτυλίδι ασφαλείας δεν θα τον σταματήσει στο να καταστρέψει τους καταπιεστές του!

Κάτω οι G20! Κάτω ο ιμπεριαλισμός!
Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!

Σε ελεύθερη μετάφραση από το https://www.newepoch.media/













Δεν υπάρχουν σχόλια: