15 Αυγούστου 2019

Η ΓΚΑΝΤΕΜΙΑ, Η ΒΑΣΚΑΝΙΑ, Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΕΟΙ

Τελειωμό δεν έχει η πλάκα για την γκαντεμιά του πρωθυπουργού που απ’ όπου περνά προκαλεί την αντίδραση της φύσης. Η εποχή των μνημονίων, χωρίς να φύγει, έδωσε τη θέση της στην εποχή της γκαντεμιάς. Και οι δυο πηγές πολλών συμφορών. Δυστυχώς, όσοι κι αν έφτυσαν τη χώρα, δεν ξόρκισαν το κακό. Όσο για τα σκόρδα, μπορούν να διώξουν μόνο τον διπλανό μας.

Ο Άδωνις προειδοποιεί. Σύμφωνα με νέο νόμο που θα τεθεί σε ισχύ από 16/8, όποιος γελοιοποιεί τον πρωθυπουργό ή πρόσωπα της κυβέρνησης στο fb, θα συλλαμβάνεται! Όλοι στα κάγκελα!

Τις τελευταίες μέρες, μια γελοιογραφία που δείχνει την Παναγία να βουρτσίζει τα δόντια της, να πίνει το γάλα της και στη συνέχεια να κοιμάται προκάλεσε την οργή της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ONLINE, η οποία κατέθεσε μήνυση εναντίον της ΚΟΥΛΟΥΒΑΧΑΤΑ COMICS γιατί διακωμώδησε την Κοίμηση της Θεοτόκου μέσα στον Δεκαπενταύγουστο. Το fb με τη σειρά του κατέβασε προσωρινά τον λογαριασμό. Ο δε Βελόπουλος θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει βαρύτατες ποινές σε όσους επιτίθονται στην ορθοδοξία. «Ξεφτίλες, θα σας τσακίσουμε στη νομιμότητα» γράφει χαρακτηριστικά. Συνηθισμένα πράγματα. Ο «Πατσίτσιος» καταδικάστηκε σε σιωπή. Πολιτική και εκκλησία ποτέ δεν είχαν χιούμορ. Από την αρχαιότητα ως σήμερα, η κριτική στη θρησκεία είναι ουσιαστικά κριτική στο καθεστώς εξουσίας.

Όταν ο σοφιστής Πρωταγόρας (480-412) με το σημαντικό του έργο «Περί θεών» αμφισβήτησε την ύπαρξη θεού, δεν άργησε να κατηγορηθεί ως ασεβής. Το βιβλίο του κάηκε σε δημόσιο τόπο και αυτόν τον καταδίκασαν σε θάνατο. Την περίοδο του Μεσαίωνα, όσους κατηγορούσαν για ασέβεια στη δύση τους έκαιγαν στην πυρά και στην ανατολή τους έψηναν το ψάρι στα χείλη βάζοντας κάρβουνα στο στόμα τους.

Πριν πέσει η μάχαιρα των νόμων κατά των «ασεβών», γίνεται προσπάθεια άλωσης του μυαλού και της σκέψης. Εκτός από τα βαριά ιδεολογικά εργαλεία του συστήματος, σημαντικό ρόλο έχουν ιδεολογικά εργαλεία που είναι απλά, εύπεπτα και γίνονται εύκολα αποδεκτά. Δίνουν γρήγορες «απαντήσεις» στα ερωτήματα και τις ανησυχίες των ανθρώπων. Αποδεικτική τους δύναμη είναι το «εγώ πιστεύω». Κινούνται πέρα από τη λογική. Οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες, η βασκανία και τα ζώδια είναι πλατιά διαδεδομένα. Κυκλοφορούν με όλα τα μέσα. Ο Καζαμίας κάνει υψηλές πωλήσεις.

Οι αστρολόγοι μονοπωλούν τα πρωινά των ανθρώπων. Εκπέμπουν καθημερινά τις «προβλέψεις» τους μέσω των ΜΜΕ. Πλύση εγκεφάλου. Οι μάγκες θησαυρίζουν πείθοντας τον κοσμάκη να αφήσει την τύχη του στον ουρανό με τ’ άστρα.

Και η θρησκεία κάνει προβλέψεις. Αφού ο θεός είναι παντοδύναμος, μπορεί να φωτίσει κάποιους ανθρώπους να τις γράψουν. Διαθέτει την Αποκάλυψη του Ιωάννη και στην Ελλάδα τον Γέροντα Παΐσιο.

Το μάτιασμα και το ξεμάτιασμα μπορεί να γίνει κι από το τηλέφωνο. Αρκεί να είναι καλή η ξεματιάστρα. Όλοι έχουν να διηγηθούν πώς ξεματιάστηκαν, πώς είδαν το λάδι να διαλύεται στο νερό. Άλλωστε τη βασκανία την αποδέχεται η εκκλησία ως επέμβαση του πονηρού πνεύματος. «Όσοι είναι εξομολογημένοι δεν ματιάζουν. Ούτε ματιάζονται. Όσοι έχουν βαριές αμαρτίες ανεξομολόγητες και ματιάζουν και ματιάζονται». Το ξεμάτιασμα μπορούν να το κάνουν μόνο οι ιερείς! Οι πιστοί πρέπει απλά να προσεύχονται. Ένα κομποσκοίνι προσευχής «όχι απλά βοηθάει αλλά και την ψυχή απ’ την κόλαση μπορεί να βγάλει»!

Οι προλήψεις που τυλίγουν την παράδοση συχνά, συνεργάζονται με τη θρησκεία. Το «καλό ποδαρικό» της πρωτοχρονιάς που φέρνει γούρι, δεν ενοχλεί τον Αϊ-Βασίλη.

Η διαμάχη που ξέσπασε φέτος στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών δείχνει πως ακόμη και οι θετικές επιστήμες επιστρατεύονται για να στηρίξουν τις δεισιδαιμονίες. Η κβαντική φυσική «παντρεύεται» με τσάκρα και πνευματισμό. Η ανθρώπινη «αύρα» αναζητεί επιστημονική τεκμηρίωση!

Θαύματα, παντού γίνονται θαύματα! Άγιοι, όσιοι, εικόνες, ο Χριστός και η Παναγία θαυματουργούν. Χιλιάδες πιστοί σέρνονται με την κοιλιά για να φτάσουν ως της είσοδο του ναού της Παναγίας της Τήνου. Η ταπείνωση σώζει!

Η ΠΑΝΑΓΙΑ


Οι ιστορικές πηγές αγνοούν την Παναγία. Ο Σουητώνιος, ο Ιώσηπος, ο Τάκιτος, ο Πλούταρχος, ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, ο Παυσανίας και δεκάδες ιστορικοί που έζησαν γύρω στον πρώτο αιώνα, δεν βρίσκουν ούτε μια λέξη να πουν γι’ αυτή. Ούτε καν παραχάραξη ιστορικών πηγών δεν επιχειρήθηκε, όπως έγινε για τον Ιησού Χριστό!

Τα τέσσερα Ευαγγέλια είναι γεμάτα αντιφάσεις. Δε λένε και πολλά πράγματα για την Μαρία, τη μητέρα του Ιησού. Σε κάποιες περιγραφές για τη ζωή του Χριστού αναφέρεται συνήθως έμμεσα. Ο Ματθαίος και ο Λουκάς αναφέρονται στη Μαρία για να αποδείξουν την καταγωγή του Ιησού από τη γενιά του Δαυίδ, ωστόσο τα γενεαλογικά δέντρα τους είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Λουκάς κάνει αναφορά στον Ευαγγελισμό της Μαριάμ. Ο Ματθαίος αγνοεί αυτό το γεγονός και λέει απλά πως ο άγγελος πηγαίνει στον ύπνο του Ιωσήφ και τον ενημερώνει.

Η εικόνα της Παναγίας που έχουν γι’ αυτή οι πιστοί, περιγράφεται στο απόκρυφο «Πρωτευαγγέλιον του Ιακώβου». Το κείμενο περιγράφει με λεπτομέρειες την καταγωγή και την ανατροφή της Μαρίας έως και τη γέννηση του Ιησού. Εδώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην παρθενία της Μαρίας, κάτι που δεν αναφέρεται σε κανένα Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης(!).

Επειδή, σύμφωνα με την Εκκλησία μετά την κοίμησή της ανελήφθη στον ουρανό, δεν υπάρχουν λείψανά της. Τον μεσαίωνα εμφάνισαν τον χιτώνα της, τον μανδύα της και τη ζώνη της που «σώζονται» μέχρι σήμερα. Τον μεσαίωνα, επίσης, είχαν κατορθώσει να διατηρήσουν σταγόνες από το γάλα της! Η ζώνη της Παναγίας «θεραπεύει» και γι΄ αυτό, κατά καιρούς, περιοδεύει στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς σπεύδουν να την προσκυνήσουν!

Ως μητέρα του Χριστού συνόδευσε τον γιο της στον γάμο στην Κανά και όταν του είπε να κάνει κάτι γιατί το κρασί τελείωνε, εισέπραξε την εξής απάντηση: «Τι εμοί και σοι, γυναί;». Όχι τυχαία απασχόλησε την Τρίτη Οικουμενική Σύνοδο το ζήτημα αν πρέπει να αποκαλείται Χριστοτόκος ή Θεοτόκος.

Πιστοί και Άθεοι

Οι πιστοί είναι πλειοψηφία. Το Ελληνικό Σύνταγμα ορίζει ως «επικρατούσα» τη θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η κριτική και η πλάκα στα ιερά και τα όσια δύσκολα γίνεται ανεχτή. Οι άθεοι δεν πρέπει να παρατραβάνε στην κριτική που κάνουν.

Ο Λένιν έλεγε πως «η θρησκεία πρέπει να είναι ατομική υπόθεση για το κράτος… Δεν επιτρέπονται σε καμιά περίπτωση κανενός είδους διακρίσεις δικαιωμάτων ανάμεσα στους πολίτες εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων…».

Σε καμμιά περίπτωση αυτό δεν πάει πίσω την πάλη ενάντια στη θρησκεία. Οι κομμουνιστές παλεύουν και προπαγανδίζουν ενάντια στη θρησκεία γνωρίζοντας πως δεν θα ηττηθεί στο πεδίο του εποικοδομήματος αλλά απαιτείται η αλλαγή της κοινωνίας, η εξάλειψη της μισθωτής σκλαβιάς.

«Ο άνθρωπος φτιάχνει τη θρησκεία, η θρησκεία δε φτιάχνει τον άνθρωπο… Ο άνθρωπος είναι ο κόσμος του ανθρώπου, το κράτος, η κοινωνία. Το κράτος αυτό, η κοινωνία αυτή παράγουν τη θρησκεία, μια αναστραμμένη συνείδηση του κόσμου, γιατί τα ίδια είναι ένας αναστραμμένος κόσμος. Η θρησκεία είναι η γενική θεωρία αυτού του κόσμου, η εγκυκλοπαιδική του επιστήμη, η Λογική του σε λαϊκή μορφή, το πνευματικό του φιλότιμο, ο ενθουσιασμός του, η ηθική του καταξίωση, η πανηγυρική του αρτίωση, η καθολική του βάση για παρηγοριά και δικαίωση… Ο αγώνας κατά της θρησκείας είναι επομένως έμμεσα ο αγώνας εναντίον του κόσμου εκείνου που το πνευματικό του άρωμα είναι η θρησκεία.» (Μαρξ)

Β.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: