20 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ | Μαζικά διαδήλωσαν λαός και νεολαία στην 6η επέτειο από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε η πορεία για την 6η επέτειο από τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Το κάλεσμα της οικογένειας και των φίλων του Παύλου για τη συγκέντρωση ήταν στις 5:30μ.μ. στο σημείο της δολοφονίας, με τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες που αναφέρονται στην Αριστερά αλλά και στον Α/Α/Α χώρο να το πλαισιώνουν. Η διαδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 6:30 και κατέληξε στο κέντρο του Πειραιά, στα γραφεία της Χ.Α., τα οποία για άλλη μια φορά ήταν περικυκλωμένα και αποκλεισμένα από τις κλούβες των ΜΑΤ και μάλιστα σε μεγάλη έκταση.

Όσο και αν τα αστικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «διακριτική» παρουσία της αστυνομίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής, φρόντισε ώστε το Κερατσίνι και ο Πειραιάς να πήξουν από ΜΑΤ και Ασφάλεια. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι τα μικρά γραφεία της ΝΔ στα Ταμπούρια περιφρουρούσε πλειάδα διμοιριών και αστυνομίας, τόσο περιμετρικά όσο και με τη παρουσία τους μέσα σε αυτά.

Η φετινή πορεία πραγματοποιήθηκε στο νέο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί από τις εκλογές του Ιούλη. Δηλαδή με κυβέρνηση την ΝΔ, με το ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και με τη νεοναζιστική-φασιστική Χ.Α. εκτός Βουλής, να έχει «αντικατασταθεί» από το ακροδεξιό-φασιστικό μόρφωμα της Ελληνικής Λύσης. Από τη μια, η νέα πολιτική κατάσταση «επέτρεψε» σε οργανώσεις και συλλογικότητες να επανεντάξουν τον ξεχασμένο αντικυβερνητισμό στο πολιτικό τους πλαίσιο, κάτι που πεισματικά αρνιόντουσαν με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα -μεταξύ άλλων- την περσινή διαδήλωση. Από την άλλη, οι αυταπάτες για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κρατούν γερά, παρά το γεγονός ότι κλιμάκωσε την αντιλαϊκή πολιτική, ότι καιροσκοπικά «έπαιξε» με το ζήτημα της Χ.Α. φτάνοντας στο σημείο να την ξεπλένει, ότι σήμερα παραμένει βασικός εναλλακτικός πυλώνας αστικής διαχείρισης. Αυτό άλλωστε καταδεικνύουν τόσο τα πολιτικά πλαίσια που αφήνουν τον ΣΥΡΙΖΑ άμοιρο ευθυνών, όσο και ο χώρος που βρίσκει (του δίνεται) ώστε παρεμβαίνοντας με διάφορους τρόπους και μορφές στις διεργασίες, να καθορίζει εν τέλει το πολιτικό στίγμα. Στη φετινή διαδήλωση, αν και δεν συμμετείχε με πανό, τα πρώην κυβερνητικά στελέχη «κόσμησαν» το μπλοκ της δημοτικής παράταξης του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Ενώ το Left.gr φρόντισε να τους αποθανατίσει σε στιγμές έντονης αντιφασιστικής δράσης, όταν σε ανύποπτη στιγμή… πόζαραν στον φακό του.

Το γεγονός ότι, έστω με αυτό το στρεβλό τρόπο, ο αντικυβερνητισμός αποτελούσε πλευρά του πλαισίου, ήταν σε θετική κατεύθυνση, πάντα σε σχέση με τις προηγούμενες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, τόσο τα προαναφερθέντα, όσο και η διαφωνία μας για έναν «αντιφασισμό» που εξαντλείται στη Χ.Α., που δεν θέλει να αναδείξει τις αιτίες που γεννούν το φασισμό, που δεν θέλει να δει τη φασιστικοποίηση ως επιλογή του συστήματος, που αναθέτει τον αντιφασιστικό αγώνα στο κράτος και τους διαχειριστές του με αιτήματα να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α. και να κλείσουν τα γραφεία της, μας αναγκάζουν να κρατάμε τις «αποστάσεις» μας.

Σε αυτή τη βάση, η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ συμμετείχε στη διαδήλωση με προσυγκέντρωση στη συμβολή των οδών Π. Φύσσα και Σαλαμίνος. Συμπορεύτηκε στη διαδρομή Σαλαμίνος και Ψαρών, ενώ διαχωρίστηκε στη Χορμοβίτου και από την Κωνσταντινουπόλεως επέστρεψε στο σημείο της προσυγκέντρωσης. Κατάφερε να συγκροτήσει ένα σχετικά μαζικό μπλοκ, που με ιδιαίτερο παλμό και συνθηματολογία αποτύπωσε ένα σαφές πολιτικό στίγμα ενάντια στο φασισμό και το ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο ήταν το γεγονός της ευρείας αποδοχής, της υποστήριξης και της θερμής υποδοχής από το λαό της περιοχής. Μοιράστηκε μαζικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ καθώς και η ανακοίνωση της Λαϊκής Αντίστασης Πειραιά με την οποία και πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή. Η πορεία ολοκληρώθηκε με κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης 24/9 ενάντια στο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο.

Το ΚΚΕ καλούσε σε συγκέντρωση στην πλατεία Νίκης. Ακολούθησε από απόσταση την πορεία που ξεκίνησε από το μνημείο του Παύλου ως τη Σαλαμίνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς Ταμπούρια καταλήγοντας στην πλατεία Λαού.

Κλείνοντας, αλλά με πρόθεση να τοποθετηθούμε αναλυτικότερα άλλη στιγμή, θέλουμε να υπογραμμίσουμε το εξής: Η ένταση της φασιστικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ως εργαλείο για την επιβολή της αντιλαϊκής-αντεργατικής επίθεσης, αναδεικνύει την ανάγκη για μια συνολικότερη συζήτηση στο πλαίσιο του κινήματος (τόσο σε επίπεδο οργανωμένων δυνάμεων, όσο και μαζικών χώρων) στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός μετώπου υπεράσπισης και διεκδίκησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: