20 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟ-ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

Η πόλη της Παλλάδας πρέπει να είναι ο καθρέπτης του ένδοξου παρελθόντος της. Να λάμπει από καθαριότητα, να ξεχωρίζει από ποιότητα, να έχει τάξη.

Μια άτυπη Δημόσια Διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Εισηγητικά αναφέρονται τα εξής: «Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Τα σκουπίδια λερώνουν όποιον τα αγγίζει. Χαλάνε την αισθητική της πόλης μας. Όποιος έχει αντίθετη άποψη να τα πάρει σπίτι του. Κάθε γνώμη μετράει. Θα ληφθούν σοβαρά υπόψη αυτές με τα περισσότερα like…».

Μπορεί ο γνωστός μπατσοσυνδικαλιστής να ονόμασε τους πρόσφυγες ενοχλητική σκόνη και τους ακροαριστερούς-ακροαναρχικούς σκουπίδια, η Πολιτεία όμως, που έχει τον πρώτο λόγο, στα σκουπίδια κατατάσσει πρώτα τους πρόσφυγες.

Το σκούπισμα ξεκίνησε από τα Εξάρχεια αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Κατέβηκε στη Βάθης και έπεται συνέχεια.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεμπερδεύει με τη σκόνη και τα σκουπίδια.

Πάνοπλοι αστυνομικοί περικύκλωσαν ένα κοντέινερ. Σόου!... και το μήνυμα στάλθηκε. Η πλατεία Εξαρχείων ανήκει στο κράτος, πάντα του ανήκε, και όχι στην αναρχία, που νομίζει πως της ανήκει. Την αισθητική του χώρου θα την καθορίζει η κυβέρνηση και ο δήμαρχός της, αν τα καταφέρουν, και αυτό είναι ικανός λόγος για να μην ξαναπατήσουν νέοι και αριστεροί.

Κύρια αποστολή των αστυνομικών δυνάμεων είναι να περιμαζέψουν τους πρόσφυγες από τα παλιά κτήρια. Δεν είναι σπίτια τους, δε φιλοξενούνται σ’ αυτά. Κρύβονται μέσα τους.

Θα δούμε ποιος θα ακολουθήσει τη μοίρα τους. Γιατί η μεγάλη σκούπα που τους παρασέρνει έχει πάρει φόρα και θα σκουπίσει κι άλλους.

Τα λεωφορεία τους μεταφέρουν στις «ανθρώπινες χωματερές» που κανείς δεν τις θέλει δίπλα του.

Σπάνε το κεφάλι τους να δουν τι θα τους κάνουν. Ελεύθερους δεν τους αφήνουν. Να δουλέψουν; Αστείο πράγμα. Το ΑΜΚΑ δεν τους χρειάζεται; Τα σχολεία δεν φτιάχτηκαν για προσφυγόπουλα. Σε κλασικές φυλακές δε χωρούν. Να κυκλοφορούν ελεύθερα σαν τους άλλους ανθρώπους, δε γίνεται. Είπαμε, είναι πρόσφυγες.

Αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, έσπευσαν αρκετοί να πουν τη γνώμη τους. Αναμφίβολα, η πιο θεσμική, συναινετική πρόταση έρχεται απ’ τη Σάμο. Φέρει το κύρος της εκκλησίας και του εργατικού κέντρου. «Να απεγκλωβιστούν οι δύσμοιροι πρόσφυγες. Να πάνε από κει που ήρθαν ή προς τα εκεί που θέλουν». Η πρόταση ξεχειλίζει από ρεαλισμό αλλά σκοντάφτει στην πραγματικότητα του πολέμου.

Τι να κάνει και το κράτος. Είναι πολλοί κι έρχονται κι άλλοι. Η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει αφελληνισμό! Είναι, καθώς φαίνεται, τόσο εύθραυστη αυτή η εθνική συνείδηση! Γι’ αυτό ο Μπογδάνος φόρεσε φουστανέλα. Ευτυχώς, η Κεραμέως θα φροντίσει να καλλιεργηθεί λίγο παραπάνω στα σχολεία.

Πρακτική λύση σκέφτηκε πρώτος ο Σαββόπουλος. Οι μετανάστες πρέπει να μεταφερθούν σε αραιοκατοικημένα νησιά. Σε αυτό συμφωνούν πάρα πολλοί. Τελευταία δηλώσεις έχουν κάνει ο Βελόπουλος και ο Κύρτσος. Η Σώτη Τριανταφύλλου έχει μεν γράψει για τους πρόσφυγες αλλά χρειάζεται να γίνει πιο συγκεκριμένη. Αν κάνει δήλωση ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, η απόφαση είναι ειλημμένη.

Η μέθοδος είναι δοκιμασμένη. Η Ελλάδα είναι γεμάτη ξερονήσια.

Αν αυτό δεν πετύχει, μπορούν τους βάλουν σε σχεδία και να αφεθούν στο πέλαγος για ένα ξεχωριστό Ταξίδι στα Κύθηρα.

Τα hot spot δεν είναι η «τελική λύση» αλλά μπορούν να την πλησιάσουν.

Β.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: