22 Νοεμβρίου 2019

ΜΥΤΙΛΗΝΗ | Μαζική η πορεία του Πολυτεχνείου

Η μαζικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων ήταν η φετινή συγκέντρωση και πορεία για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στην Μυτιλήνη. Μεγάλη η συμμετοχή της νεολαίας και των φοιτητών, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό παρόν, κόντρα στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή που επιχειρείται από την κυβέρνηση ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του ΚΚΕ(μ-λ) με αφισοκόλληση στην πόλη της Μυτιλήνης, ενώ μοιράστηκε πλατιά η προκήρυξη κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης.

Στην μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς καλούσε το Εργατικό Κέντρο Λέσβου (ελεγχόμενο από το ΚΚΕ), ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστερά και ο Α/Α χώρος.Οι πορείες που ακολούθησαν ήταν τρεις με το Εργατικό Κέντρο (ΚΚΕ) να ξεκινάει πρώτο. Σε απόσταση αρκετών δεκάδων μέτρων ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση ο Α/Α χώρος, φοιτητές, δυνάμεις του εξωκοινοβουλίου και ανένταχτος κόσμος.)

Παρόλο που όλες οι δυνάμεις (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Α/Α, φοιτητές, εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) καλούσαν σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, ακολούθησαν τελικά τρεις χωριστές πορείες ΔΙΑΣΠΩΝΤΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ.


Επιθετική και έντονη ήταν η παρουσία διμοιριών ΜΑΤ, οι οποίες ακολουθούσαν σε απόσταση αναπνοής την πορεία. Ιδιαίτερα προκλητική ήταν και η παρουσία πλήθους ασφαλιτών στην πορεία, οι οποίοι δεν δίσταζαν να βγάζουν φωτογραφίες σε απόσταση αναπνοής τους διαδηλωτές.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή κινήθηκε επι της ουσίας κόντρα στην επιδίωξη της κυβέρνησης και του συστήματος να τρομοκρατήσει τη νεολαία και τους φοιτητές. Η κλιμάκωσή της κρατικής βίας και τρομοκρατίας ενάντια στους αγώνες και στις διεκδικήσεις της νεολαίας, πείσμωσαν τον κόσμο, ο οποίος κατέβηκε στην πορεία με σαφή αντικυβερνητικό περιεχόμενο.

Κυριάρχησαν τα συνθήματα για την υπεράσπιση του ασύλου, ενάντια στην κρατική καταστολήκαθώςκαι τα συνθήματα ενάντια στην ιμπεριαλιστικό εναγκαλισμό της χώρας μετις ΗΠΑκαι το ΝΑΤΟ. Είναι σαφές ότι το «ΕΞΩ οι ΗΠΑ» και «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» δεν είναι μουσειακά αιτήματα του ’73 αλλά παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέκαιη αντίληψη των κινδύνων της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, είναι υπαρκτή στον κόσμο.

Μυτιλήνη 18/11/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: