18 Νοεμβρίου 2019

ΞΑΝΘΗ | Αρκετά μαζική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Αρκετά μαζική (υπερδιπλάσια από την περσινή) ήταν η φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Ξάνθη. Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές αλλά και μαθητές και εργαζόμενοι, διαδήλωσαν ενάντια στο φασισμό, την κρατική τρομοκρατία, την επίθεση του συστήματος, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Στη μαζικότητα αυτή πέρα από το γενικό κλίμα, έπαιξε ρόλο και ότι ο σύλλογος φοιτητών πραγματοποιούσε τις ημέρες αυτές για δεύτερη φορά κατάληψη, τόσο ενόψει Πολυτεχνείου, όσο και ενάντια στα μέτρα Κεραμέως, αλλά και υπερασπιζόμενος το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση για όλους.

Στην κεφαλή της πορείας τέθηκε το πανό του συλλόγου και ακολούθησε η ΕΛΜΕ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η ΛΑ-ΑΑΣ που συγκρότησαν ένα μαζικό και δυναμικό μπλοκ, το ΣΕΚ και στο τέλος το κοινό μπλοκ ΠΕΛΟΤΟ και Αυτόνομου Στεκιού. Το ΚΚΕ έκανε τη δικιά του πορεία, αρνούμενο εδώ και χρόνια να ακολουθήσει το σύλλογο και τις άλλες συλλογικότητες.

Αν το ένα χαρακτηριστικό αυτής της πορείας ήταν η μαζικότητα, το άλλο ήταν η πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ξάνθης και για μια τέτοια πορεία, αστυνομική παρουσία. Την πορεία ακολουθούσε στενά μια διμοιρία ΜΑΤ και μια κλούβα, ενώ σε όλους τους παράπλευρους δρόμους ήταν δεκάδες αστυνομικοί με τις μηχανές και τα περιπολικά σε ετοιμότητα.

Η ΛΑ-ΑΑΣ προπαγάνδισε την πορεία του Πολυτεχνείου το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία, ενώ το απόγευμα πραγματοποίησε μια αρκετά καλή εκδήλωση-συζήτηση στη "Ρωγμή", με αναφορά τόσο στο Νοέμβρη του 73, όσο και στο σήμερα και κυρίως στις εξεγέρσεις που εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στη Λατινική Αμερική και αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: