05 Δεκεμβρίου 2019

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ! ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ, ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Σε κινητοποιήσεις και 24ωρη απεργία την Πέμπτη 5/12 προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά τις απολύσεις 24 συναδέλφων από την εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι – συνολικά 150 από τους 1300- διανύουν την 11η εβδομάδα αναγκαστικής άδειας επειδή δε δέχτηκαν να μεταφερθούν εθελοντικά στην εταιρεία «Intrum Hellas» (στην οποία «πέρασε» το πρώην τμήμα «κόκκινων» δανείων RBU), να μετακινηθούν σε καταστήματα του δικτύου πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας ή να αποχωρήσουν «οικειοθελώς» μέσω ειδικού προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την απόσχιση του κλάδου RBU ("κόκκινων" δανείων) και τη μεταβίβασή του μαζί με τους 1.300 εργαζομένους στη σουηδική εταιρεία INTRUM. Με την “μετάβαση” αυτή, οι εργαζόμενοι χάνουν την τραπεζοϋπαλληλική τους ιδιότητα και την κάλυψη από τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Ενώ με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για ομαδικές απολύσεις ευρύτερα στον κλάδων των τραπεζών, στον οποίο υπάρχει η κατεύθυνση από τον SSM και τις διοικήσεις των τραπεζών για πάνω από 10.000 απολύσεις εργαζομένων μέχρι το 2021.

Η απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει στις απολύσεις, πριν από προγραμματισμένο ραντεβού με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η «ενημέρωση» ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση αλλά και το κάλεσμα μετά από αυτό να αναζητηθούν «από κοινού» εναλλακτικές λύσεις για τους υπόλοιπους εργαζόμενους δείχνει ξεκάθαρα το κλίμα τρομοκρατίας που θέλουν να διαμορφώσουν. Γιατί δεν είναι μόνο οι 150 εργαζόμενοι που αντιστέκονται στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της Τράπεζας. Είναι και άλλοι 250 με δανειστική σύμβαση, που θα αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα παραμείνουν στην Intrum ή αν θα επιστρέψουν στην τράπεζα. Είναι και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι στις τράπεζες που εκβιάζονται καθημερινά να αποχωρήσουν «οικειοθελώς» ή να δεχτούν «εθελοντικές» μετακινήσεις.

Στο κλίμα της «ανάπτυξης» που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο δεν χωράνε κλάδοι εργαζομένων – ειδικά τόσο μαζικοί όσο ο τραπεζικός- με κατοχυρωμένα δικαιώματα. Ένας κλάδος που με τις μεγάλες απεργίες των τραπεζοϋπαλλήλων στα τέλη της δεκαετίας του ’70, κατοχύρωσε μια σειρά εργασιακά δικαιώματα, όπως αυτό στη μόνιμη δουλειά. Και είναι αυτό το δικαίωμα που τίθεται υπό αίρεση ανοιχτά με τις συγκεκριμένες απολύσεις.

Για αυτό και είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι μαζικά να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα τον εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς για να ακυρωθούν οι απολύσεις και να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους. Να απαντήσουν δυναμικά και οργανωμένα απέναντι στο κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται από τις διοικήσεις και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Με συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και απεργίες. Κόντρα στο κλίμα εφησυχασμού και ανάθεσης που προσπαθεί να διαμορφώσει η ηγεσία της ΟΤΟΕ, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της.

Η Ταξική Πορεία εκφράζει τη στήριξη της στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Απαιτούμε:

Άμεση ανάκληση των 24 απολύσεων. Καμία απόλυση εργαζομένου.
Πλήρη, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα.

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: