Ο εργάτης τραβά τους δείκτες του ρολογιού από τη μια μεριά και το αφεντικό από την άλλη. Κατά καιρούς, όταν μαζέψει δυνάμεις, ο εργάτης σέρνει τους δείκτες προς το μέρος του. Η διελκυστίνδα είναι αέναη.
Ήλιο με ήλιο δουλεύανε παλιά. Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας έκανε τη νύχτα μέρα και οι ώρες εργασίας έφταναν ή ξεπερνούσαν τις δεκαπέντε. Οι πρώτοι εργατικοί αγώνες διεκδικούσαν δεκάωρο. Το οκτάωρο ως διεκδίκηση ήρθε αργότερα.
Οι λέξεις αργία και σχόλη δεν υπήρχαν στα λεξιλόγια των ανθρώπων. Όλες οι μέρες ήταν καθημερνές, εργάσιμες, καματερές. Τις λέξεις τις εισήγαγε και τους έδωσε περιεχόμενο το εργατικό, αριστερό, κομμουνιστικό κίνημα. Ο εργάτης κέρδισε με πολύ κόπο τη δυνατότητα κάποιες μέρες να μην εργάζεται. Για τη μεγάλη περίοδο αργίας, τις καλοκαιρινές διακοπές, έφτυσε αίμα.
Όταν ξεκουράζεται ο εργάτης, βαρυγκωμάει το αφεντικό. Όταν ζητά αργίες, είναι αργόσχολος. Όταν αφήνεται να τον ξεζουμίσουν, είναι χρήσιμος και αβγαταίνουν τα κέρδη του αστικού κηφηναριού.
Όλες σχεδόν οι αργίες δόθηκαν πάνω σε θρησκευτικές γιορτές. Πρώτα χαρακτηρίστηκε η Κυριακή αργία, Παρασκευή στις μουσουλμανικές χώρες και Σάββατο στο Ισραήλ.
Σήμερα, ο ιδιωτικός τομέας έχει 6 επίσημες, δηλαδή κατοχυρωμένες νομικά, αργίες: την 25η Μάρτη, τη Δευτέρα του Πάσχα, τη 15η Αυγούστου, την 25η Δεκεμβρίου. Πριν δυο χρόνια περίπου καθιερώθηκαν ως επίσημες αργίες η 1η Μαΐου (για να μην είναι απεργία) και η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Όλες οι άλλες εξαρτούνται από τον εργοδότη, ανήκουν στις κατ’ έθιμο αργίες ή αλλιώς εξαιρετέες.
Στον δημόσιο τομέα οι επίσημες αργίες είναι περισσότερες από του ιδιωτικού τομέα. Στην εκπαίδευση είναι περισσότερες από του υπόλοιπου δημοσίου. Γι’ αυτό, οι γνωστοί άγνωστοι κυνηγοί κεφαλών εκπαιδευτικών τους σέρνουν τα εξ αμάξης και προτείνουν οι σχολικές αργίες να μειωθούν. Τους μαθητές δεν τους ρωτάει κανείς.
Μέχρι το 1981 τα σχολεία λειτουργούσαν και το Σάββατο. Η Κυριακή δεν ήταν μέρα χαλάρωσης. Υπήρχαν οδηγίες για υποχρεωτικό εκκλησιασμό των μαθητών του Δημοτικού συνοδεία δασκάλων. Πάντα η ημέρα των Τριών Ιεραρχών ήταν ημιαργία, γινόταν μόνο εκκλησιασμός. Αργότερα, έγινε αργία για τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια. Μόνο το 2019 ήταν αργία για την πρωτοβάθμια. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην κατάργησή της. Οι ΟΛΜΕ-ΔΟΕ σωπαίνουν.
Βρισκόμαστε στην αρχή. Δεν είναι καθόλου αθώα η συζήτηση για την 7η Γενάρη και τη 17η Νοέμβρη. Σε κάποιες περιοχές, οι διευθυντές εκπαίδευσης έχουν αμφισβητήσει την αργία του πολιούχου. Στην πραγματικότητα, όλες οι αργίες έχουν μπει στο στόχαστρο. Στον ιδιωτικό τομέα αμφισβητείται η κυριακάτικη. Στο χώρο του εμπορίου, με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των πελατών που τάχα τους λείπει ο χρόνος και όχι τα χρήματα, οι μισές Κυριακές είναι εργάσιμες. Στηριζόμενη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, η εταιρεία JUMBO ανακοίνωσε πως τα καταστήματά της θα είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του έτους.
«Η αργία είναι για τους τεμπέληδες»! Τάδε έφη αρχιεπίσκοπος αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του συστήματος του οποίου είναι αναπόσπαστο μέλος. Δε φτύνει κατάμουτρα μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά όλους τους εργαζόμενους. Τι κι αν καταργηθεί η κυριακάτικη αργία, αυτός θα ψάλλει.
Εν τω μεταξύ, η Κεραμέως, αν και δεν γνωρίζει αρκετά για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διάταξε βομβαρδισμό.
Β.Δ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλεις αναρτησεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
λαϊκη αντισταση - Α.Α.Σ.
Αριστερα
Πολιτικη
Διεθνη
Εργαζομενοι
Μεταναστες - προσφυγες - πολιτικοι προσφυγες
Νεολαια
Δημοκρατια;
Κινηματα
Τοπικα
Μνημες
Πολιτισμος
Εκλογες
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Videos
Get this Recent Comments Widget
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου