18 Φεβρουαρίου 2020

ΑΘΗΝΑ | Απεργία για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αρκετές οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ και αποτελεί συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου. Βάζει στο στόχαστρο την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη και μετατρέπει την ασφάλιση και περίθαλψη από συλλογικό δικαίωμα σε ατομικό ζήτημα.

Με σχετικά καλή μαζικότητα για τα σημερινά δεδομένα, το μπλοκ της Ταξικής Πορείας συγκεντρώθηκε στις 10:30 Σταδίου και Πεσμαζόγλου στο κοινό κάλεσμα μαζί με τη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ και την ΕΡΓΑΣ. Στην πλατεία Κλαυθμώνος είχε καλεστεί η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, ενώ στα Χαυτεία συγκεντρώθηκαν κάποια πρωτοβάθμια σωματεία και οργανώσεις. Η πορεία έφτασε στη βουλή μέσω της Σταδίου, όπου και συνάντησε τα μπλοκ του ΠΑΜΕ που είχε το δικό του ραντεβού στα Προπύλαια.


Η συμμετοχή μερικών χιλιάδων εργαζομένων ανέδειξε τη δυνατότητα ενός κόσμου να κινητοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι αυτοί που απήργησαν στους χώρους δουλειάς ήταν σαφως περισσότεροι. Σε καμία περίπτωση όμως η όποια μαζικότητα δεν ανατρέπει τους αρνητικούς συσχετισμούς και το κλίμα αποσυγκρότησης και υποχώρησης του εργατικού κινήματος, αφού ήταν αναντίστοιχη της απάντησης που πρέπει να δωθεί στην νέα επίθεση της κυβερνησης. Στην όλη αρνητική κατάσταση βάζει το χεράκι της και η υπονομευτική στάση των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, η οποία με προκλητικό τρόπο επικροτεί τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ευθύνες έχουν και οι ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ που ενώ προχώρησαν σε απεργία για να βγουν από την υποχρέωση, στα μπλοκ τους συμμετείχαν ελάχιστοι εργαζόμενοι.

H ασφάλιση, η σύνταξη και η περίθαλψη είναι συλλογικό δικαίωμα για όλο το λαό και η υπεράσπιση του δεν είναι υπόθεση μιας απεργίας ή μιας κινητοποίησης. Ακόμα και η ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου δεν πρέπει να μπει φραγμός στο στόχο που είναι η κατάργησή του. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες αλλά πρέπει να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις μαζικά και συλλογικά για να μην χαριστεί κανένανα δικαίωμα στο σύστημα.





















Δεν υπάρχουν σχόλια: