25 Μαρτίου 2020

Μήνυμα από την πτήση επαναπατρισμού φοιτητών από την Ισπανία στην Ελλάδα

Ενημέρωση από το ξενοδοχείο STANLEY 23/3/2020


Χθες 22/3/20 πραγματοποιήθηκαν δύο πτήσεις επαναπατρισμού με την AEGEAN. Από Μαδρίτη η πτήση Α34703 και από Βαρκελώνη η πτήση Α34713, μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στην Μαδρίτη για να επιστρέψουν έλληνες φοιτητές εράσμους και τουρίστες από την Ισπανία λόγω της πανδημίας του ιού COVID-19.
Λίγο πριν την απογείωσή μας ο κυβερνήτης του αεροσκάφους μας ενημέρωσε ότι κατά την προσγείωση θα μας περιμένει κλιμάκιο της κυβέρνησης το οποίο θα μας μεταφέρει σε ξενοδοχείο όπου και θα μείνουμε για επτά μέρες σε καραντίνα. Όταν ζητήσαμε εξηγήσεις μας απάντησαν ότι μπορούμε να μην πάρουμε την πτήση ενώ ήμασταν ήδη έτοιμοι για απογείωση. Ανάμεσά μας υπήρχαν άτομα που είχαν πληρώσει εισιτήρια για να μεταφερθούν από την Αθήνα προς τις πόλεις διαμονής τους, άτομα που θα περίμεναν τους συγγενείς τους για να τους μεταφέρουν στις πόλεις τους και κάποιες οικογένειες με παιδιά, κανένας ωστόσο δεν είχε το δικαίωμα της επιλογής του μέρους που θα ήθελε να μπει καραντίνα.
Όταν κατεβήκαμε από το αεροπλάνο μας επιβίβασαν κατευθείαν σε πούλμαν χωρίς να περάσουμε από το αεροδρόμιο ούτε να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους που μας περίμεναν, στο οποίο περιμέναμε για 20 λεπτά χωρίς μάσκες και γάντια. Όταν μπήκε ο οδηγός και του ζητήσαμε ενημέρωση για το πού μας πάνε και γιατί, απάντησε ότι δεν ξέρει και ότι απλά ακολουθεί την αστυνομία.
Το όλο σκηνικό θύμιζε απαγωγή, κανένα μέτρο προστασίας δεν τηρήθηκε, δε μοιράστηκαν μάσκες, γάντια, αντισηπτικά. Όταν φτάσαμε στο Μεταξουργείο περιμέναμε στα πούλμαν ο ένας δίπλα στον άλλο με κλειστές πόρτες και παράθυρα, σύνολο περάσαμε έτσι 2 ώρες έγκλειστοι μέχρι να μπούμε στο ξενοδοχείο STANLEY όπου και θα διαμέναμε. Όταν εξωτερικός άνθρωπος ρώτησε οδηγό γιατί μας έχουν στοιβαγμένους χωρίς μάσκες αυτός απάντησε ψευδώς ότι φοράμε όλοι.
Όταν μία από εμάς παραπονέθηκε στους αρμόδιους πολιτικής προστασίας -που ήταν πλήρως εξοπλισμένοι- για τις ανθυγιεινές συνθήκες που μας έχουν και ζήτησε μάσκες και γάντια για όση ώρα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι να μπούμε μέσα ώστε να μην κολλήσουμε όλοι τον ιό, απάντησαν χαρακτηριστικά ότι άμα θέλει μπορεί να περάσει και να μπει στο ξενοδοχείο, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους επιβάτες και αποφεύγοντας επιδεικτικά τα αιτήματά της. Όσοι και όσες παραπονέθηκαν η μόνη απάντηση που έλαβαν ήταν ότι “είναι απόφαση της κυβέρνησης”.
Μέχρι σήμερα βράδυ συνεχίζουμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από τις αρχές για το τι πρόκειται να συμβεί. Το πρωί μας έκαναν τεστ για τον ιό για το οποίο θα μας ενημερώσουν τις επόμενες 3- 4 μέρες. Έξω από το ξενοδοχείο υπάρχει αστυνομία, εμείς είμαστε στα δωμάτια σε συνθήκες εγκλεισμού και απλά μας φέρνουν φαγητό.
Μαθαίνουμε απ’ έξω ότι τα ΜΜΕ παρουσιάζουν μία ιδανική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση για την προστασία των πολιτών από τον ιό, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε όλοι/-ες εκτεθειμένοι/-ες και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από μέσα για την τήρηση της καραντίνας. Το μέτρο της κυβέρνησης είναι καθαρά επιφανειακό, η αντιμετώπιση των αρχών καταπατά τις προσωπικές μας επιλογές, όλο αυτό γίνεται για εντυπωσιασμό και κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες.
Τα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση θα έπρεπε να αφορούν το άνοιγμα περισσότερων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και όχι την πρόσληψη αστυνομικών για να μας φυλάνε έξω από το ξενοδοχείο.
Να μην γίνεται λόγος για ‘προσωπική ευθύνη’ όταν δεν έχουμε καν προσωπική επιλογή.
Όλοι και όλες αισθανόμαστε ότι θα ήμασταν ασφαλέστεροι/-ες στα σπίτια μας. Ζητάμε ανθρώπινη αντιμετώπιση και να πάμε σε καραντίνα στους χώρους μας.

αναδημοσίεση από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: