27 Μαρτίου 2020

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΘΕΛΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΘΕΛΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι, βρίσκονται απέναντι σε μια υποκριτική στάση. Από τη μία πλευρά, όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από απόσταση καθημερινά βρίσκονται σε κίνδυνο, και πολλοί από αυτούς χωρίς επαρκή μέτρα προφύλαξης. Ειδικά σε εργοτάξια και τα call centers με τους παστωμένους εργαζόμενους, καταγγέλλονται πολλές φορές ελλιπή μέτρα προφύλαξης. Από την άλλη, ακούνε στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι η αντιμετώπιση της επιδημίας είναι «δική μας, ατομική ευθύνη».

Στην πραγματικότητα, η κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Και είναι γνωστό σε όλους, ότι στην Ελλάδα οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και από όλες τις κυβερνήσεις, έχουν οδηγήσει στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με το κλείσιμο δεκάδων νοσοκομείων, τις απολύσεις γιατρών, και τις περικοπές.

Ακόμα και τις μέρες αυτές, η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία, κάνει ελάχιστα για τη δημιουργία κλινών ΜΕΘ, ενώ η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στην αναλογία διαγνωστικών τεστ ανά κάτοικο, παρά την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους. Το ίδιο τεστ είναι επί πληρωμή. Το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό δε διαθέτει ούτε τα στοιχειώδη μέσα προφύλαξης. Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ υπολογίζεται πως περίπου το 12% των κρουσμάτων είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν τους ασυμπτωματικούς φορείς το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 20%.
Ταυτόχρονα δίνονται δώρα-συμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές με χρήματα του ΕΟΠΥΥ, για υπερκοστολογημένες ΜΕΘ και διαγνωστικά τεστς. Δείχνοντας ότι δεν είναι τα χρήματα που λείπουν, αλλά η πολιτική βούληση για δωρεάν υγεία. Προτεραιότητα ακόμα και τώρα φαίνεται να παραμένουν τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα και όχι η υγεία μας.

Ας μην ξεχνάμε τις πρακτικές του τώρα πρωθυπουργού επί κυβέρνησης Σαμαρά στην οποία διετέλεσε  υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Κατά την θητεία του στα πλαίσια ενός προγράμματος κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων αξιολόγησε ένα 15% των υγειονομικών ως άχρηστο και ακατάλληλο με τελικό σκοπό την απόλυση τους. Ακόμη, μαζί με τον προηγούμενο, ο Γεωργιάδης ως υπουργός υγείας την ίδια περίοδο μιλούσε για κλείσιμο νοσοκομείων και απειλούσε με διαθεσιμότητα εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο που οι πληροφορίες για τα κυβερνητικά σχέδια για τον τομέα της υγείας δίνονται με το σταγονόμετρο, και δε συμβαδίζουν με τις επιστημονικές συστάσεις.

Εν μέσω της πανδημίας, η εργοδοσία βρίσκει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να καταπατήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προβαίνει σε χιλιάδες απολύσεις και διαθεσιμότητες, αναστέλλει την καταβολή του δώρου του Πάσχα, επιβάλλει υπερωρίες (πολλές φορές απλήρωτες), και βάζει υποθήκες για τα αντεργατικά μέτρα της επόμενης μέρας. Η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου που επιτρέπει στην εργοδοσία να δίνει το 50% του μισθού για ορίζοντα 6 μηνών είναι χαρακτηριστική των επιδιώξεων τους.

Σε αυτή την επιδίωξη, βρίσκει σύμμαχο κάποια από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, που με πρόσχημα το υγειονομικό ζήτημα, «βάζουν στον πάγο» τις μορφές οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων. Ταυτόχρονα, επαναφέρεται το αυταρχικό μέτρο της επιστράτευσης των απεργιών, ως θωράκιση για τους αγώνες που θα ξεσπάσουν. Δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα μέτρα αυτά ως «προσωρινά», καθώς αποτελούν διαχρονικές επιδιώξεις του κεφάλαιου.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις δικές τις ευθύνες, μεταβιβάζει το βάρος των ευθυνών στους πολίτες και τους εργαζόμενους, επιβάλλοντας οριζόντια περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας. Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός και αν πηγαίνεις στριμωγμένος σε λεωφορεία και επιχειρήσεις για να παράγεις τα κέρδη τους! Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν προσφέρει τίποτα απέναντι σε εκείνους που τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, αλλά την ίδια στιγμή καταργεί βασικές δημοκρατικές τους ελευθερίες.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι πρέπει να προφυλαχτούμε από την επιδημία, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την οργάνωση μας, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες περίθαλψης, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΙΣΘΩΝ, ΔΩΡΩΝ, ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

https://agonistikiprotovouliathessalonikis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: