06 Απριλίου 2020

Νοσοκομεία σε καραντίνα στη Γερμανία

Σε καραντίνα βρίσκονται εδώ και μερικές μέρες δύο νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή του Μονάχου. Οι υγειονομικές αρχές της Βαυαρίας πήραν την απόφαση αυτή λόγω των αυξημένων νέων περιστατικών COVID-19 και της μετάδοση της νόσου εντός των νοσοκομείων ανάμεσα σε ασθενείς και στο υγειονομικό προσωπικό. Σαν αποτέλεσμα δεν γίνονται άλλες εισαγωγες, εκτος από ασθενείς με κορονοϊό, αλλα ούτε και εξιτήρια.

Συνολικά η Γερμανία μετρά πάνω από 95000 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 1300 θανάτους ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κλιμάκωση της πανδημίας με ραγδαία αύξηση των περιστατικών. Σε αυτή την περίοδο λοιπόν έρχεται το κλείσιμο ολόκληρων νοσοκομείων ως απώλεια στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού, την ώρα που κάθε κρεβάτι είναι παραπάνω από πολύτιμο.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν εργαζόμενοι υγειονομικοί που υπερβαίνουν τα προσωπικά όρια αντοχών τους. Αντί λοιπόν να γίνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού όλων των βαθμίδων, το κράτος συνεχίζει να καλεί φοιτητές ιατρικής, συνταξιούχους γιατρούς αλλά και πολίτες να προσφέρουν εθελοντική εργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτό που όλοι απεύχονται και προειδοποιούν είναι το να πιάσει το υγειονομικό σύστημα τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες τα όρια της αντοχής του.

Η Γερμανία διαθέτει περισσότερα κρεβάτια νοσοκομείων αλλά και ΜΕΘ συγκριτικά με την Ελλάδα. Αν λοιπον η απωλεια υγειονομικού προσωπικού αλλα κ μονάδων υγείας στη Γερμανία είναι μια φορά πλήγμα στη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού τότε γίνεται φανερό ότι στην Ελλαδα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη άμεσων μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, εργασίας με όλα τα μέσα προστασίας αλλα και ανοίγματος νέων κρεβατιών ΜΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: