06 Ιουνίου 2020

ΣΑΜΟΣ: Ανταπόκριση και αποφάσεις της ΕΛΜΕ


ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ: Κάλεσμα για τη συνέχιση του αγώνα!

Μαζικότερο από τα προηγούμενα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 45 εκπαιδευτικών και εργαζομένων, ήταν το συλλαλητήριο που κάλεσε στο Καρλόβασι στις 1/6 η ΕΛΜΕ Σάμου και στο οποίο συμμετείχε και ο σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών. Είναι και αυτό μια ένδειξη των διαθέσεων αντίστασης στην επίθεση στην εκπαίδευση που υπάρχουν παρά τα πολλά και μεγάλα πολιτικά εμπόδια που μπαίνουν στην έκφραση και παραπέρα συγκρότηση αυτών των διαθέσεων.

Στη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ που καλέστηκε στις 5/6 τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα τόσο της κλιμάκωσης της πάλης τις αμέσως επόμενες μέρες που το πολυνομοσχέδιο εισάγεται για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής όσο και της ανάγκης συνέχισης του αγώνα. Χαρακτηριστικό των εμποδίων είναι και η τοποθέτηση της ΔΑΚΕ (λευκό σε κάθε πρόταση απεργιακής κινητοποίησης) αλλά και του ΠΑΜΕ που χαρακτήρισε «υπερβολική» την πρόταση για 48ωρη απεργία στο διήμερο της ψήφισης (9&10 Ιούνη) και πρότεινε απογευματινό συλλαλητήριο για την Τετάρτη 10/6!

Στη συζήτηση που εξελίχτηκε οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών ανέδειξαν την ανάγκη πλαισίου πάλης για τις επόμενες μέρες αλλά και καλέσματος προς τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ για τη συνέχιση του αγώνα. Την πρόταση τους αυτή την είχαν διακινήσει γραπτά στα σχολεία του νησιού από τις προηγούμενες μέρες ενόψει και της ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 6/6. Με αυτά τα δεδομένα τόσο η πρόταση των ΑΚΕ για τις επόμενες μέρες όσο και το κάλεσμα συνέχισης ψηφίστηκαν και από τη Δημοκρατική Συσπείρωση και αποτελούν την απόφαση του σωματείου (ως απόφαση του ΔΣ αφού η ΓΣ δεν είχε απαρτία).

Είναι φανερό ότι η υπόθεση της μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στις διαδηλώσεις της 9-10/6, η υπόθεση του αγώνα που απαιτείται για την κατάργηση και του πολυνομοσχεδίου και της τροπολογίας, είναι υπόθεση που πρέπει να την πάρουν στα χέρια τους οι εκπαιδευτικοί κόντρα στο ευρύ και «πολύμορφο» μέτωπο υποταγής και στήριξης της αντιδραστικής επίθεσης.

Ακολουθούν η απόφαση για τις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών και το κάλεσμα προς τις ΕΛΜΕ (αλλά και τους ΣΕΠΕ) για τη συνέχιση του αγώνα.

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ 05/06/20

Το πολυνομοσχέδιο που το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σαν τον κλέφτη εν μέσω καραντίνας προωθείται άμεσα για ψήφιση στη Βουλή. Είναι ένα αντιδραστικό-αντιλαϊκό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που πατάει και αξιοποιεί την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων (νόμος Γαβρόγλου) και έρχεται να συντρίψει το δικαίωμα των μαθητών στο δημόσιο δωρεάν σχολείο και στις σπουδές ενώ ταυτόχρονα θέλει να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε υποταγμένους εντολοδόχους αυτής της πολιτικής. Ένα νομοσχέδιο που «υπόσχεται» τη δια βίου βαρβαρότητα στις σύγχρονες εργασιακές γαλέρες για τα παιδιά του λαού και την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Ένα νομοσχέδιο-προάγγελος της νέας βαρβαρότητας που προωθεί ενάντια σε όλο το λαό το σύστημα και η κυβέρνηση του, ενόψει της επιστροφής στη «νέα κανονικότητα». Οι προφανείς αντιδραστικοί στόχοι και επιδιώξεις αυτού του νομοσχεδίου συνοπτικά είναι:

➢ Αποθάρρυνση-διώξιμο των μαθητών από το σχολείο ήδη από την Γ΄ γυμνασίου

➢ Επιβολή μαζικής στροφής στις φτηνές-αλλά ακριβοπληρωμένες- καταρτίσεις

➢ Λύκειο εξεταστικό κάτεργο, «εθνικό απολυτήριο» και σπουδές για «λίγους και εκλεκτούς»

➢ Κατηγοριοποίηση-συγχωνεύσεις σχολείων, με συνθήκες ανελευθερίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς

➢ Ενίσχυση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, νέο χτύπημα στο «δωρεάν» σε όλες τις βαθμίδες

➢ Εμπέδωση –θεσμοθέτηση της αδιοριστίας

➢ Αξιολόγηση, δηλαδή, υποταγή, πειθάρχηση, κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών, διαμόρφωση συνθηκών αλληλοφαγώματος τους με ανοιχτό το δρόμο άρσης της μονιμότητας.

Δίπλα σε αυτό το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο παραμένει σε ισχύ η τροπολογία που θεσμοθετεί –μονιμοποιεί την εξ αποστάσεως ψευτοεκπαίδευση και την ζωντανή αναμετάδοση. Μια τροπολογία που συμπληρώνει- αναβαθμίζει την αντιδραστική επίθεση εισάγοντας την εκπαίδευση χωρίς σχολεία και ανοίγοντας ακόμα παραπέρα το δρόμο της συντριβής των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Η συνδικαλιστική ηγεσία αντί να αναδείξει αυτή την επίθεση, αντί να στηρίξει- οργανώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εκπαιδευτικών που εκφράστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες με στόχο την ανατροπή της επίθεσης, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Με ανακοινώσεις που συγκαλύπτουν τους βασικούς στόχους της πολιτικής του συστήματος και της κυβέρνησης του, με μεθοδεύσεις απανωτών αναβολών της ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ, κινείται στην κατεύθυνση της αποδοχής –υποταγής στην επίθεση. Το ζητούμενο για εκπαιδευτικούς-μαθητές και γονείς, δηλαδή για το λαό, δεν είναι η γκρίνια ή η κριτική που θεωρεί ως «αναπόφευκτη» την επιβολή αυτής της πολιτικής, τη συντριβή των δικαιωμάτων μας. Το ζητούμενο δεν είναι μια αντιπολιτευτική φασαρία που βάζει στη γωνία το κίνημα και τον αγώνα. Το ζητούμενο είναι ο μαζικός αγώνας αντίστασης και ανατροπής της επίθεσης. Αυτόν τον αγώνα πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας οι εκπαιδευτικοί! Αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να κλιμακωθεί η πάλη τις επόμενες μέρες, για να είναι ανοιχτή η δυνατότητα ανατροπής του νόμου ακόμα και αν ψηφιστεί!

Να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο Να καταργηθεί η αντιδραστική τροπολογία

Καμιά απόλυση! Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών

Αποφασίζουμε

➢ Καλούμε τη ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ της 6/6 να αποφασίσει 48ωρη απεργία για τις 9-10/6 και να καλέσει νέες ΓΣ των ΕΛΜΕ την επόμενη εβδομάδα και νέα ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ

➢ Συγκέντρωση-διαδήλωση την Τρίτη 9/6 στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ

➢ Συγκέντρωση- διαδήλωση την Τετάρτη 10/6 στις 12.30 μμ στην πλατεία Καρλοβάσου

➢ Επιτροπές αγώνα-πανό στα σχολεία, κάλεσμα σύσκεψης με συλλόγους γονέων, προσδιορισμός νέας ΓΣ της ΕΛΜΕ Σάμου.

Όχι στην υποταγή -Κάτω το πολυνομοσχέδιο και η τροπολογία
Ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών!

Στην εκπαίδευση αντιμετωπίζουμε μια σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση που θέλει να σβήσει από το χάρτη βασικά δικαιώματα στις σπουδές, στη δουλειά και στις ελευθερίες, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, του λαού.

Απέναντι στην επίθεση αυτή η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ (αλλά και της ΔΟΕ) τήρησε γραμμή και στάση υποχώρησης, συμβιβασμού, υποταγής.

Ακόμα και τώρα –και ιδιαίτερα τώρα- μπροστά στην επικείμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, επιλέγει μια διαχείριση (συναυλία!) που δεν θέλει να αφήσει ούτε ίχνος αμφιβολίας για τη συνέπεια της στη γραμμή στήριξης και εμπέδωσης της επίθεσης. Κυρίως δεν θέλει να αφήσει την παραμικρή χαραμάδα στις διαθέσεις αντίστασης που εκφράστηκαν όλες τις τελευταίες εβδομάδες, στην δυνατότητα αυτές να συνεχιστούν και να συγκροτήσουν την μαζική πάλη που απαιτείται για την κατάργηση και της τροπολογίας και του πολυνομοσχεδίου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση απαιτείται να παλέψουμε για να πάρουν οι εκπαιδευτικοί στα χέρια τους την υπόθεση αυτού του κρίσιμου αγώνα που αφορά όλο το λαό. Να παλέψουμε για να γίνει υπόθεση των ΕΛΜΕ και των ΣΕΠΕ η κλιμάκωση της πάλης το διήμερο 9-10/6 και η συνέχιση της μέχρι την κατάργηση και της τροπολογίας και του πολυνομοσχεδίου.

Σαν πρώτο βήμα και ενόψει της ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο 6/6 καλούμε να αποφασιστεί 48ωρη απεργία στις 9&10 Ιούνη και διοργάνωση απεργιακών συλλαλητηρίων και τις δύο μέρες σε όλες τις πόλεις της χώρας. Καλούμε τις ΕΛΜΕ ακόμα και αν δεν πλειοψηφήσει η πρόταση αυτή να πάρουν αποφάσεις απεργιακής στάσης και συλλαλητηρίων για την Τετάρτη 10/6.

Αυτή η προσπάθεια πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για να συγκροτηθεί και να αναπτυχθεί στη συνέχεια ο αναγκαίος μαζικός και παρατεταμένος αγώνας για την απόκρουση και ανατροπή της αντιδραστικής επίθεσης. Ένας αγώνας που θα στηρίζεται στις αποφάσεις και το συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων στην εκπαίδευση και στην αγωνιστική τους συμπόρευση με τους μαθητές και το λαό. Ένας αγώνας που θα απομονώσει τις δυνάμεις που στηρίζουν την πολιτική του συστήματος και για αυτό τον αρνούνται. Ένας αγώνας αναγκαίος και δίκαιος γιατί θα παλεύει για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών, του λαού.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σάμου

05.06.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: