29 Ιουλίου 2020

Ποινές φυλάκισης σε όλους τους κατηγορούμενους στη δίκη των κομμουνιστών στο Μόναχο - Αρθρο στην "Junge Welt"

Με ποινές φυλάκισης πολλών ετών για όλους τους κατηγορούμενους τελείωσε την Τρίτη η τετράχρονη δίκη για τους δέκα κομμουνιστές από την Τουρκία στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μονάχου. Οι εννέα άνδρες και η μία γυναίκα κατηγορούνταν βάση του άρθρου 129β του ποινικού κώδικα για «συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα στο εξωτερικό».

Το δικαστήριο, υπό την προεδρία του Manfred Dauster, ύστερα από 234 ημέρες δίκης απεφάνθη ότι οι κατηγορούμενοι όντας μέλη επιτροπής του διεθνούς τμήματος του ΚΚ Τουρκίας/Μαρξιστικό-Λενινιστικό (TKP/ML), το οποίο είναι απαγορευμένο μόνο στην Τουρκία, υποστήριζαν αυτό το κόμμα διενεργώντας καμπάνιες οικονομικής υποστήριξης, προσελκύοντας μέλη και οργανώνοντας εκδηλώσεις. Επιπλέον σύμφωνα με την ετυμηγορία ενήργησαν με την επίγνωση ότι το κόμμα έχει ανατρεπτική δράση και με αυτό το σκοπό έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις, κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί άνθρωποι. Κατά τη διάρκεια της δίκης όλοι οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν με αγωνιστικότητα τις κομμουνιστικές πεποιθήσεις τους, χωρίς να αναφερθούν καθόλου στις κατηγορίες που τους προσάπτονταν από το κατηγορητήριο.


Ο κύριος κατηγορούμενος, Müslüm Elma, ο μοναδικός από τους κατηγορούμενους που ακόμα και κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν προφυλακισμένος (περισσότερο από πέντε χρόνια συνολικά), καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6,5 ετών ως καθοδηγητής. Ο 60χρονος, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος ως πολιτικός πρόσφυγας στη Γερμανία, είχε ήδη φυλακιστεί στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια εξαιτίας των κομμουνιστικών πεποιθήσεών του. Ο Deniz Pektas, ο οποίος εκδόθηκε από τη Γαλλία βάση γερμανικού εντάλματος σύλληψης, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης. Η μοναδική γυναίκα, η γιατρός Banu Büyükavci, καταδικάστηκε σε τριάμισι χρόνια.

Οι ποινές φυλάκισης για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους κυμαίνονται από εννέα μήνες μέχρι τεσσεράμισι χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο ήταν ελαφρώς μικρότερες από τις προτεινόμενες από τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης πρότειναν την αθώωσή τους. Οι δικηγόροι στην αγόρευσή τους επεσήμαναν ότι ένα μεγάλο μέρος των «αποδεικτικών στοιχείων» προέρχονταν από τις τουρκικές ανακριτικές αρχές. «Η ετυμηγορία καταδεικνύει πολιτική δίκη. Δεν δικάστηκε ένα ποινικό αδίκημα, αλλά η πολιτική στάση και το πολιτικό φρόνημα». Ετσι σχολίασαν στο ιστολόγιό τους οι συνήγοροι υπεράσπισης την απόφαση του δικαστηρίου, κατά της οποίας άσκησαν έφεση.

Μπροστά από το δικαστήριο, διαμαρτυρήθηκαν μέλη σοσιαλιστικών/ κομμουνιστικών οργανώσεων και ενώσεων μεταναστών από την Τουρκία και το Κουρδιστάν. H Gökay Akbulut, εκπρόσωπος για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας DIE LINKE, έκανε λόγο για «δίκη πολιτικής σκοπιμότητας» με την οποία η γερμανική δικαιοσύνη μετατράπηκε σε τσιράκι του αντιδημοκρατικού καθεστώς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι αποφάσεις ενθαρρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να συνεχίσει να ενεργεί σκληρά ενάντια στην κουρδική και αριστερή αντιπολίτευση στη χώρα τους.


πηγή: Junge Welt, Handlanger für Erdogan (29.07.2020). Η αναδημοσίευση δεν συνιστά απαραίτητα και συμφωνία με τις απόψεις που διατυπώνονται.

https://www.jungewelt.de/artikel/383147.verfolgung-t%C3%BCrkischer-linker-handlanger-f%C3%BCr-erdogan.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: