01 Αυγούστου 2020

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Ανάκληση αδειών

Την ανάκληση των αδειών των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας. Το κλίμα το προετοίμαζαν οι υφιστάμενοί του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέρες πριν. Δήθεν κάνοντας κριτική στη διοίκηση του ΟΑΣΑ κατέληγαν πως είναι δυνατόν εργαζόμενοι σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα να παίρνουν άδειες τώρα που κατά πάσα πιθανότητα μπαίνουν στο δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού. Κάποιοι από αυτούς (αδειούχοι πλέον οι ίδιοι) δεν δίσταζαν να τα "ρίξουν" και στους ανεύθυνους οδηγούς (αυτούς για τους οποίους επίσης χειροκροτούσαν ή έβγαζαν ευχαριστήρια σποτάκια πριν λίγο καιρό).

Φυσικά κανένας δεν αναρωτιέται αν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα όχι τώρα αλλά όλο το διάστημα από τον Μάρτη ως τώρα. Αν αγοράστηκαν νέα λεωφορεία, αν γίνανε νέες προσλήψεις, τι γίνεται με τη συντήρηση - απολύμανση των οχημάτων και πάει λέγοντας. Μέτρα τα οποία βέβαια έχουν κόστος και χρήματα δεν υπάρχουν όπως είναι γνωστό. Υπήρξαν όμως για τους εργολάβους, για τις εταιρείες σεκιούριτι που ανέλαβαν την τήρηση των μέτρων "ατομικής ευθύνης" κατασταλτικά (άλλωστε για την ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό των κατασταλτικών μηχανισμών, κρατικών και μη, δεν υπήρξε οικονομικό πρόβλημα) και κάτι ψιθυρίζεται ότι θα υπάρξουν για να αναλάβουν εργολαβικές εταιρείες ως και την κάλυψη των χιλιάδων κενών σε οδηγούς. Να σημειώσουμε εδώ ότι προσλήψεις οδηγών έχουν να γίνουν από το 2008 και ότι από τότε ως τώρα έχουν μειωθεί πάνω από το μισό (μπορεί να λέμε και λίγο!).

Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κάνει "κριτική" στη κυβέρνηση γιατί άργησε να αυξήσει τα δρομολόγια και γιατί εφάρμοσε το θερινό πρόγραμμα. Φυσικά για την κατάσταση στα μέσα και για τους εργαζόμενους δε λέει κουβέντα. Άλλωστε ως κυβέρνηση φρόντισε και αυτός για την απαξίωση των μέσων που εξυπηρετούν τους εργαζόμενους και για την εξαθλίωση των εργαζόμενων σε αυτά. Πέρα από το ότι στήριξε και στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την "αντιμετώπιση" της πανδημίας ρίχνοντας την ευθύνη στις πλάτες του λαού.

Όσο για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες οι "αντιδράσεις" κινούνται μεταξύ προτάσεων καλύτερης διαχείρισης του συγκοινωνιακού έργου έως χλιαρές διαμαρτυρίες και από εκεί και πέρα ουδέν. Ενώ κάποιοι προσπαθούν έμμεσα να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους γιατί λέει ότι τελικά θα ακυρωθούν μόνο προγραμματισμένες άδειες τύπου ρεπό, αιμοδοτικές κ.λπ.. Μη τα θέλουν κι όλα δικά τους οι εργαζόμενοι!

Η ουσία είναι ότι για άλλη μια φορά καλούνται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν με τη ζωή τους, με τα δικαιώματά τους, μια κρίση του συστήματος. Είτε υγειονομική είναι αυτή είτε οικονομική.

Ποια μπορεί να είναι η απάντηση των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Οργάνωση και αγώνας για να αντισταθούν στην επίθεση και να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται.


Δεν υπάρχουν σχόλια: