11 Αυγούστου 2020

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ


Έχουμε ξεχειλίσει από κακές ειδήσεις. Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή, μια κλωστή ενώνει τις ζωές των λαών παντού στον κόσμο. Μια κλωστή που όσο πάει και μαυρίζει. Σκληραίνει ο κόσμος γύρω μας.

Νεροποντή
Επτά νεκροί στην Εύβοια μετά τη νεροποντή. Δεν είχε χρονιάσει το παιδί και το νερό το πήρε απ’ την αγκαλιά της μάνας. Κόποι μιας ζωής χάθηκαν μέσα στα ορμητικά νερά. Ήταν η βροχή πολλή δεν την χώρεσαν οι ποταμοί και τα ρέματα που έχουν απομείνει. Ο κοσμάκης θρηνεί και η κυβέρνηση αποποιείται τις ευθύνες της.
Το νερό πάντα γυρεύει τα περάσματά του. Θα περάσει από αυτά κι θα παρασύρει ό,τι είναι πάνω τους.
Η Γη κινδυνεύει από το σύστημα που κυβερνά τους ανθρώπους.

Πανδημία
Στην αμερικάνικη ήπειρο χιλιάδες πεθαίνουν κάθε μέρα απ’ τον κορωνοϊό. Στις ΗΠΑ παραχώνουν τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους.
Από την πανδημία δεν φύγαμε ποτέ. Απ’ τη γενική καραντίνα και το καθημερινό ανακοινωθέν των Χαρδιαλιά-Τσιόδρα ανασάναμε για λίγο. Δεύτερο κύμα είναι σε εξέλιξη. Την πρώτη φορά έφταιγαν οι γέροι και οι λαϊκές αγορές, τώρα φταίνε οι νέοι και οι καφετέριες!
Σκιάζεται κανείς να βλέπει ποιοι δίνουν το «καλό παράδειγμα», φωτογραφίζονται με μάσκα και κρατούν αποστάσεις. Έτσι νίπτουν τας χείρας τους.
Με μάσκα, απόσταση, απαγορεύεται και πρόστιμα «αντιμετωπίζουν» την πανδημία. Φυσικά, αυτή απλώνεται.
Οι πανδημίες δεν είναι φυσικό φαινόμενο για να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτές. Τις γέννησαν οι ίδιοι λόγοι που πνίγουν τους ανθρώπους.

Έκρηξη
Η Βηρυτός σείστηκε απ’ άκρη σ’ άκρη. Η μισή πόλη έγινε χάλασμα. Πάνω της περπατά η δυστυχία των ζωντανών.
Τις σκληρές σκηνές δεν τις βλέπουμε. Ακούμε τις συγκλονιστικές αφηγήσεις αυτών που τις βιώνουν. Όσοι έζησαν σηκώνουν την τραγική τους μοίρα, τα σημάδια των τραυματισμένων και τον άδικο θάνατο εκείνων που χάθηκαν.
Την τύχη του λαού την ξέρουμε. Δεν τον έφτανε η φτώχια και η κακομοιριά του, οι πόλεμοι που έχει δει, του έτυχε και αυτό. Ο πόνο και η οργή που έχει μαζέψει ξέσπασε. Η κυβέρνηση τον τσάκισε στο ξύλο και τον έπνιξε στα δακρυγόνα. Όλοι έχουμε τις ίδιες κυβερνήσεις.
Πάνω στην καταστροφή χορεύουν τα γεράκια. Σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το τραγικό γεγονός. Όλοι οι ιμπεριαλιστές παρόντες συσσωρεύουν εύφλεκτες ύλες στη Μέση Ανατολή. Προετοιμάζουν μεγαλύτερες εκρήξεις.

Πρόσφυγες
Στα παραπήγματα των hot spot συνεχίζουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες οι πρόσφυγες. Έχουν αρχίσει οι απελάσεις. Όσοι παίρνουν άσυλο πετάγονται στον δρόμο. Άστεγοι. Ο Μπακογιάννης φρόντισε να φύγουν τα παγκάκια από την πλατεία Βικτώριας. Οι πρόσφυγες κάθονται καταγής και κοιμούνται στο τσιμέντο.
Οι πρόσφυγες έχουνε στόμα μα δε βγάζουνε φωνή. Να γίνουμε η φωνή τους.

Οι γείτονες
Οι δικοί μας όπου υπάρχει θάλασσα το παίζουν μάγκες με τις ΑΟΖ και οι απέναντι με τις έρευνες για πετρέλαια. Η τηλεοράσεις παίζουν ναυμαχία. Άλλη μια έγνοια ψεύτικη, μην μας την πέσουν οι γείτονες. Μας προετοιμάζουν για σφαγή, να φάει ο ένας λαός τον άλλο. Γιατί;
Πιάνεται η καρδιά του ανθρώπου όταν μαθαίνει αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, πνίγεται από την καθημερινότητα. Η ζωή γίνεται πιο δύσκολη.
Σε τι κόσμο καλούνται να μεγαλώσουν τα παιδιά μας; Αν μπορούσαμε όλες οι μάνες να τα ξανακλείσουμε στην κοιλιά μας. Όμως αυτό δε γίνεται.
Όσο παρατηρούμε άπραγοι, τόσο θα μαυρίζει η ψυχή μας και θα σκληραίνουν οι καρδιές μας για να αντέξουμε.
Να ασχοληθούμε με τα γιατί, να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις. Να εξηγήσουμε τον κόσμο. Μα πάνω απ’ όλα να τον αλλάξουμε.
Άλλος δρόμος για τη ζωή δεν υπάρχει. Και τα παιδιά κι οι γέροντες έχουν ζωή μπροστά τους. Μια μέρα να μας αντιστοιχεί πρέπει να την ορίζουμε.

Β.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: