07 Οκτωβρίου 2020

Πάτρα | Μαζική απάντηση στον φασισμό

Δεν ήθελε και πολύ για να γεμίσει η πλ. Γεωργίου από κόσμο που κατέβηκε για να διαδηλώσει ενάντια στον φασισμό. Εκατοντάδες εργαζομένων και νεολαίων πραγματοποίησαν μια από της πιο μαζικές πορείες στο κέντρο της πόλης. Με φρέσκα τα απαγορευτικά μέτρα για τις συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς χώρους η συγκέντρωση κατάφερε να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας που είχε δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Με πανό κατέβηκαν οι Φ.Σ.( 15 σύλλογοι με αποφάσεις της ΠΚΣ και το Βιολογικό με απόφαση ΕΑΑΚ),το ΕΚ Πάτρας (χωρίς απόφαση για στάση εργασίας), μαθητικές πρωτοβουλίες, η ΕΛΜΕ ,ο ΣΙΕΛ, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ, το ΚΚΕ(μ-λ),η Αντίσταση Πολιτών Δ.Ε. και η Παρέμβαση. Στο τέλος της πορείας το πανό του ΣΥΡΙΖΑ θύμιζε έναν αντιφασισμό πολλών ταχυτήτων που ξέθαψε τελευταία στιγμή τον "κινηματικό" του χαρακτήρα.

Η πορεία είχε πάνω από 1000 διαδηλωτές και στη διαδρομή της έκανε στάση (πλην ΚΚΕ το οποίο αποκόπηκε συνεχίζοντας προς την πλ. Γεωργίου) μπροστά από τα δικαστήρια περιμένοντας τις αποφάσεις για την ΧΑ όπου και επέστρεψε στην πλ. Γεωργίου χωρίς να χάσει την μαζικότητα της.

Το ΚΚΕ(μ-λ) πατώντας στη λογική μιας πιο μαζικής συμμετοχής πρότεινε στις δυνάμεις της Αριστεράς να γίνει συγκέντρωση και το απόγευμα της Τρίτης έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα κόσμο που δεν είχε τη δυνατότητα να κατέβει στο δρόμο το πρωί της Τετάρτης. Στην πρότασή μας αυτή δεν συναντήσαμε μόνο την απροθυμία των οργανώσεων αλλά και την αντιπαραθετική θέση της ΑΡΑΝ πως ο πανελλαδικός χαρακτήρας του κινήματος πρέπει να εκφραστεί μόνο στην Αθήνα (!). Η θέση του ΚΚΕ(μ-λ) ήταν και είναι ξεκάθαρη, η αριστερά πρέπει να ανοίγει δρόμους που θα απελευθερώνουν τις λαϊκές δυνάμεις έτσι ώστε να εκφραστεί η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου μέσα από τους αγώνες και τις αντιστάσεις του σε κάθε πόλη έξω από (εκτός τόπου) λογικές μεταφερόμενου κινήματος .

Μπορεί η απόσταση από το σπίτι στη δουλειά, την γειτονιά, τις σχολές να απέχουν δύο βήματα αλλά είναι μια διαδρομή μεγάλη και δύσκολη για όποιον παλεύει για την οικοδόμηση μετώπων μέσα στο κίνημα. 













Δεν υπάρχουν σχόλια: