25 Νοεμβρίου 2020

Θεσσαλονίκη | Κάλεσμα Αγωνιστικών Κινήσεων Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών για την απεργια στις 26/11


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ!

Λαός και νεολαία αφέθηκαν για ακόμη μια φορά αβοήθητοι μπροστά στην πανδημία. Από τη μια η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική. Η πανδημία και οι νεκροί βρίσκονται σε έξαρση, τα νοσοκομεία καταρρέουν και το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης. Με ευθύνη της κυβέρνησης τεράστιες είναι οι ελλείψεις κλινών ΜΕΘ, υγειονομικού προσωπικού, ενώ μιλούν για μειώσεις έως και 80% των τακτικών χειρουργείων. Σπρώχνουν το λαό στη γωνία και τσακίζουν το δικαίωμά του στη δωρεάν περίθαλψη, στα μαζικά και δωρεάν τεστ. Από την άλλη στους χώρους δουλειάς, ελάχιστα εώς ανύπαρκτα είναι τα μέτρα προστασίας. Συνωστισμός, ελλείψεις σε μάσκες και γάντια, ενώ η απολύμανση του χώρου γίνεται σπάνια. Κυβέρνηση-κεφάλαιο και εργοδοσία αντιμετωπίζουν τον λαό και τους εργαζόμενους σαν αναλώσιμους. 




Ταυτόχρονα η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας! Η αξιοποίηση της πανδημίας ως ευκαιρία, για να οξύνει την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, από την κυβέρνηση της ΝΔ καλά κρατεί! Τα αντεργατικά μέτρα διαδέχονται το ένα το άλλο με σκοπό να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους και να διαλύσουν κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος. Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνουν προς ψήφιση, έρχεται να βαθύνει και να επεκτείνει κι άλλο την πραγματικότητα της εκμετάλλευσης και της υποταγής με: 

Την κατάργηση του 5νθήμερου-8ωρου-40ωρου, πολλών αργιών και της Κυριακάτικης αργίας. Την αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών και την πληρωμή τους «σε είδος» (π.χ. άδειες). Την θέσπιση «μισθού» των 200 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους. 

Για τους εργαζόμενους της ιδιωτικής εκπαίδευσης η υγειονομική κρίση φέρνει ακόμη χειρότερες συνθήκες εργασίας! 

Σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες μεταβάλλουν τις συμβάσεις των εργαζομένων λόγω της τηλεργασίας με αποτέλεσμα πολλοί να δουλεύουν με μειωμένες ώρες και αποδοχές. Η τηλεργασία ξεχειλώνει το ωράριο και αυξάνει τον φόρτο εκτέλεσης και προετοιμασίας του μαθήματος. Συχνά οι καθηγητές καλούνται να βρίσκονται διαρκώς στον υπολογιστή για να επεξεργάζονται και να αναρτούν υλικό, εκτός του κανονικού τους ωραρίου. 

Χτυπούν τον συνδικαλισμό και τις δημοκρατικές ελευθερίες! 

Για να περάσει αυτή η πολιτική, χρειάζεται η αναβάθμιση της φασιστικοποίησης και η διάλυση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επιδιώκουν να βάλουν την απεργία και τον ταξικό συνδικαλισμό στο γύψο. Φέρνουν νόμους που τσακίζουν το δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται και να διαδηλώνουν. Ταυτόχρονα απαγορεύουν κινητοποιήσεις και τρομοκρατούν με πρόστιμα και συλλήψεις κάθε αγωνιστή, κάθε εργαζόμενο που σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί το δικαίωμα του στη δουλειά και τη ζωή. Όχι γιατί νοιάζονται για την υγεία του λαού, αλλά γιατί φοβούνται τη δύναμη που έχει ένας λαός όταν οργανώνεται και αγωνίζεται μαζικά. 

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, η απεργία της 26ης Νοέμβρη πρέπει να πάρει μαζικό και όχι «συμβολικό» χαρακτήρα. 

Ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ και Εργατικού Κέντρου άφησε την πόλη χωρίς απεργία, άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Δεν έχουν κάνει την παραμικρή κινητοποίηση και έχουν εξαφανιστεί από την καθημερινή ζωή των εργαζομένων. 

Αλλά και το ΔΣ του σωματείου μας, άφησε την απεργία που προκήρυξε χωρίς απεργιακό κάλεσμα. Απεργία χωρίς απεργιακή συγκέντρωση δε νοείται. Η πολιτική των συγκεντρώσεων των «κλειστού κλαμπ» δεν μπορεί να οργανώσει τον απεργιακό αγώνα και αφήνει τους συναδέλφους ανοργάνωτους απέναντι στην εργοδοσία. Κινείται στη λογική της «δια αντιπροσώπων» οργάνωσης τους αγώνα, χωρίς συνελεύσεις και απεργιακές επιτροπές, στη λογική των «συμβολικών κινητοποιήσεων» κάποιων μελών του ΔΣ και συγκεκριμένων «προσκεκλημένων». Με αυτή την πρακτική («αναμείνατε στο ακουστικό σας») δεν μπορεί να γίνει ταξική πάλη. 

Καλούμε τους εργαζομένους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 26ης Νοέμβρη. Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν, να φέρουν τα όργανα που εκλέχθηκαν στο όνομα τους προ των ευθυνών τους, και να δημιουργήσουν συνθήκες για το κάλεσμα απεργιακών συγκεντρώσεων. Καλούμε σε στήριξη όσων συγκεντρώσεων σε χώρους δουλειάς ή κεντρικά, διαμορφώνουν όρους μαζικής συμμετοχής και πάλης των εργαζομένων. 

• ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ.

• ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

• ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΜΕΘ, ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.

• 5ΝΘΗΜΕΡΟ-8ΩΡΟ, ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ.

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤ
Α

Δεν υπάρχουν σχόλια: