24 Νοεμβρίου 2020

Συλλογή ψηφισμάτων αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης

Καταγγέλλουμε την βάναυση καταστολή που δέχτηκε ο λαός της Θεσσαλονίκης τη 17 η Νοέμβρη που συγκεντρώθηκε το μεσημέρι στη συμβολή Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας για να τιμήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν. Ενώ η διαδήλωση ξεκίνησε τηρώντας τις αποστάσεις και όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, μέσα σε λίγα λεπτά, οι δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ) έστησαν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές εξωθώντας το συγκεντρωμένο πλήθος να ποδοπατηθεί και να συνωστιστεί ασφυκτικά χωρίς οδό διαφυγής σε μία πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης που διήρκησε περίπου 2 ώρες.


Η επιχείρηση καταστολής της κυβέρνησης σε όλη την Ελλάδα με δακρυγόνα, αύρες νερού, ξύλο, συλλήψεις, πρόστιμα, επιβλήθηκε σε εκατοντάδες εργαζόμενους, άνεργους, μέλη σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και πολιτικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τα Γιάννενα, το Βόλο, το Ηράκλειο και αλλού, σε μία πρωτοφανή προσπάθεια τρομοκράτησης και καταπάτησης κάθε δημοκρατικού δικαιώματος. Χαρακτηριστική η ένταση της καταστολής στη Θεσσαλονίκη όπου εκατοντάδες αστυνομικοί και δεκάδες μέλη της ασφάλειας ξεκίνησαν να προκαλούν ένταση, να αρπάζουν διαδηλωτές μέσα από τη συγκέντρωση, να επιβάλλουν πρόστιμα, να χτυπούν και να προχωρούν σε συλλήψεις από τον σωρό, αναίτια και απρόκλητα, παρ' ότι οι διαδηλωτές τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας. Μάλιστα σε έναν από τους συλληφθέντες, στον δάσκαλο Η.Σ, επιβλήθηκε επιπλέον πρόστιμο 3.000 ευρώ με το χαρακτηρισμό του "οργανωτή" της κινητοποίησης στρώνοντας το έδαφος για την εφαρμογή του νέου νόμου απαγόρευσης συγκεντρώσεων.

Φανερώθηκε περίτρανα το γεγονός ότι η γενικευμένη επιχείρηση τρομοκράτησης που στήθηκε γύρω από την ημέρα του Πολυτεχνείου και η χουντικής έμπνευση απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων, δεν στόχευε στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά της κυβέρνησης. Της ίδιας κυβέρνησης που επέβαλλε το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, της ίδιας που εγκατέλειψε το σύστημα περίθαλψης με αποτέλεσμα να καταρρέει από τις πρώτες εβδομάδες αύξησης των κρουσμάτων, της ίδιας που επέβαλλε με τη βία στο λαό να εκτεθεί στον ιό, στοιβάζοντάς τον στα ΜΜΜ, στα εργοστάσια και στα σχολεία καταστέλλοντας κάθε φωνή αντίστασης τους προηγούμενους μήνες, όπως τις φωνές των μαθητών. Η πρωτοφανής καταστολή την ημέρα της 17ης Νοέμβρη πανελλαδικά είναι μια άνευ προηγουμένου επιλογή της κυβέρνησης εν καιρώ πανδημίας που όχι μόνο δεν δικαιολογείται από την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του λαού στη δημόσια συνάθροιση και διαδήλωση.

Είναι η ίδια πολιτική που επέβαλλε τον χουντικής έμπνευσης νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων από τον Ιούλιο και επιδόθηκε σε κυνήγι της νεολαίας στις πλατείες. Η ίδια αντιλαϊκή πολιτική επιχείρησε να πνίξει και τη φωνή του φετινού Πολυτεχνείου που ύψωσε μαζί με το ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και το μήνυμα της ΥΓΕΙΑΣ και των διεκδικήσεων που αφορούν τη σωτηρία χιλιάδων ανθρώπων τους επόμενους μήνες.

Καταγγέλλουμε την αναίτια σύλληψη από τον σωρό και την παραπομπή σε δίκη του δασκάλου Η. Σ., γραμματέα του Ζ΄ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης και δημοτικού συμβούλου Αμπελοκήπων Μενεμένης, του Ζ.Μ. μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής και του Ν. Μ. μέλους του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αλεξανδρούπολης, καθώς και των υπόλοιπων τριών συλληφθέντων της 17 ης Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, φοιτητών ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΤΕΙ.

  • Απαιτούμε την απαλλαγή από κάθε κατηγορία των 6 συλληφθέντων της 17 ης Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Καμία ποινική δίωξη - Αθώωση όλων των συλληφθέντων.
  • Απαιτούμε την άμεση διαγραφή των απαράδεκτων και εξοντωτικών προστίμων που επιβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά την 17 η Νοέμβρη σε βάρος των κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.
  • Η τρομοκρατία δε θα περάσει – Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις, τους λαϊκούς αγώνες και τις συγκεντρώσεις.
Σωματεία και σύλλογοι που με ψηφίσματα απαιτούν την απόσυρση των κατηγοριών για τους συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη:

 



1. Αρχιτεκτονική Βόλου
2. Βιολογικό Ηράκλειο
3. Διδασκαλικός Ηρακλείου
4. ΕΛΜΕ Ηρακλείου
5. ΕΛΜΕ Χαλκιδικής
6. ΕΛΜΕ Χανίων
7. Εφαρμ. Μαθηματικών Ηράκλειο
8. Ηλεκτρολόγοι ΑΠΘ
9. Ηλεκτρολόγων Πάτρας
10. Ιατρική Ιωαννίνων
11. Κτηνιατρική ΑΠΘ
12. Μαθηματικό Ηράκλειο
13. ΜΕΥ Ιωαννίνων
14. Πολιτικό ΑΠΘ
15. ΣΕΤΠ Δυτικής Αττικής
16. Σύλλογος Εστιακών Δουρούτης
17. ΤΕΜ Ηράκλειο
18. ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ
19. Φαρμακευτική Πάτρας
20. Φυσικό ΑΠΘ
21. Φυσικό Πάτρας 
22. Γαλλικό ΑΠΘ
23. Πολιτικό ΑΠΘ
24. Κινηματογράφου ΑΠΘ
25. Εναίος Ξάνθης
26 Ψυχολογία ΑΠΘ
27. Ιατρικών Σπουδών Ηρακλείου



Άλλα Ψηφίσματα


28. ΕΛΜΕΤ Τρικάλων
29. Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
30. Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
31. ΣΕΠΕ Λαγκαδά
32. Δ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
33. ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων
34. Β ΕΛΜΕ Αθήνας
35. Μισθωτών Τεχνικών Θεσσ
36. ΕΛΜΕ Σάμου
37. ΣΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης
38. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθ
39. Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Αθήνα



Η Πρωτοβουλία Μουσικών - Καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη συνυπογράφει το κείμενο του ψηφίσματος αλληλεγγύης.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών Τεχνικών Θεσσαλονίκης στη Θεσσαλονίκη συνυπογράφει το κείμενο του ψηφίσματος αλληλεγγύης.


Το ΔΣ της  ΕΛΜΕ Σάμου  υπερψήφισε το παρακάτω ψήφισμα:


Ψήφισμα συμπαράστασης 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου χαιρετίζει τη συμμετοχή Σωματείων, εργαζομένων και νεολαίων και οργανώσεων στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 47ης επετείου από την εξέγερση του Νοέμβρη του 73 στο Πολυτεχνείο. Η πρωινή κινητοποίηση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς και οι υπόλοιπες μέχρι το απόγευμα σε πολλά σημεία του κέντρου της Αθήνας (Προπύλαια, Πολυτεχνείο, Ομόνοια, συνοικίες της Αθήνας κλπ), ήταν όλες συγκεντρώσεις που τηρούσαν τις υποδείξεις των υγειονομικών, μαχητικές και αγωνιστικές, που φώναξαν τα διαχρονικά και επίκαιρα συνθήματα του Πολυτεχνείου και τα αιτήματα του σήμερα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Παρόμοια εικόνα υπήρξε στη Θεσσαλονίκη και σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. 

Αυτές όμως οι συγκεντρώσεις χτυπήθηκαν βάναυσα από τις δυνάμεις καταστολής και με πρόσχημα τα μέτρα κατά της πανδημίας επιβλήθηκαν εξοντωτικά πρόστιμα μέχρι 3.000 ευρώ. Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον των διαδηλωτών και τις εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, την Ηγουμενίτσα και αλλού. Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες, αφού αποδείχτηκε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας ήταν πρόσχημα για το χτύπημα των συνδικαλιστικών και πολιτικών μας δικαιωμάτων. 

Φανερώθηκε περίτρανα το γεγονός ότι όλη η επιχείρηση τρομοκράτησης που στήθηκε γύρω από την ημέρα του Πολυτεχνείου και η χουντικής έμπνευση απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων, δεν στόχευε στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά της κυβέρνησης. Της ίδιας κυβέρνησης που επέβαλλε το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, της ίδιας που εγκατέλειψε το σύστημα περίθαλψης με αποτέλεσμα να καταρρέει από τις πρώτες εβδομάδες αύξησης των κρουσμάτων, της ίδιας που επέβαλλε με τη βία στο λαό να εκτεθεί στον ιό, στοιβάζοντάς τον στα ΜΜΜ, στα εργοστάσια και στα σχολεία καταστέλλοντας κάθε φωνή αντίστασης τους προηγούμενους μήνες, όπως τις φωνές των μαθητών. 

 Στόχος ήταν ο εορτασμός του Πολυτεχνείου και οι αγώνες του σήμερα, να χτυπηθεί η πορεία για το πολυτεχνείο και το αντιιμπεριαλιστικό της περιεχόμενο που εκφράζεται μέσα απ' τα συνθήματά της και την κατάληξη στην αμερικάνικη πρεσβεία. Αλλά δεν τους πέρασε, ούτε θα τους περάσει! Το Πολυτεχνείο ζει – οι αγώνες συνεχίζονται. 

· Ο αυταρχισμός και οι κυβερνητικές απαγορεύσεις απέτυχαν. 

· Απαιτούμε να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες και συλληφθέντες των επεμβάσεων της αστυνομίας και να απαλλαγούν από τις κατηγορίες. 

ΕΛΜΕ Σάμου



Το ΔΣ της Δ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης υπερψήφισε το παρακάτω ψήφισμα:



ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΙΜΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ! 

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ 


Η κυβερνητική, χουντικής κοπής, απόφαση για την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων με προφανή στόχο την παρεμπόδιση της έκφρασης της λαϊκής οργής στις εκδηλώσεις και στην πορεία για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, ακυρώθηκε στην πράξη με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζόμενων, νέων και φοιτητών στις συγκεντρώσεις εορτασμού του Πολυτεχνείου. Δεν πέρασε η προσπάθεια της κυβέρνησης όλες τις προηγούμενες μέρες να νομιμοποιήσει ένα καθεστώς “έκτακτης ανάγκης”, απαγορεύσεων και αστυνομοκρατίας με πρόσχημα την πανδημία , που κορυφώθηκε ανήμερα του Πολυτεχνείου με την επιστράτευση όλου του οπλοστασίου ωμής καταστολής. 


Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία που σε πολλές πόλεις της χώρας, τηρώντας τις υποδείξεις των υγειονομικών (με μάσκες και αποστάσεις), βρέθηκαν στο δρόμο μαχητικά για τα σύγχρονα αιτήματα για ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ . Για να απαιτήσουν μέτρα ενάντια στην πανδημία, για να καταδικάσουν τη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που κουρελιάζουν και καταργούν εργατικά δικαιώματα. Για να υπερασπιστούν τις πολιτικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Δηλώσαν παράλληλα με μαχητικό τρόπο ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι μια αποστειρωμένη ανάμνηση, αλλά στοχεύει πάντα στο σήμερα και στο αύριο, στην μάχη που δίνουμε για να μην περάσουν τα νέα μέτρα (10ωρο, αντισυνδικαλιστικοί και αντιεκπαιδευτικοί νόμοι), στην μάχη που δίνουμε για Υγεία – Παιδεία – Ελευθερία, για να μην στοιβάζονται άνθρωποι στα ΜΜΜ, για να υπάρχουν ΜΕΘ, τεστ για όλους, ενάντια στην ασυδοσία του κεφαλαίου στους εργασιακούς χώρους. 

Καταγγέλλουμε το γενικευμένο όργιο καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης ενάντια στα συνδικάτα και στους διαδηλωτές, από την πρωινή κινητοποίηση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ μέχρι το μεσημέρι και το απόγευμα σε πολλά σημεία της Αθήνας και από το αμερικάνικο προξενείο στη Θες\νίκη μέχρι την Πάτρα ,τα Γιάννενα, το Ηράκλειο και αλλού. Η κυβέρνηση επιστράτευσε όλα τα κατασταλτικά μέσα (διμοιρίες, ΜΑΤ, ομάδες δράσης, βομβίδες κρότου λάμψεις, αύρες) για να χτυπήσει τις πορείες και τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, ενώ προχώρησε σε εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις. 

Στη Θεσσαλονίκη, έφτασαν στο σημείο να μετατρέψουν την Τσιμισκή σε μαζικό κρατητήριο, εξαπολύοντας άγρια επίθεση, ενώ προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις, κόβοντας και δεκάδες πρόστιμα. Είναι εξοργιστική η ανακοίνωση της αστυνομίας ότι οι αστυνομικές δυνάμεις εγκλώβισαν τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ίδιων, καθώς δεν επέτρεπαν να διατηρήσουν τις αποστάσεις που είχαν αρχικά. Ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι και ο αποκλεισμός των φοιτητών στις Φοιτητικές Εστίες της Θεσσαλονίκης από τις αστυνομικές δυνάμεις, γιατί τόλμησαν να οργανώσουν σε ανοιχτό χώρο, τηρώντας όλα τα μέτρα, εκδήλωση για το Πολυτεχνείο. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί τις δικές της εγκληματικές ευθύνες και την παταγώδη αποτυχία της στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης να τις χρεώσει στο λαό και στη νεολαία και να ενοχοποιήσει τους αγώνες για τον δήθεν κίνδυνο διασποράς της πανδημίας. 

Με την παρουσία χιλιάδων αστυνομικών σε συνωστισμό χωρίς μάσκες και την ολοφάνερη επιδίωξή τους να εμποδίσουν τους διοργανωτές να συγκροτήσουν τις διαδηλώσεις με όλα τα μέτρα προστασίας, επέβαλλε το ΜΑΤ ΠΑΝΤΟΥ για να ξεχάσουμε το ΜΕΘ ΠΟΥΘΕΝΑ. 

Δείχνει ταυτόχρονα τον πανικό της μπροστά στην έκρηξη της λαϊκής οργής που δε θα αργήσει. 

Η κυβέρνηση με την πολιτική του ακραίου αυταρχισμού και με μεθόδους των πιο μαύρων και σκοτεινών εποχών του τόπου (απαγόρευση των «συναθροίσεων» - παραβίαση του Συντάγματος, πογκρόμ κυνηγητού, συλλήψεων και ανελέητης βίας ) επιδιώκει να επιβάλει ένα γενικευμένο σιωπητήριο , να βάλει τους αγώνες σε γύψο, να τρομοκρατήσει και να κάμψει τις αντιστάσεις. 

Οι αγώνες των εργαζόμενων, με όλα τα μέτρα προστασίας, όλο αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης, απέδειξαν ότι δεν αποτελούν κίνδυνο, αντίθετα επικίνδυνη για την υγεία του λαού ήταν και παραμένει η πολιτική της κυβέρνησης. 

Η υποκριτική, εκβιαστική, προσχηματική αξιοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση για την απαγόρευση του Πολυτεχνείου, έπεσε στο κενό. Η βία και η καταστολή δεν πρόκειται να σταματήσουν τους αγώνες μας. Με επόμενο σταθμό την απεργία στις 26 Νοέμβρη, εργαζόμενοι και νεολαία με συλλογικό και μαχητικό τρόπο και με όλα τα μέτρα προστασίας θα δώσουν και πάλι αγωνιστική απάντηση ενάντια στην επικίνδυνη υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης και την κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 

ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ. 

Να αθωωθούν όλοι οι συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης: 

οι φοιτητές και ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος, γραμματέας του Ζ ΣΕΠΕ ΘΕΣ\ΝΙΚΗΣ 

Ο ΛΑΟΣ ΜΟΝΟ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Για το Δ.Σ. της Δ΄ Ε.Λ.Μ.Ε
.

 




Το ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Θεσσαλονίκης υπερψήφισε το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή συνδικάτων και συνδικαλιστών στους εορτασμούς του Πολυτεχνείου, τόσο το πρωί στη συμβολική κινητοποίηση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ όσο και το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, τις συγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Ήταν υποδειγματικές συγκεντρώσεις με βάση τις υποδείξεις των υγειονομικών, μαχητικές, αγωνιστικές που φώναξαν τα διαχρονικά και επίκαιρα συνθήματα του Πολυτεχνείου, αλλά και τα αιτήματα που είναι άμεση ανάγκη να υλοποιηθούν για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στα συνδικάτα και στους διαδηλωτές. 

Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες, αφού αποδείχτηκε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας ήταν το πρόσχημα για το χτύπημα των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Στόχος ήταν ο εορτασμός του Πολυτεχνείου και το μήνυμά του. Το Πολυτεχνείο ζει! Ο αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης απέτυχαν. Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες και να αποσυρθούν οι κατηγορίες. Συνεχίζουμε στο δρόμο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, των αγωνιστών της εργατικής τάξης. 

Στις 26 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ. Υπερασπιζόμαστε μαχητικά την υγεία και τα δικαιώματά μας.


Το ΔΣ του ΣΕΦΙΕ στη Θεσσαλονίκη υπερψήφισε το παρακάτω ψήφισμα:

Με αγώνες τιμάμε το Πολυτεχνείο

Η τρομοκρατία και οι απαγορεύσεις δε θα περάσουν

Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων

             Η κυβερνητική, χουντικής κοπής,  απόφαση για την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων  με προφανή στόχο την παρεμπόδιση της έκφρασης της λαϊκής οργής στις εκδηλώσεις και στην πορεία για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, ακυρώθηκε στην πράξη με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζόμενων, νέων και φοιτητών στις συγκεντρώσεις εορτασμού του Πολυτεχνείου. Δεν πέρασε η  προσπάθεια της κυβέρνησης όλες τις προηγούμενες μέρες να νομιμοποιήσει ένα καθεστώς “έκτακτης ανάγκης”, απαγορεύσεων και αστυνομοκρατίας με πρόσχημα την πανδημία , που κορυφώθηκε ανήμερα του Πολυτεχνείου με την επιστράτευση όλου του οπλοστασίου ωμής καταστολής. 

           Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία που σε πολλές πόλεις της χώρας, τηρώντας τα μέτρα προστασίας (με μάσκες και αποστάσεις), βρέθηκαν στο δρόμο μαχητικά  για τα σύγχρονα αιτήματα για ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Για να απαιτήσουν μέτρα ενάντια στην πανδημία, για να καταδικάσουν τη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που κουρελιάζουν  και καταργούν εργατικά δικαιώματα. Για να υπερασπιστούν τις πολιτικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Δηλώσαν παράλληλα με μαχητικό τρόπο ότι το Πολυτεχνείο και το μήνυμα των αγώνων απέναντι στη βαρβαρότητα είναι πάντα επίκαιρο.

          Καταγγέλλουμε το όργιο καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης  ενάντια  στα συνδικάτα και στους διαδηλωτές. Η κυβέρνηση επιστράτευσε όλα τα κατασταλτικά μέσα (διμοιρίες, ΜΑΤ, ομάδες δράσης, βομβίδες κρότου λάμψεις, αύρες)  για να χτυπήσει τις πορείες και τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, ενώ  προχώρησε σε εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις. Στη Θεσσαλονίκη, έφτασαν στο σημείο να μετατρέψουν την Τσιμισκή σε μαζικό κρατητήριο, εξαπολύοντας  άγρια επίθεση, ενώ προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις, κόβοντας και δεκάδες πρόστιμα. Είναι εξοργιστική η ανακοίνωση της αστυνομίας ότι οι αστυνομικές δυνάμεις εγκλώβισαν τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ίδιων, καθώς δεν επέτρεπαν να διατηρήσουν τις αποστάσεις που είχαν αρχικά.  Ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι και ο αποκλεισμός των φοιτητών στις Φοιτητικές Εστίες της Θεσσαλονίκης από τις αστυνομικές δυνάμεις γιατί τόλμησαν να οργανώσουν σε ανοιχτό χώρο, τηρώντας όλα τα μέτρα, εκδήλωση για το Πολυτεχνείο.

             Η κυβέρνηση προσπαθεί τις δικές της εγκληματικές ευθύνες και την παταγώδη αποτυχία της στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης να τις χρεώσει στο λαό και στη νεολαία και να ενοχοποιήσει τους αγώνες για τον δήθεν κίνδυνο διασποράς της πανδημίας. Επέβαλλε το ΜΑΤ ΠΑΝΤΟΥ για να ξεχάσουμε το ΜΕΘ ΠΟΥΘΕΝΑ. Δείχνουν ταυτόχρονα τον πανικό μπροστά στην έκρηξη της λαϊκής οργής που δε θα αργήσει.

             Η  πολιτική του ακραίου αυταρχισμού με το πογκρόμ κυνηγητού, συλλήψεων και ανελέητης βίας από τις καταδρομικές εφόδους των μηχανοκίνητων τμημάτων της αστυνομίας δεν αποτελεί μόνο θεσμική εκτροπή και παραβίαση του Συντάγματος. Η κυβέρνηση οδηγείται σε φανερό πέρασμα στις μεθόδους των χρόνων της επταετίας γιατί επιδιώκει να επιβάλει ένα γενικευμένο σιωπητήριο και να βάλει τους αγώνες σε γύψο, καθώς ετοιμάζεται για νέα επίθεση στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα, φορτώνοντας για άλλη μια φορά τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες του λαού.

       Οι αγώνες των εργαζόμενων, με όλα τα μέτρα προστασίας, όλο αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης, απέδειξαν ότι δεν αποτελούν κίνδυνο, αντίθετα επικίνδυνη  για την υγεία του λαού ήταν και παραμένει η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και αυτών που την εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια.  Η υποκριτική, εκβιαστική, προσχηματική αξιοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση για την απαγόρευση του Πολυτεχνείου, έπεσε στο κενό. Η παρουσία χιλιάδων  αστυνομικών σε συνωστισμό χωρίς μάσκες φανερώνει ότι απλά η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει και να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες της για τις εγκληματικές επιλογές της τόσο στο επίπεδο της υγείας στους χώρους δουλειάς, όσο στις μεταφορές και στη στελέχωση των δομών υγείας.

              Η βία και η καταστολή δεν πρόκειται να σταματήσουν τους αγώνες μας. Με επόμενο σταθμό την απεργία στις 26 Νοέμβρη, εργαζόμενοι και νεολαία θα δώσουν και πάλι αγωνιστική απάντηση ενάντια στην  επικίνδυνη υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, στα  αντεργατικά μέτρα και στα σχεδία κατά των δημοκρατικών ελευθεριών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Απαιτούμε

Την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων σε όλη τη χώρα

Την διαγραφή των αυθαίρετων και εξοντωτικών  προστίμων που έχουν επιβληθεί.

 

Ο λαός μόνο σώζει το λαό, με τους αγώνες του

για Ψωμί – Υγεία – Παιδεία –  Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: