09 Νοεμβρίου 2020

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας, το κεφάλαιο και η κυβέρνηση είδανε την υγειονομική κρίση που δημιουργήθηκε ως μια ευκαιρία προώθησης των διαχρονικών αντεργατικών τους επιδιώξεων.

Στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, οι εργαζόμενες μάζες έμειναν πλήρως απροστάτευτες υγειονομικά και οικονομικά, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο πήρε το σύνολο των κρατικών ενισχύσεων.

Η στρατιά των ανέργων που δημιουργείται οδηγείται στην πλήρη εξαθλίωση, καθώς έσκασε η φούσκα της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας. Χιλιάδες άνεργοι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, καθώς μόνο μια μερίδα από αυτούς παίρνει κάθε τόσο κάποια εξευτελιστικά επιδόματα-ξεροκόμματα. Η διάταξη-πρόκληση για «μισθό» 200€ σε μακροχρόνια ανέργους είναι αποκαλυπτική για το πώς χρησιμοποιούν τη στρατιά των ανέργων για να ρίξουν κι άλλο τους μισθούς.

Όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, και τα διάφορα προγράμματα όπως το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και η εκ περιτροπής εργασία, είχανε ως σκοπό από τη μία να απαλλάξουν την εργοδοσία από το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, και από την άλλη να διαλύσουν τα πιο βασικά εργατικά δικαιώματα σε ωράριο και μισθό. Η εκ περιτροπής εργασία με μισή δουλειά για μειωμένο μισθό, οι απλήρωτες υπερωρίες για την αναπλήρωση της εργασίας, η μείωση στο δώρο Χριστουγέννων, διαμορφώνουν ένα πλήρως ελαστικοποιημένο εργασιακό τοπίο.

Την πολιτική αυτή επεκτείνει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Καταργούν το ωράριο και δίνουν πλήρη ασυδοσία για την υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων με ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι ένα σύγχρονο εργασιακό κάτεργο μισθωτών σκλάβων, που θα πρέπει να είναι άνευ όρων διαθέσιμοι για εντατικοποιημένη-εξαντλητική εργασία, και ύστερα θα πετιούνται ως αναλώσιμοι.

Συνολικά, όλες αυτές οι πολιτικές ρευστοποιούν και καταργούν στην πράξη τον κατώτατο μισθό και τη συγκεκριμένη αμοιβή για το 5νθήμερο-8ωρο, συμπαρασύροντας προς το χειρότερο τις σχέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων, με όποιο καθεστώς και αν εργάζονται. Η ζωή των εργατών μετατρέπεται σε ένα λογιστικό μέγεθος που εξαρτάται με αυτοματοποιημένο τρόπο από την κερδοφορία των αφεντικών.

Η πολιτική αυτή δεν μπορεί να περάσει χωρίς την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή. Ο νέος «συνδικαλιστικός νόμος», συγκεντρώνει όλα τα κατασταλτικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, βάζοντας για καλά χέρι στα σωματεία, και απαγορεύοντας στην πράξη κάθε μορφή πάλης που διαθέτουν (συνέλευση, συγκέντρωση, διαδήλωση, περιφρούρηση, απεργία). Η πολιτική αυτή δένεται με τη συνολική πολιτική τρομοκρατίας και καταστολής, η οποία θα πρέπει να πάρει αγωνιστική απάντηση και με την πορεία του Πολυτεχνείου, η οποία πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για νέες κινητοποιήσεις.

Να υπερασπιστούμε τα εργατικά δικαιώματα! Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας!

Η εφαρμογή των προηγούμενων μέτρων, σε συνδυασμό με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, δεν αποτελούν «κάποια ακόμα» αντεργατικά μέτρα, αλλά μια αντεργατική τομή ευρύτερων διαστάσεων και συνεπειών. Ανοίγουν τις πύλες του εργασιακού μεσαίωνα. Η οικοδόμηση ενός αγωνιστικού εργατικού κινήματος, που θα αναμετρηθεί με τα νέα μέτρα, δημιουργώντας όρους για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, θα υπερασπίζεται και θα διευρύνει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, είναι ζωτική ανάγκη.

Ιδιαίτερη σημασία, έχει η πάλη για προστασία των εργαζόμενων από την πανδημία, τόσο στο επίπεδο των συνθηκών δουλειάς και μετακίνησης, όσο και στην πλήρη παροχή δωρεάν περίθαλψης για όλο το λαό, για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να περιμένει ως θεατής την κατάθεση του νομοσχεδίου, τις «διαρροές» των διάφορων προκλητικών μέτρων στον τύπο. Δεν πρέπει να υιοθετήσει την παραλυτική στάση αναμονής της ΓΣΕΕ, των Εργατικών Κέντρων, της υποταγμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας. Αλλά ούτε και να περιοριστεί στην οριοθετημένη-συμβολική δράση του ΠΑΜΕ, που κρατάει αδρανοποιημένα τα όργανα πάλης που ελέγχει.

Απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αλλά και στο κλίμα αδράνειας που διαμορφώνεται, υπάρχει η ανάγκη για μια ευρύτερη, ανοιχτή, από κάτω συσπείρωση φορέων, σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, για την άμεση διοργάνωση δράσεων και κινητοποιήσεων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ
Ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα


Θεσσαλονίκη, 5/11/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: