05 Δεκεμβρίου 2020

Το άρωμα της εξέγερσης κατακλύζει το Παρίσι. «Μέρες Δεκέμβρη», σημαντικές για τους λαούς της Ευρώπης.


Τα ΜΜΕ μιλούν για 100 μαζικές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία. Τα πρώτα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ογκώδεις διαδηλώσεις με συμμετοχή συνδικάτων, «κίτρινων γιλέκων», νεολαίας, οργανώσεων. Το Παρίσι για ακόμα μια φορά μετατράπηκε σε πεδίο μάχης και είναι φανερό με γυμνό μάτι ότι η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Δεκάδες είναι τα βίντεο που κυκλοφορούν. Κάτι που λέει πολλά για τη μαχητικότητα των διαδηλωτών, αλλά και για την αποδοχή που έχει ο ξεσηκωμός ευρύτερα στο λαό της Γαλλίας.


Οι παλινωδίες των κυβερνητικών ελιγμών γύρω από το περίφημο άρθρο 24 που ποινικοποιεί εξοντωτικά τη βιντεοσκόπηση των αστυνομικών, δεν απέδωσαν. Οι μαζικές κινητοποιήσεις που γίνονταν εδώ και καιρό, γιγαντώθηκαν μετά από δημοσιοποίηση ενός νέου βίντεο ωμής αστυνομικής βίας, και πλέον έχουν βγει εκτός ελέγχου. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να «συζητήσει» την εξαίρεση του άρθρου 24, αντί να πετύχει την εκτόνωση, έδωσε περισσότερο θάρρος στο λαό και εμπιστοσύνη στη δύναμη του! Τώρα, οι κινητοποιήσεις φαίνεται να έχουν πάρει το χαρακτήρα της υπεράσπισης «των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών», ένας εύφλεκτος συνδυασμός που όταν τον ακούει ανατριχιάζει η γαλλική κυβέρνηση. Και που να δει τι έρχεται μετά! Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι διορατικός αναλυτής για δει ότι το σπιράλ της όξυνσης της ταξικής πάλης στη Γαλλία έχει μπει σε μια μη αναστρέψιμη άνοδο. Ολονυχτίες νεολαίας, Κίτρινα Γιλέκα, απεργιακό εργατικό κίνημα, μαθητές και δώσ’ του πάλι από την αρχή. Τα μεγάλα εξεγερσιακά γεγονότα είναι μπροστά.

Οι κινητοποιήσεις αυτές, είναι βάλσαμο για τους λαούς όλης της Ευρώπης, και ειδικά για το δικό μας λαό. Σε μια περίοδο που όλα φαίνονται μαύρα, και ο εχθρός παντοδύναμος και αλαζονικός, φαντάζει ότι η περίοδος οπισθοχώρησης του κινήματος θα κρατήσει «για πάντα». Έχει ανάγκη ο λαός και ειδικά η νεολαία μας, μέρες Δεκέμβρη που είναι, να δει, να θυμηθεί, να εμπνευστεί, να κατανοήσει ξανά τη γιγάντια δύναμη που έχει ο μαζικά οργανωμένος λαός στο δρόμο. Το μήνυμα που εκπέμπει το Παρίσι είναι ισχυρό, είναι τροχιοδεικτική βολή, για τους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν. 


Υ.Γ. Την ίδια μέρα, το Σαντιάγκο, την πρωτεύουσα της Χιλής, επικρατούσαν οι ίδιες σκηνές.

ΚΚ






Δεν υπάρχουν σχόλια: