13 Απριλίου 2021

Χτυπούν το ΚΕΘΕΑ!

Έχοντας πρόσφατη την αντιδημοκρατική αντικατάσταση του εκλεγμένου Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από νέο, κυβερνητικά διορισμένο, η κυβέρνηση σήμερα προχωράει σε ένα ακόμη βαθύτερο χτύπημα απέναντι στα δικαιώματα των εξαρτημένων ατόμων και των εργαζομένων στις θεραπευτικές αυτές δομές.

Οι αλλαγές που επήλθαν μετά την ΠΝΠ του 2019 προμήνυαν τη συνολικότερη επίθεση που θα ακολουθούσε. Η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στο κυβερνητικά διορισμένο ΔΣ, η κατάργηση δια νόμου των συλλογικών συμβάσεων στο ΚΕΘΕΑ, ο νέος κανονισμός λειτουργίας του οργανισμού που στο 1/3 αφορούσε πειθαρχικά μέτρα για τους εργαζομένους, σήμερα εμπλουτίζονται με το παραπάνω..

Μεταξύ άλλων:

-Μειώνεται ο αριθμός των θεραπευτικών δομών κατά 1/3 με μια σειρά από συγχωνεύσεις.

-Η θεραπευτική́ κοινότητα αντικαθίσταται από́ ξενώνες διαμονής και κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης, με αποτέλεσμα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ (Διάβαση, Νόστος, Παρέμβαση, Εν Δράσει, Ιθάκη κ.λπ.) να εξαφανίζονται για να πάρουν τη θέση τους οι «διευθύνσεις κλινικών εφαρμογών».

-Επιχειρείται η συγχώνευση καθόλα ανόμοιων θεραπευτικών δομών, όπως των προγραμμάτων στις φυλακές με τις δομές απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

-Διπλασιάζεται ο διοικητικός μηχανισμός των κεντρικών υπηρεσιών, και επαναφέρεται ο καθορισμός αμοιβών για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ.

Το σημερινό έργο της κυβέρνησης, είναι ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της καταστρατήγησης των λαϊκών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων, που σε περίοδο κρίσης δρομολογείται με τους πιο γοργούς ρυθμούς.

Είναι συνέχιση της πολιτικής που εφάρμοσε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται σήμερα μάχιμος υποστηρικτής του θεραπευτικού έργου του ΚΕΘΕΑ, ενώ όσον αφορά τον οργανισμό στη διάρκεια της διακυβέρνησής του μείωσε τον κρατικό προϋπολογισμό, έκλεισε 7 Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα, μείωσε το προσωπικό στις δομές, ενίσχυσε τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης για τους εργαζόμενους. Και ενώ το νομοσχέδιο που κατέβασε στις αρχές του 2019, με τη νομοθέτηση Χώρων Ελεγχόμενης Χρήσης διευθετούσε το πρόβλημα κοιτώντας απλά να μεταφέρει τους τοξικοεξαρτημένους απ’ τους δρόμους σε “δομές ασφαλούς χρήσης”.

Η απαξίωση απέναντι στις ζωές των εξαρτημένων ατόμων, όπως και κάθε ευάλωτης κοινωνικής ομάδας ή μειονότητας, δεν είναι λόξα κάποιας κυβέρνησης αλλά πολιτική επιλογή του συστήματος. Οι υπαίτιοι όλων αυτών των δεινών και των αδιεξόδων, στερούν σε αυτούς τους ανθρώπους το δικαίωμα στη ζωή, και ύστερα τους περιθωριοποιούν και τους στιγματίζουν. Γνωρίζουμε πολύ καλά άλλωστε ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης μας βλέπει αναλώσιμους και δεν του καίγεται καρφί για τη ζωή κανενός.

-ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

-ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

-ΙΣΗ – ΠΛΗΡΗΣ – ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

-ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: