09 Μαΐου 2021

ΜΟΝΟ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΞΕΡΕΙ… ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Απέφυγε ο υπουργός εργασίας να χαρακτηρίσει φιλεργατικό το νομοσχέδιο για τα εργατικά, είπε όμως ότι είναι και υπέρ των εργαζόμενων και υπέρ των εργοδοτών, ταυτόχρονα. Για τους υπηρέτες του συστήματος, που δεν είναι «κολλημένοι», κάτι τέτοιο βεβαίως και γίνεται. Όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, ακόμα και η Χούντα, αυτό λέγανε ότι προσπαθούσαν. Οι εργοδότες το είδαν, δεν υπάρχει κυβέρνηση που δεν τους υπηρέτησε. Οι εργαζόμενοι όμως;

Ποιο είναι το πρώτο αίτημα των εργαζόμενων που λέει ότι ικανοποιεί ο υπουργός; Το να δουλεύουν ως 300 ώρες υπερωρίες (2 τη μέρα για 6 μήνες) για τις οποίες δεν θα παίρνουν ευρώ παραπάνω. Χρόνια στο κίνημα ομολογώ δεν είχα καταλάβει αυτή την ανάγκη των εργαζόμενων. Γι’ αυτό άλλωστε κι ο κόσμος απομακρύνεται από τα συνδικάτα και τους αγώνες και εναποθέτει τις ελπίδες του σε αυτούς τους πολιτικούς. Γιατί καταλαβαίνουν τι θέλει πριν ακόμα κι από τους ίδιους. Όσο για τον παρουσιαστή που μας παρότρυνε να δουλεύουμε χωρίς μισθό και έσπευσαν όλοι να τον κακολογήσουν, σε λίγο θα θεωρείται τουλάχιστον προφήτης. Όχι βέβαια σαν το Μωυσή αλλά, νέος είναι, μπορεί να εξελιχθεί.

Ως 300 ώρες λοιπόν υπερωριακή αμοιβή, με τη συναίνεση βέβαια του εργαζόμενου, προσφορά στα κέρδη της εργοδοσίας. Κι αν αυτό είναι το φιλεργατικό μέρος, φανταστείτε τι έχουμε να πάθουμε από το φιλοεργοδοτικό… Μια σειρά από επιχειρήσεις λοιπόν θα δουλεύουν και την Κυριακή. Μετά από 101 χρόνια απ’ την καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας, πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ξεπερασμένη. Όπως ξεπερασμένες είναι και οι απεργίες. Γι’ αυτό εκτός απ’ τα δεκάδες εμπόδια μέχρι να προκηρυχθεί η απεργία που πρέπει να ξεπεραστούν (απαρτία με 50% συν 1 συμμετοχή, ηλεκτρονική ψηφοφορία που σημαίνει όχι ζωντανή συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων, εγγραφή του σωματείου στο ηλεκτρονικό μητρώο κ.ά.), θα πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφάλειας που να διασφαλίζει ότι η δουλειά δεν σταματάει, κι αν γίνει και συγκέντρωση αμέσως η απεργία κηρύσσεται παράνομη αν ο εργοδότης αισθανθεί «ψυχολογική βία». Τι γοργά βήματα προς τον εργασιακό μεσαίωνα, λένε όσοι «δεν καταλαβαίνουν». Έτσι θα προσεγγίσουμε επενδύσεις, λένε οι ειδήμονες.

Κι έρχεται η ώρα να διαλέξει ο καθένας μας ποιους θα πιστέψει και ποιους όχι.

Άλλωστε, επειδή ο Χατζηδάκης και η Ν.Δ δεν ανακάλυψαν την Αμερική, μια ματιά στις συνθήκες εργασίας της AMAZON, της εταιρίας του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, μας δείχνει πεντακάθαρα πόσο συμβαδίζουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων με τα κέρδη των εργοδοτών. Είναι λοιπόν σε όλους γνωστό και είμαστε όλοι μας περήφανοι που οι εργαζόμενοι της AMAZON ουρούν σε μπουκάλια για ν' αυγατίσουν τα κέρδη του εργοδότη τους.

ΟΣΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ‘ΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ.

ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

Α.Λ. - Νοσηλεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: