16 Μαΐου 2021

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΟΥ

Σήμερα θα σας ξεναγήσω στον περιηγητικό τουρισμό, τη δουλειά μου!

Χθες, άνοιξε επιτέλους ο τουρισμός, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι. Όχι όμως και η δουλειά μας.

Για δεύτερη χρονιά βρισκόμαστε δέσμιοι των παράλογων πρωτοκόλλων: Ένα γκρουπ 30 ατόμων στην Ακρόπολη πρέπει να έχει 2 ξεναγούς (15 άτομα + 1 ξεναγός), στο Μουσείο Ακρόπολης 4 ξεναγούς και στο Αρχαιολογικό Mουσείο άλλους 4 (αφού στα μουσεία επιτρέπονται ομάδες 8 ατόμων + 1 ξεναγός).

Συνολικά 10 ξεναγούς αντί για 1!!! Η ξενάγηση γίνεται είδος πολυτελείας!

Βδομάδες πριν την πανηγυρική ανακοίνωση του ανοίγματος, θα έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί ξεκάθαρα, ρεαλιστικά και λογικά πρωτόκολλα. Έτσι θα μπορούσε να οριστεί το κόστος της εκδρομής και εγκαίρως να γίνουν οι κρατήσεις και η οργάνωσή της. Ανακοινώθηκαν μόλις σήμερα και αυτό σημαίνει πως χάθηκαν οι πρώτοι μήνες της σεζόν για τους ξεναγούς και πολλούς άλλους εργαζόμενους.

Εκτός από τα παράλογα και τα καθυστερημένα πρωτόκολλα, έχουμε και το φόβο των πρωτοκόλλων που αλλάζουν ξαφνικά: Στις 25 Σεπτεμβρίου του '21, επιτρέπονταν 16 άτομα ανά γκρουπ στην Ακρόπολη, την επόμενη μέρα ο αριθμός μειώθηκε στους 8. Γραφεία, πελάτες, ξεναγοί, το πληροφορήθηκαν όμως μόλις το προηγούμενο βράδυ!

Έχουμε και τα πρωτόκολλα που είναι για γέλια: Ανοιχτή η Ακρόπολη από τις 22 Μαρτίου, όμως μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 2 ξεναγούς, αφού μέχρι χθες επιτρέπονταν η ξενάγηση μόνο 2 ατόμων με 1 ξεναγό.

Υπάρχουν και αυτά που είναι για κλάματα: Εμείς άνεργοι, να παρακολουθούμε τους παράνομους ξεναγούς που αλιεύουν πελάτες από το διαδίκτυο να ξεναγούν μικρές ομάδες, προσποιούμενοι ότι είναι μια παρέα.

Μια ευκαιρία για δουλειά, θα ήταν οι ιστορικοί περίπατοι εκτός αρχαιολογικών χώρων. Έλληνες και ξένοι να δουν την πόλη με άλλα μάτια! Ίσως... Αν ξέραμε με πόσα άτομα και με τι μέτρα προφύλαξης επιτρέπεται!

Ανοιχτά τα καταστήματα, τα μωλ, τα αεροδρόμια, τα σχολεία... κι εμείς καθόμαστε έχοντας πάρει για 15 μήνες ανεργίας επιδόματα - ψίχουλα (λιγότερο από 200 €/μήνα)

Αναλογίζομαι καμιά φορά πόσους ανθρώπους έχουμε ξεναγήσει!

Η συνάδελφος Π.Δ. έκανε τον υπολογισμό:

120 μέρες δουλειάς/σεζόν x 40 τουρίστες/ημέρα = 4800 τουρίστες/χρόνο x 32 χρόνια δουλειάς = 153.000 τουρίστες!!!!!!!

Στο σχεδιασμό των πρωτοκόλλων και της τουριστικής πολιτικής δε χρησιμοποιήθηκε η εμπειρία κανενός από τους τόσους διακεκριμένους συναδέλφους, ούτε καν του σωματείου μας.

Φέτος λοιπόν, μετά από 32 χρόνια, θα γίνω περιηγητής κι εγώ.

Θα πάω στους Δελφούς να μασήσω φύλλα δάφνης, θ' ακούσω το θρόισμα των φύλλων της ιερής βελανιδιάς στο μαντείο της Δωδώνης, θ' αναζητήσω τη Σφίγγα στη Θήβα... μήπως και καταλάβω πού αποσκοπεί και ποιον ωφελεί αυτή η πολιτική. Επιστρέφοντας, στην Ελευσίνα, θα πιω τον "κυκεώνα" για να φαντασιωθώ πως ζω σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τον κλάδο μου και τους εργαζόμενους γενικότερα όπως μας αξίζει.

Αυτή η (λίγο κουραστική) ανάρτηση είναι η απάντηση στους φίλους που χάρηκαν για μένα ακούγοντας για το άνοιγμα του τουρισμού στα κανάλια.

αντιγραφή από το προφίλ της Sissy Hassiotou 

Δεν υπάρχουν σχόλια: