21 Ιουλίου 2021

ΚΚΕ(μ-λ) | ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ – ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Το τελευταίο διάστημα, και με αφορμή τις κινητοποιήσεις που υπήρξαν στην Κούβα, ξεσπάθωσαν οι εκφραστές του ιμπεριαλισμού αλλά και της ντόπιας αντίδρασης. «Ξεσηκώθηκαν» οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές για το δικαίωμα του λαού της Κούβας στην «Ελευθερία». Έναν λαό που έχουνε για δεκαετίες φροντίσει να στραγγαλίσουνε με το οικονομικό εμπάργκο, αλλά και προσπάθησαν να καταπνίξουνε με τις επεμβάσεις τους. Ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει για τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών και ειδικά στην Αμερική, όπου έχει στήσει χούντες και πραξικοπήματα. Τελευταία παραδείγματα οι επεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία της Βολιβίας και της Ονδούρας.

«Ξεσηκώθηκαν» από κοντά και τα εγχώρια παπαγαλάκια των ελληνικών ΜΜΕ, οι απολογητές της υποταγής και της εξάρτησης, για τη διαχείριση της πανδημίας, ενάντια σε μια χώρα που έφτιαξε το δικό της εμβόλιο, έχει τον 1/10 των θανάτων, και αντί να κλείνει νοσοκομεία προσφέρει ιατρική βοήθεια δωρεάν στο εξωτερικό!

Βασικοί υπαίτιοι για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κουβανέζικος λαός είναι οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και η πολιτική τους. Θέλουνε και δεν το έχουνε κρύψει, να ανατρέψουνε την κυβέρνηση της Κούβας, και να επιβάλλουνε ξανά ένα καθεστώς της αρεσκείας τους, όπως ήτανε αυτό της διδακτορίας του Μπατίστα, που ανέτρεψε η Κουβανέζικη Επανάσταση. Ονειρεύονται να καταπνίξουνε μια και καλή αυτή την εστία αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους πάνω στους λαούς της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, που αντλώντας έμπνευση και από την Κούβα, ποτέ δεν σταμάτησαν να ξεσηκώνονται εναντίων τους. Το τελευταίο διάστημα, έγιναν μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις σε Χιλή, Εκουαδόρ, Κολομβία, Περού, χώρες που στενάζουνε από την ασφυκτική κυριαρχία των ΗΠΑ.

Για όλους αυτούς του λόγους, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας αποφασιστικά θα πρέπει να εναντιωθεί ενάντια σε κάθε μεθόδευση για στρατιωτική ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κούβα, στο εμπάργκο, αλλά και σε κάθε είδους επέμβαση του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Το διεθνιστικό αυτό καθήκον δεν παραγράφει την ανάγκη για πολιτική κριτική στην ηγεσία της Κουβανέζικής Επανάστασης, που ακολούθησε μια σειρά πολιτικές του ρεβιζιονισμού και όχι της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Τόσο στις πρώτες δεκαετίες, όταν η οικονομική εξάρτηση από την ΕΣΣΔ οδήγησε στην οικονομική κρίση του 1991-94, όσο και στα τωρινά χρόνια, όπου η οικονομική ανάπτυξη της Κούβας βασίστηκε στον τουρισμό και με όρους καπιταλιστικής αγοράς. Η ιμπεριαλιστική περικύκλωση, το εμπάργκο και οι οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης (μονομερής στήριξη στον τουρισμό, ενίσχυση ιδιωτικής ιδιοκτησίας, περιθωριοποίηση συλλογικών θεσμών) οδήγησαν σε ένταση τις κοινωνικές ανισότητες, και έδωσαν έδαφος στην δράση του ιμπεριαλισμού.

Ο Κουβανέζικος λαός έχει με περήφανο τρόπο επιλέξει να μην υποκύψει στην ιμπεριαλιστική περικύκλωση και έχει διατηρήσει με βάση τα δεδομένα της περιοχής σημαντικές κατακτήσεις σε κοινωνικά δικαιώματα. Έκανε πραγματικότητα μέσα από την πράξη του το σύνθημα: «Οι λαοί δεν έχουνε ανάγκη από προστάτες». Ως ένα τέτοιο σύμβολο Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας, οφείλουμε να τον υπερασπιστούμε.

· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

· ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΞΕΝΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

· ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

· ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ




6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βιετνάμ και Κούβα. Δύο χώρες που οι λαοί τους δώσανε νικηφόρες μάχες μακρόχρονες ενάντια στους ιμπεριαλιστές κόντρα στο κλίμα της εποχής της επικράτησης του ρεβιζιονισμού. Στις αρχές της επικράτησης του ρεβιζιονισμού η δεύτερη, σε εποχή της πλήρους επικράτησης η πρώτη. Κι όμως και οι δύο τελικά απορροφήθηκαν από αυτόν με αποτέλεσμα ο σοσιαλισμός να είναι απλά μια ανάμνηση, λιγότερο ή περισσότερο στη καθεμία και όχι χωρίς αντιδράσεις, βλ. Τσε για παράδειγμα. Δεν είναι "σειρά πολιτικές του ρεβιζιονισμού" που επέλεξε η ηγεσία της Κούβας, είναι ο ρεβιζιονισμός ολοκληρωτικά. Οι επιτυχίες της στα ζητήματα υγείας και παιδείας δεν είναι ντε και καλά σοσιαλισμός. Όπως δεν ήταν και στην ΕΣΣΔ ή τις άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Μας πληγώνουν αλλά θα υπερασπιστούμε τους λαούς τους όταν χρειαστεί. Τους λαούς τους, όχι τις ηγεσίες τους.

Ανώνυμος είπε...

Πλήρης υποστήριξη στο ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς. Λέει πχ " Η ιμπεριαλιστική περικύκλωση, το εμπάργκο και οι οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης (μονομερής στήριξη στον τουρισμό, ενίσχυση ιδιωτικής ιδιοκτησίας, περιθωριοποίηση συλλογικών θεσμών) οδήγησαν σε ένταση τις κοινωνικές ανισότητες, και έδωσαν έδαφος στην δράση του ιμπεριαλισμού"

Πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Είναι ακριβώς οι πολιτικές του καθεστώτος η ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ αιτία του προβλήματος και όχι τα εμπάργκο αυτά απλώς χειροτερεύουν μία κατάσταση που δεν την γεννάνε τα εμπάργκο αλλά η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ πολιτική του καθεστώτος. Μόνο το παράδειγμα της "βαριάς βιομηχανίας" του τουρισμού (που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα) αποδεικνύει ότι στην Κούβα όχι μόνο υπάρχει καπιταλισμός αλλά και του ΧΕΙΡΙΣΤΟΥ είδους εντελώς ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ, ΚΟΜΠΡΑΔΟΡΙΚΟΣ, ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΣ και ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ. Αυτό ακριβώς οικοδομείται όλα αυτά τα χρόνια από τον Κάστρο μέχρι σήμερα.

Οι διαδηλώσεις ήταν ΛΑΪΚΕΣ και εξέφραζαν ακριβώς την λαϊκή δυσαρέσκεια για την ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ πολιτική της κυβέρνησης. Το γεγονός ότι ήταν γνήσιες και λαϊκές αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του προέδρου για "αποπροσανατολισμένους επαναστάτες". Άμα οι διαδηλώσεις ήταν έργο κάποιων λίγων πρακτόρων ή προβοκατόρων πολύ απλά δεν θα χρειαζόταν να πει κάτι τέτοιο άρα αυτό μόνο αποδεικνύει ότι πράγματι οι διαδηλώσεις ήταν ΜΑΖΙΚΕΣ και ΛΑΪΚΕΣ άρα όχι έργο πρακτόρων. Και όμως εδώ λυσσάξατε όλοι να δυσφημίσετε και να συκοφαντήσετε τον κόσμο που διαδήλωσε. Γιατί; Μα απλούστατα γιατί ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ μία ΚΡΑΤΙΚΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ. Και αυτό γιατί α) λέτε ψέματα για τις αιτίες των προβλημάτων του λαού και β) δεν καταδικάζετε την καταστολή του καθεστώτος και δεν εκφράζετε την αλληλεγγύη σας στον κόσμο αυτό που βγήκε στο δρόμο για τις ανάγκες του και τα δικαιώματά του.

Η άποψη ότι οι διαδηλώσεις ήταν ενορχηστρωμένες και υποκινούμενες από τον ιμπεριαλισμό βγάζουν λάδι τον κουβανικό σοσιαλφασισμό. Όταν το μεσημεριανό του Κουβανού εργάτη εξαρτάται πλήρως από τα δολάρια των τουριστών και το συνάλλαγμα τότε αυτό σημαίνει καθαρή ΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ αποτυχία και χρεοκοπία του κράτους συνεπώς το πρόβλημα το δημιουργεί η ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΗ κλίκα που εξουσιάζει τη χώρα ενώ η ίδια απολαμβάνει ένα σωρό προνόμια που ούτε τα φαντάζεται ο Κουβανός εργάτης όπως ο εγγονός του Κάστρο που μπορεί και κάνει τις διακοπούλες του στην Ευρώπη άνετος και ωραίος. Αλήθεια ο κύριος αυτός που τα βρήκε τα λεφτά και ζει πλουσιοπάροχα; Πάντως σίγουρα τα κλέβει από τον κόπο του κουβανικού λαού γιατί δεν γίνεται κάποιοι να κάνουν διακοπές και να γλεντάνε τη ζωή τους ενώ η πλειοψηφία του λαού να πεινάει ή να μην έχει ρεύμα και φάρμακα. Εδώ λοιπόν υπάρχει ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑ, μία άρχουσα εκμεταλλευτική τάξη που ΛΗΣΤΕΥΕΙ και ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ με τον ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ τρόπο τον κουβανικό λαό. Οπότε μιλάμε ανοιχτά για ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Τι υπάρχει στην Κούβα τελικά σοσιαλισμός ή καπιταλισμός γιατί δεν μας λέτε ανοιχτά;

Ναι τα εμπάργκο είναι καταστροφικά και άδικα, ναι τα καταδικάζουμε και πρέπει να σταματήσουν αλλά δεν είναι η αιτία του προβλήματος αυτή είναι η δικαιολογία κάθε ψευτοαριστερού για να καλύψει ένα ΑΘΛΙΟ, ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. Γενικά έχει καταντήσει αηδία σε αυτή τη χώρα να βγαίνετε όλοι βασιλικότεροι του βασιλέως για τα καθεστώτα της Κούβας, της Βενεζουέλας, του Ιράν κλπ. Είστε πιο Μαδούρο και από τον Μαδούρο, πιο Ντίαζ από τον Ντίαζ και δεν συμμαζεύεται. Δεν γίνεται να φταίνε για όλα τα προβλήματα των λαών οι ιμπεριαλιστές και όχι οι κυβερνήσεις των χωρών.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΪΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

ΚΟΥΒΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ

Papillon

Σαΐτα είπε...

Papillon, ή τα έχεις μπερδέψει ή θες να μπερδέψεις άλλους. Να ξαναδιαβάσεις την ανακοίνωση γιατί μόνο εσύ κατάλαβες πως το ΚΚΕ(μ-λ) στηρίζει την κυβέρνηση της Κούβας. Δεν στηρίζει καμία κυβέρνηση καμιάς χώρας.

Διάβασε άλλη μια φορά την παρακάτω παράγραφο, μπορεί να την καταλάβεις:
«Το διεθνιστικό αυτό καθήκον δεν παραγράφει την ανάγκη για πολιτική κριτική στην ηγεσία της Κουβανέζικής Επανάστασης, που ακολούθησε μια σειρά πολιτικές του ρεβιζιονισμού και όχι της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Τόσο στις πρώτες δεκαετίες, όταν η οικονομική εξάρτηση από την ΕΣΣΔ οδήγησε στην οικονομική κρίση του 1991-94, όσο και στα τωρινά χρόνια, όπου η οικονομική ανάπτυξη της Κούβας βασίστηκε στον τουρισμό και με όρους καπιταλιστικής αγοράς. Η ιμπεριαλιστική περικύκλωση, το εμπάργκο και οι οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης (μονομερής στήριξη στον τουρισμό, ενίσχυση ιδιωτικής ιδιοκτησίας, περιθωριοποίηση συλλογικών θεσμών) οδήγησαν σε ένταση τις κοινωνικές ανισότητες, και έδωσαν έδαφος στην δράση του ιμπεριαλισμού".

Χρησιμοποιείς τη λέξη «σοσιαλφασισμός» για να χαρακτηρίσεις το «καθεστώς», όπως λες, της Κούβας. Δανείζεσαι χωρίς πρόβλημα το αστικό λεξιλόγιο που ταυτίζει τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό με τον φασισμό, που βαφτίζοντάς τα «ολοκληρωτικά καθεστώτα». Όσο προφανές είναι πως η Κούβα δεν έχει σοσιαλισμό άλλο τόσο προφανές είναι πως δεν έχει φασιστικό καθεστώς.

Δεν προβληματίζεσαι για τον χαρακτήρα των κινητοποιήσεων που στηρίζουν οι Αμερικάνοι. Οι ιμπεριαλιστές δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουν πραγματικό λαϊκό ξεσηκωμό σε καμιά χώρα στον κόσμο. Μόνο «πορτοκαλί» και «κατσαρόλας».
Αναφέρεσαι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, δεν μπορείς να την παραβλέψεις γιατί βοά αλλά σαφέστατα την υποτιμάς. Προσπάθησε να δεις ποιο είναι το κυρίαρχο κάθε φορά.

Το ΚΚΕ(μ-λ) στήριξε τον λαό της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Λιβύης, της Βενεζουέλας. Κάποιοι είχαν πρόβλημα μην τους ταυτίσουν με τον Μιλόσεβιτς, τον Σαντάμ ή τον Καντάφι ή τον Μαδούρο. Αστειότητες!
Ο λαός της Κούβας επέλεξε εδώ και χρόνια να ζήσει μακριά από την αγκαλιά του γείτονα δολοφόνου των λαών. Αυτό που θέλουν οι Αμερικάνοι είναι μια κυβέρνηση τύπου Μπατίστα. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Ανώνυμος είπε...

Α) Ο όρος σοσιαλφασισμός δεν είναι αστικός τον χρησιμοποιούσαν οι κομμουνιστές ανέκαθεν. Να σου υπενθυμίσω ότι τα καθεστώτα μετά το 20ο ήταν ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΑ και ως τέτοια τα κατήγγειλαν οι κομμουνιστές και σωστά. Την ΕΣΣΔ και σαν ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ. Πες μου εσύ τι είδους καθεστώς υπάρχει στην Κούβα. Στην Βόρεια Κορέα; Στην Κίνα; Υπάρχουν καπιταλιστικά κράτη με φιλελεύθερες αστικές δημοκρατίες και υπάρχουν καπιταλιστικά κράτη με φασισμό και δικτατορίες. Συνεπώς πρέπει να μας πεις τι είδους καπιταλισμός υπάρχει στην Κούβα γιατί ο καπιταλισμός δεν έχει μία μορφή διαχείρισης της αστικής εξουσίας.

Β) Οι κινητοποιήσεις ήταν ξεκάθαρα ΛΑΪΚΕΣ και όχι υποκινούμενες. Εργατικές-λαϊκές μάζες κατέβηκαν στο δρόμο. Ελλείψεις σε βασικά αγαθά, διακοπές ρεύματος, αυξανόμενη φτώχεια και εξαθλίωση των μαζών ανάγκασαν τον κόσμο να διαδηλώσει. Για αποπροσανατολισμένους επαναστάτες μίλησε ο πρόεδρος. Γιατί το είπε άραγε αν ήταν μερικοί λίγοι αντεπαναστάτες; Επομένως το να χαρακτηρίζετε τις διαδηλώσεις υποκινούμενες και ενορχηστρωμένες από τις ΗΠΑ σημαίνει ΠΛΗΡΗΣ ΤΑΥΤΙΣΗ με το καθεστώς. Όταν λαός ή εργατικά-λαϊκά στρώματα βγαίνουν έξω για να διαμαρτυρηθούν για την πείνα τους εδώ μιλάμε για ΛΑΪΚΟΥΣ-ΜΑΖΙΚΟΥΣ αγώνες και όχι πραξικοπήματα. Οι ιμπεριαλιστές μπορούν κάλλιστα και λαϊκούς αγώνες να υποστηρίξουν το έχουν ξανακάνει άλλωστε. Αφού δεν υπάρχουν συνεπείς ριζοσπαστικές δυνάμεις για να καθοδηγήσουν αυτούς τους αγώνες μπορούν άνετα να το κάνουν αυτοί με τους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό δεν αναιρεί τον ΜΑΖΙΚΟ-ΛΑΪΚΟ χαρακτήρα των αγώνων αυτών. Δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνεις αυτό.

Γ) Αναπαράγεις την προπαγάνδα του καθεστώτος ότι για τα προβλήματα της χώρας ευθύνονται τα εμπάργκο ενώ η ΚΥΡΙΑ και ΒΑΣΙΚΗ αιτία είναι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ του καθεστώτος. Με την μείωση του συναλλάγματος και με την ύφεση στον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας ήρθε η καταστροφή. Μειώθηκαν οι εισαγωγές σε τρόφιμα, φάρμακα, πρώτες ύλες, καύσιμα, φτώχεια, πείνα, αυξανόμενος πληθωρισμός που εξαφανίζει το λαϊκό εισόδημα όλα τα καλά. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ του κουβανικού καπιταλισμού και όχι των ΗΠΑ. Όταν λες το αντίθετο απλά ΤΑΥΤΙΖΕΣΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

Papillon

Ανώνυμος είπε...

Οι κομμουνιστές στηρίζουνε το λαό της Κούβας, και την κυβέρνηση του, του κκ Κούβας.Το κκ Κούβας μπορεί στην πορεία των χρόνων να έχει κάνει πολλά λάθη, αλλά οι δυο αναλύσεις που παρουσιάζονται έχουν ένα σημείο ταύτισης..

Η πρώτη λέει ότι φταίει η κυβέρνηση για όλα και ο σοσιαλιμπεριαλισμος του κκ Κούβας για όλα οπότε καθαρίσαμε με το εμπάργκο από τις ΗΠΑ κτλ.. Μια αν όχι αμερικανοψυχη, τότε σίγουρα κομπλεξική και κοντόφθαλμη ανάλυση που θυμίζει άλλα..

Η δεύτερη λέει ναι μεν στηρίζω το λαό κι όχι την κυβέρνηση γιατί αυτή είναι ρεφορμιστική ρεβιζιονιστική και πάει λέγοντας. Βέβαια και εδώ και πάλι η ανάλυση μας λέει ότι ναι μεν το εμπάργκο φταίει κύρια για το θέμα αλλά και το κκ Κούβας γιατί δεν έκανε το σοσιαλισμό που έπρεπε. Είναι όμως ο σοσιαλισμός ευχολόγιο;

Για να τα βάλουμε κάτω λοιπόν και να πούμε σε ποιο βαθμό φταίει και το κκ Κούβας (που κι αυτό έχει ευθύνες) και τι επιλογές είχε πρέπει να δούμε το διεθνή συσχετισμό. Στην ΕΣΣΔ είχαμε το ρεβιζιονισμό να έχει την εξουσία και στην Κίνα της μουρλής. Ταυτόχρονα μιλάμε για μια χώρα που οι παραγωγικές της δυνατότητες ήταν δεδομένες όπως και οι οικονομικές και σαν να μην έφτανε αυτό ήταν δίπλα στο μεγάλο ιμπεριαλιστή να την ενοχλεί και να τη χτυπάει όπως και όποτε θέλει. Με τι λοιπόν δεδομένα μπορεί να κρίνει κανείς ότι το κκ Κούβας έπρεπε να τα σπάσει με την ΕΣΣΔ αλλά και την Κίνα μετέπειτα; Μπορούσε να επιβιώσει έτσι στο σημείο που είναι και με τους διεθνείς συσχετισμούς αυτούς που είναι; Πολύ εύκολα πετιουνται κατηγορίες;

Καλή λοιπόν η κριτική αλλά κριτική με στήριξη. Εκτός αν υπάρχει κάποια αντίληψη ή γνώση ότι υπάρχει στην Κούβα ένα άλλο κκ που είναι πιο επαναστατικό με σοβαρή στρατηγική και τακτική και με πρόγραμμα και σχεδιασμό για το πώς θα υλοποιηθεί ο καθαρός σοσιαλισμός στην Κούβα και με το λαό στο πλευρό του.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ούτε εδώ υπάρχει κκ τι να κάνουμε τώρα να σταματήσουμε να προπαγανδίζουμε τον σοσιαλισμό ή να σταματήσουμε να διαδηλώνουμε εναντίον των αστικών κυβερνήσεων; Η διαφορά μεταξύ του έχω σχέσεις με άλλα κράτη και καταντάω ΑΠΟΙΚΙΑ τους είναι τεράστια. Η Κούβα ακριβώς επειδή ΥΠΟΤΑΧΤΗΚΕ και κατήντησε ΑΠΟΙΚΙΑ τόσο της ΕΣΣΔ όσο και της Κίνας αργότερα έχει τα χάλια που έχει τώρα. Θα μπορούσε μια χαρά να αναπτύξει τις παραγωγικές της δυνάμεις στο βαθμό που μπορούσε όσο μπορούσε για να λύσει τουλάχιστον τα βασικά για το λαό της. Κάποιοι όμως επέλεξαν να παραδώσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας στα ανατολικά αφεντικά. Αυτά πληρώνει τώρα ο λαός αυτήν την ΞΕΝΟΔΟΥΛΗ πολιτική του καθεστώτος. Δεν μας λέτε όμως γιατί η κλίκα μπορεί και ζει μέσα στη χλίδα ώστε ο εγγονός του Κάστρο να κάνει τις διακοπούλες του στην Ευρώπη; Γι'αυτούς δεν υπάρχει κρίση, δεν υπάρχουν ελλείψεις; Αυτά ποιος τα προκάλεσε το αμερικανικό κράτος; Αυτό ευθύνεται δηλαδή που η ηγεσία της χώρας καλοπερνάει (άρα εδώ υπάρχει ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ανθρώπου από άνθρωπο) ενώ υποφέρει το προλεταριάτο; Γιατί δεν απαντάτε σε αυτά; Αλήθεια γιατί οι τουρίστες μπορούν και κάνουν ντόλτσε βίτα στην Κούβα σε θέρετρα και πισίνες ενώ ο εργάτης μέσα στη χώρα του ζει σε φαβέλες και παράγκες; Πάλι γι'αυτά φταίει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός;

Όχι λοιπόν γι'αυτά φταίει ο ΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. Όποιος δεν το αναγνωρίζει αυτό απλά ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ άρα δεν είναι κομμουνιστής. Τόσο απλά. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έκανε το σοσιαλισμό που έπρεπε, το πρόβλημα είναι ότι όχι μόνο δεν έκανε ΚΑΝΕΝΑΝ σοσιαλισμό αλλά εγκαθίδρυσε έναν καπιταλισμό σαπισμένο τελείως ούτε καν αυτό δεν οικοδόμησε έναν έστω καπιταλισμό που να καλύπτει έστω τα πολύ βασικά για τις ανάγκες της κοινωνίας. Και σε αυτό ευθύνεται ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός; Ε τότε γιατί φωνάζεται για τις...πιέσεις των ΗΠΑ πείτε καθαρά ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ να τελειώνουμε και ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΟ καθεστώς αφού αυτά που λέτε συνεπάγονται πλήρη κυριαρχία των ΗΠΑ στο νησί αφού για όλα φταίνε πρωτίστως οι ΗΠΑ όπως προπαγανδίζετε.

Papillon