28 Φεβρουαρίου 2022

ΓΕΡΜΑΝΙΑ | Ανταπόκριση από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο, στο Μόναχο (26/2)


Χθες (26/2), πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, με την συμμετοχή μερικών χιλιάδων διαδηλωτών. Η συγκέντρωση καλέστηκε από την Münchner Bündnis gegen Krieg und Rassismus (Ένωση Μονάχου ενάντια στον πόλεμο και τον ρατσισμό). Το πλαίσιο του καλέσματος ήταν ενάντια τόσο στη ρώσικη εισβολή, όσο και στις πολιτικές του ΝΑΤΟ, καταγγέλοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και παίρνοντας θέση υποστήριξης στο πλάι των λαών.

Η Αγωνιστική Κίνηση Ελλήνων στη Γερμανία βρέθηκε στη συγκέντρωση παρεμβαίνοντας με δίγλωσσο κείμενο και πανό με κεντρικά συνθήματα:

· Ξεσηκωμός ενάντια σε πόλεμο και ιμπεριαλισμό!

· Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσία από την Ουκρανία!

· Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς!

Αξίζει να σημειωθεί πως το δυναμικό αυτών των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ετερόκλητο, με διαφόρων ειδών απόψεις και πολιτικές γραμμές να προσπαθούν να εκφραστούν. Έτσι παρά το συγκεκριμένο πλαίσιο της συγκέντρωσης, εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων από ουδέτερες, πασιφιστικές φωνές, μέχρι οργανωμένες δυνάμεις με σαφές αντιρωσικό ή ακόμα και φιλοδυτικό περιεχόμενο. Αυτή η αντίθεση, μας επέτρεψε να κουβεντιάσουμε με συγκεντρωμένους, υπερασπίζοντας την άποψη ότι οι ευθύνες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία βαραίνουν όχι μόνο το ρώσικο ιμπεριαλισμό, αλλά και τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ. Ότι οι λαοί με τους αγώνες τους είναι οι μόνοι που μπορούν να βάλουν φραγμό στον πόλεμο και πως δε θα πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους ιμπεριαλιστές. Τελικά, η πλειοψηφία κατάφερε να δώσει ένα διεθνιστικό στίγμα, καταδεικνύοντας τις ευθύνες όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που εμπλέκονται.

Από την πλευρά μας θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει συνέχεια και ένταση των κινητοποιήσεων, αντίστοιχη των αναγκών της περιόδου. Να δυναμώσει η φωνή των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, που είναι οι μόνοι που μπορούν να αποτρέψουν τα χειρότερα.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: