03 Μαρτίου 2022

Η χώρα μας, «στρατιώτης» των διευρυμένων αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών σχεδίων, στο πλαίσιο της ενδο-ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας

Η παραχώρηση απ’ τη ντόπια αστική τάξη και την κυβέρνηση, ολόκληρης ουσιαστικά της χώρας μας, των πόλεων και των λιμανιών της, του θαλάσσιου και του εναέριου χώρου, των «κόμβων», των κάθε είδους μέσων «εξυπηρέτησης» και του δυναμικού του αστικού στρατού, εντός και εκτός των φονικών αμερικανο-ΝΑΤΟϊκων στρατιωτικών βάσεων, στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αποκτά εξαιρετική επικινδυνότητα σήμερα, που η αντιπαράθεση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ - Ρωσίας έφτασε στα επίπεδα της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. Είναι βέβαια η ίδια η γεωπολιτική της θέση και η διάταξή της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που κάνει την εξαρτημένη απ΄ τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά, Ελλάδα, ορμητήριό τους, αυξάνοντας έτσι σοβαρά τους κινδύνους για το λαό και τη νεολαία μας, να εμπλακεί πιο ενεργά στην αντιπαράθεση αυτή.

Έτσι, όπως δήλωσε στην 1η του Μάρτη κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Οικονόμου, για να «είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας» (!!!) προς τα αφεντικά του ΝΑΤΟ, θα ενεργοποιήσουμε κάποια «στοιχεία» (στρατιωτικής συμμετοχής προφανώς!) στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Ναι, στις χώρες αυτές, όπου η τελευταία απαίτηση της Ρωσίας ήταν να φύγουν απ΄ το ΝΑΤΟ, κι όπου την ίδια στιγμή οι αμερικανοΝΑΤΟϊκοί εγκαθιστούν πυραύλους «Πάτριοτ». Ταυτόχρονα, και σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί:

· Στις 25 του Φλεβάρη (μια μέρα δηλαδή μετά την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) ενεργοποιείται, για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον έγκυρο αστικό τύπο, η λεγόμενη «Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ» (NRF), μια μεταφερόμενη δύναμη 40.000 ανδρών, με χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες μονάδες. Ενώ τέθηκε σε ετοιμότητα και η λεγόμενη «αιχμή του δόρατος» των δυνάμεων αυτών, η «Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας» του ΝΑΤΟ (VJTF). Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το ΝΑΤΟ αναπτύσσει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη στο ανατολικό του μέρος και 120 πολεμικά πλοία, από την Αρκτική μέχρι τη Μεσόγειο. Χιλιάδες στρατιώτες της NRF έχουν ήδη μετακινηθεί στο ανατολικό μέρος. Σ’ αυτή τη Νατοϊκή δύναμη θα συνδράμει και η Ελλάδα, θέμα που απασχόλησε Νατοϊκή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε της Δευτέρα 28/2, με τη συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Φλώρου.

· Όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις, αλλά και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις τέθηκαν πυρετωδώς σε ετοιμότητα. Η βάση του Άραξου, στην Αχαΐα, σαν χώρος «πρώτης επιλογής» των αμερικάνων για την αποθήκευση πυρηνικών κεφαλών (όπως εξάλλου και η Σούδα), απ΄ αυτές που αποσύρουν απ΄ τη βάση του Ιντσιρλίκ ή από αλλού. Με εγκαταστάσεις ήδη στημένες απ΄ τους αμερικάνους, απ΄ το 2019. Η βάση στο Άκτιο, μόνιμο ορμητήριο για τα κατασκοπευτικά AWACS. Η βάση στο Στεφανοβίκειο, όπου 12 αμερικάνικα «επιθετικά ελικόπτερα» Απάτσι, έφυγαν στις 25/2 με προορισμό την Πολωνία. Η υπερ-βάση της Σούδας, όπου εκτός όλων των άλλων, αποτελεί και σημείο εκκίνησης κατασκοπευτικών αεροσκαφών. Όπως αυτού που πέταξε απ΄ την Κρήτη μέχρι τα σύνορα της Ουκρανίας με Ρουμανία και Μολδαβία, ένα αεροσκάφος τύπου RC-135V με υψηλές δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και «ηλεκτρονικού πολέμου», ή του άλλου, RC-135U, που κατασκόπευε επί 6 ώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, στ΄ ανοικτά της Συρίας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Εκεί όπου βρίσκεται ο ρωσικός στόλος της Μεσογείου, αλλά και το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκώλ». Ταυτόχρονα το Γ’ Σώμα Στρατού Θεσσαλονίκης τέθηκε επιφορτισμένο ν’ αναλάβει τη διοίκηση κι άλλων χερσαίων δυνάμεων, ενώ χαρακτηρίστηκε και ως «Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ». Να τονίσουμε επίσης πως επίκειται άμεσα η επικύρωση απ΄ την ελληνική βουλή της συμφωνίας για την παραμονή και αναβάθμιση - επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα μας.

· Απ΄ το «κάδρο» δεν θα έμενε, φυσικά, έξω η Αλεξανδρούπολη. Όπου από την 1η ως τις 18 του Μάρτη θα πραγματοποιούνται ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις «προσομοίωσης υπεράσπισης της πόλης από ασύμμετρες απειλές», με συμμετοχή όλων σχεδόν των στρατιωτικών δυνάμεων του Έβρου, πεζικού και μηχανοκίνητων δυνάμεων του Δ’ Σώματος Στρατού. Ενώ, μετά από αμερικάνικο αίτημα (sic) και σχεδόν για ολόκληρο το Μάρτη (1η ως 28) απαγορεύονται όλες οι στρατιωτικές πτήσεις χωρίς ειδική άδεια, πάνω απ΄ το νομό Έβρου, για να αποφευχθούν πιθανές κατασκοπευτικές κινήσεις των αμερικάνων στο λιμάνι, απ΄ τους Ρώσους.

Δεν είναι λοιπόν μόνο - ή κυρίως - το λεγόμενο «αμυντικό» (!) φορτίο με τα …καλάζνικοφ που έστειλε η κυβέρνηση, με τα C-130 στην Πολωνία, με τελικό προορισμό την κυβέρνηση Ζελένσκι, το σημείο εμπλοκής της χώρας μας. Μάλλον αυτό αποτελεί μια …σταγόνα στον ωκεανό της όλης εμπλοκής της χώρας, που - ενδεικτικά και σύντομα - παρατίθεται παραπάνω. Παράλληλα με το όλο πλέγμα «δεσμεύσεων» (διάβαζε συνειδητής υποταγής) της ντόπιας αστικής τάξης και της κυβέρνησης, με τον Πάιατ να περιδιαβαίνει, να συναντιέται και να απαιτεί, στο πλαίσιο του συνολικότερου αμερικανο-ΝΑΤΟϊκού κλοιού που έχει υφανθεί σε πλανητικό επίπεδο, ενάντια στον ανταγωνιστή ρώσικο ιμπεριαλισμό.

Σ’ αυτό τον κλοιό η Ουκρανία αποτελεί μόνο ένα τμήμα. Γιατί η αντιπαράθεση στην Ουκρανία δεν αποτελεί, απλά και μόνο ένα «τοπικό» ή ένα «περιορισμένο» σημείο ανάφλεξης, έστω και μέσα στην ίδια την Ευρώπη. Όλη αυτή η τελευταία έντονη αμερικανοΝΑΤΟϊκή κινητοποίηση, από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι τον… Αρκτικό κύκλο, αλλά και μια σειρά ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν, από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή, κι απ΄ τη Κεντρική Ασία μέχρι τον Ειρηνικό, φανερώνουν τις ευρύτερες συνέπειες που έχει αυτή η αντιπαράθεση, για ολόκληρο τον κόσμο - και σίγουρα για την περιοχή - ενεργοποιώντας την εμπλοκή όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, καθώς και εξαρτημένων, σαν τη χώρα μας, κρατών. Και φέρνουν πιο κοντά τη δημιουργία όρων για το ξέσπασμα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Εφόσον οι όροι αυτοί εκπληρωθούν, και δεν τους αποτρέψουν οι λαοί με την πάλη τους, και το μαζικό αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που απαιτείται να ξεδιπλωθεί άμεσα.

Ειδικά για τη χώρα μας, η ανάγκη ανάπτυξης μαζικού κινήματος ενάντια στην ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ενάντια στις βάσεις, στο ΝΑΤΟ και στα πυρηνικά, για να μη γίνει η χώρα ορμητήριο των φονιάδων και να μη μπει ό λαός κι η νεολαία στα «παιχνίδια με τη φωτιά» των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων αστών, είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική!

(Πηγές: «Καθημερινή», «Ριζοσπάστης»)

Γιάννης Βάρλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: