13 Μαΐου 2022

Ανταπόκριση από την πορεία ενάντια στη συμφωνία για τις βάσεις στην Αθήνα


Με μικρή μαζικότητα (λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές) ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης 12/5 η πορεία ενάντια στην ψήφιση της νέας συμφωνίας για την παραμονή και  αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων των αμερικανονατοϊκών φονιάδων στη χώρα μας.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε απ’ την  Πλατεία Κλαυθμώνος και  κατευθύνθηκε προς τη Βουλή όπου στάθηκε για λίγα λεπτά, για να επιστρέψει προς το κέντρο και να ολοκληρωθεί στα Προπύλαια. Με δυναμικό μπλοκ συμμετείχε το ΚΚΕ(μ-λ) που φώναξε συνθήματα ενάντια στη νέα συμφωνία που διευκολύνει τα σχέδια των νατοϊκών φονιάδων, συνθήματα καταγγελίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

Στη διαδήλωση προπορευόταν το κοινό πανό των οργανώσεων που συνυπέγραψαν την «Αντιπολεμική Δήλωση», για την οποία έχουμε τοποθετηθεί. Με μπλοκ συμμετείχαν επίσης το ΝΑΡ-νΚΑ, η ΟΚΔΕ, το Μ-Λ ΚΚΕ, το Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας, η ΔΕΑ, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, η ΑΡΑΝ, το Κ-Σχέδιο, η Παρέμβαση, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου και φοιτητικοί σύλλογοι. Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΚΚΕ στα Προπύλαια.

Για μια ακόμη φορά η αμερικάνικη πρεσβεία έμεινε στο απυρόβλητο, καθώς οι δυνάμεις που στηρίζουν την «Αντιπολεμική Δήλωση» δεν είχαν τέτοια επιλογή και περιόρισαν την πολιτική τους στόχευση στην κυβέρνηση, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τα σοβαρά πολιτικά προβλήματα που έχουν αναδειχτεί στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που καθυστερεί η ανάπτυξη ισχυρού αντιιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού κινήματος στη χώρα. Ωστόσο, η αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο γίνεται όλο και πιο επιτακτική, καθώς στους κινδύνους που ξανοίγονται μπροστά μας από την πολιτική που υπαγορεύει η ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας, μόνο οι αγώνες του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας μπορούν να βάλουν φραγμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: