29 Δεκεμβρίου 2023

Τεράστιο ανθρώπινο καραβάνι εγκλωβισμένο στα σύνορα Μεξικό - ΗΠΑ

Περίπου 6.000 άνθρωποι έχουν σχηματίσει ένα τεράστιο καραβάνι, από την Κεντρική και Νότια Αμερική διασχίζοντας τους δρόμους του Μεξικού με στόχο να φτάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ. Το πανό που προπορεύεται γράφει “Έξοδος από τη φτώχεια”, χιλιάδες άνθρωποι απελπισμένοι, αποφασίζουν να φύγουν από τον τόπο τους εξαιτίας της φτώχειας και του εγκλήματος (συνθήκες που ο ίδιος ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει βάλει το χεράκι του) με στόχο μια καλύτερη ζωή “στη γη της επαγγελίας” στις ΗΠΑ.

Επίσημα στοιχεία λένε για πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι έχουν φτάσει το 2023 στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ. Στις αρχές του Δεκέμβρη οι αμερικανικές αρχές διέταξαν να κλείσουν για λίγο ορισμένα συνοριακά περάσματα, τα οποία τυγχάνουν να είναι συνοριακοί σιδηροδρομικοί οδοί ζωτική σημασίας για την οικονομία του Μεξικού, δήθεν για να αντιμετωπισθεί το μεταναστευτικό κύμα. Στόχος τους να πιέσουν την κυβέρνηση του Μεξικού για να μοιραστούν το πολιτικό βάρος της μεταναστατευτική πολιτικής. Το ανθρώπινο καραβάνι ξεκίνησε λίγες μέρες πριν φτάσει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Πόλη του Μεξικού για να συνάψει νέες συμφωνίες για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Μεξικανό πρόεδρο Ανδρές Μανουέλ Λόπεζ Οβραδόρ και συμφώνησαν να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για την από κοινού διαχείριση του αριθμού μεταναστών χωρίς έγγραφα που φθάνουν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Πρόσφατα ο πρόεδρος Μπάιντεν έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «Η ανάληψη πρωτοβουλιών από τις διωκτικές αρχές είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων εισόδων στη χώρα μας». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ακόμη πιο δολοφονική βάρβαρη πολιτική των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν την αναγκαστική μετανάστευση των φτωχών της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής; (άλλωστε είναι γνωστές οι συνθήκες που επικρατούν εκεί, δολοφονίες, απειλές, βια, βιασμοί κλπ)

Το μόνο σίγουρο είναι για το «άνοιξε - κλείσε» της κάνουλας των μεταναστευτικών ροών καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του αμερικάνικου κεφαλαίου για το ξεζούμισμα της «φτηνής» εργατικής δύναμης/ των μεταναστών. Μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και μπροστά στις επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ, καθώς και ο Μπαιντεν επιδιώκει την επανεκλογή του και δέχεται πιέσεις γιατί και η μεταναστευτική πολιτική είναι ένα φλέγον ζήτημα που σηκώνει εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: