29 Φεβρουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ | Απεργιακή διαδήλωση, 28/2 - Μαζικότατη έκφραση των αγωνιστικών διαθέσεων και της οργής λαού και νεολαίας, παρά τη θέληση των συνδικαλιστικών ηγεσιών και των δυνάμεων της υποταγής

 Απεργιακή διαδήλωση, 28/2, στην Αθήνα: 

Μαζικότατη έκφραση των αγωνιστικών διαθέσεων και της οργής λαού και νεολαίας, παρά τη θέληση των συνδικαλιστικών ηγεσιών και των δυνάμεων της υποταγής

 


Πλημμύρισε κόσμο η Αθήνα. Χιλιάδες απεργοί και νεολαίοι βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας την οργή τους ενάντια στη βάρβαρη, δολοφονική, αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική. Και αυτό παρά την απουσία απεργιακού καλέσματος απ’ τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ (που συνεχίζουν την υπονομευτική για το εργατικό κίνημα στάση τους), αλλά και κόντρα στις δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής που την έκαναν για «να βγουν από την υποχρέωση» και να κηρύξουν τη λήξη των αγώνων.

Ήταν σαφές ότι ξεχειλίζει η οργή απέναντι στην καθημερινή και κλιμακούμενη αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση: στην κατεδάφιση δικαιωμάτων, στην πρωτοφανή ακρίβεια, στην επίθεση στο ίδιο το μέλλον της νεολαίας, στα μέτρα-κοροϊδία για τους αγρότες.

Πόσο μάλλον όταν συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη μαζική κρατική-συστημική δολοφονία στα Τέμπη, και την ολοφάνερη επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών του σάπιου αυτού συστήματος και των διαχειριστών του. Ήταν σαφές από τις προηγούμενες μέρες ότι αυτό το γεγονός θα έδινε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράζονταν στους δρόμους και για εβδομάδες από φοιτητές και αγρότες, και παρά τη βιασύνη των αγροτοπατέρων να κλείσουν (μόλις μια ημέρα νωρίτερα!) τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Και έγινε, επίσης, σαφές ότι αυτή η μαζική «συνάντηση» αυτών των διαθέσεων στο δρόμο δεν χώρεσε στον χαρακτήρα του μνημόσυνου που θέλανε να δώσουν στην κινητοποίηση οι δυνάμεις της υποταγής. Ούτε πρέπει να αποπροσανατολιστεί πίσω από την υποτιθέμενη επιχείρηση «διαλεύκανσης» των αιτίων και των υπευθύνων μέσα από εξεταστικές και άλλες κρατικές επιτροπές και φορείς. Γιατί ο λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο βασικός υπεύθυνος γι’ αυτό το έγκλημα είναι το ίδιο το αστικό κράτος και η πολιτική των κυβερνήσεών του. Πολιτική που εκμεταλλεύεται, καταπιέζει και δολοφονεί!

Πολύ μαζικά, με παλμό τα μπλοκ της Ταξικής Πορείας και των Αγωνιστικών Κινήσεων, των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών και της Μαθητικής Αντίστασης, προβάλλοντας συνθήματα διεκδίκησης εργατικών δικαιωμάτων, υπεράσπισης της απεργίας και του ταξικού συνδικαλισμού, υπεράσπισης των αγώνων της νεολαίας, καταγγελίας του εγκλήματος των Τεμπών, αλλά και αλληλεγγύης στον μαχόμενο Παλαιστινιακό λαό. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα δυο αυτά συγκροτημένα μπλοκ χειροκροτήθηκαν από το γύρω κόσμο. 

Πολύ έντονη η παρουσία των δυνάμεων καταστολής, ιδιαίτερα γύρω από τα μπλοκ που συγκεντρώθηκαν στα Χαυτεία. Μάλιστα, λίγο πριν από το τέλος της διαδήλωσης προχώρησαν σε επιθέσεις  ενάντια στους συγκεντρωμένους και σε ρίψη χημικών, κάτι που έκαναν και λίγο νωρίτερα χωρίς όμως να πετύχουν τη διάλυση της διαδήλωσης.

Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση μπορεί και πρέπει να δώσει ώθηση προς την παραπέρα συγκρότηση του λαϊκού και εργατικού κινήματος, προς τη συνέχιση των αγώνων λαού και νεολαίας. Το γεγονός ότι συνεχίζεται η κυβερνητική προκλητικότητα με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δείχνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επανάπαυση.



















Δεν υπάρχουν σχόλια: