23 Φεβρουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ: Συγκέντρωση ενάντια στους νέους Ποινικούς Κώδικες

Με τις ψήφους της ΝΔ ψηφίστηκαν τελικά οι νέοι Ποινικοί Κώδικες, ένα αντιδραστικό βήμα που επεκτείνει τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής.

Την ίδια ώρα, έξω από τη Βουλή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από δυνάμεις της Αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Μικρή η μαζικότητα, αντιστρόφως ανάλογη της σημασίας που έχουν οι διατάξεις που υπερψηφίστηκαν. Ούτε καν δυνάμεις που καλούσαν στη συγκέντρωση δεν εμφανίστηκαν!

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν το ΚΚΕ(μ-λ), η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, το Λαϊκό Μέτωπο, η Αναμέτρηση και αναρχικές συλλογικότητες που συσπείρωσαν εμφανώς περισσότερο κόσμο.

«Διώξεις και ποινές εξοντωτικές, ενάντια σε λαό, εργάτες, μαθητές», «φασιστικοποίηση και καταστολή, αυτή είναι του συστήματος η πολιτική», «μας κλέβουνε τα σπίτια, μας βάζουν φυλακή, αυτή η πολιτική να ανατραπεί» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φωνάζονταν από το μπλοκ του ΚΚΕ(μ-λ), το οποίο παράλληλα μοίραζε και την προκήρυξη που ακολουθεί.


ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ!

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

Παρά τις έντονες αντιδράσεις του νομικού και δημοκρατικού κόσμου, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε προς ψήφιση το ν/σ για τους νέους ποινικούς κώδικες.

Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί ένα σαφώς αντιδραστικό βήμα, ενδεικτικό της συνολικότερης αντιδραστικής κατεύθυνσης που προωθείται από τις δυνάμεις του συστήματος.

Ανάμεσα στις διατάξεις του προβλέπεται αυστηροποίηση των ποινών και ενίσχυση του εξοντωτικού τους χαρακτήρα. Παράλληλα, εκτοξεύονται τα χρηματικά πρόστιμα και τα ποσά για εξαγορά ποινών φυλάκισης, εντείνοντας τις ταξικές διακρίσεις.

Επιπλέον, διευρύνεται η δυνατότητα προσωρινής κράτησης από 12 σε 18 μήνες, ενώ σε ποινές για πλημμελήματα άνω του έτους προβλέπεται μερική τουλάχιστον έκτισή τους. 

Σε μια σαφή στοχοποίηση των αγώνων και των αγωνιζόμενων τμημάτων του λαού, το νομοσχέδιο δίνει ιδιαίτερη ρητή έμφαση στην ποινικοποίηση κινητοποιήσεων σε σχολεία και νοσοκομεία.

Αλλά και η ίδια η δικαστική διαδικασία γίνεται με ακόμη πιο αντιδραστικούς όρους. Έτσι, απαλλάσσονται οι αστυνομικοί από την παρουσία τους στα δικαστήρια, που τόσες φορές έχει αναδείξει σκευωρίες, στημένες-ψευδείς καταθέσεις, αντιφάσεις κ.λπ. Επίσης, επεκτείνεται η δυνατότητα χρήσης τηλεφωνικών υποκλοπών και παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χειροτερεύει την ποινική αντιμετώπιση του λαού, τόσο κατά τα στάδιο της προδικασίας όσο και μετά το τέλος της ποινικής δίκης. Και για να «ντύσει» ιδεολογικά τις επιλογές της προωθεί τη χρεοκοπημένη αντίληψη ότι η εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται με αυστηροποίηση των ποινών. Για να κρύψει τις ευθύνες του συστήματος, της πολιτικής του και των μηχανισμών του που είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Για να αποσιωπήσει τις κοινωνικές αιτίες που οδηγούν σε εγκληματικές συμπεριφορές και να ρίξει το ανάθεμα αποκλειστικά και μόνο στους δράστες. Για να απενοχοποιήσει το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, ώστε να συνεχίσει ανενόχλητο την εγκληματική και δολοφονική του πολιτική και δράση.

Συνολικά, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί μία ευθεία επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, περιορίζοντας το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και επεκτείνοντας τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την ακροδεξιά ρητορεία που με προτροπή της κατακλύζει τα ΜΜΕ εδώ και χρόνια, για να εντείνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του δικαστικού μηχανισμού και για να αποπροσανατολίσει από την άδικη-καταπιεστική της πολιτική. Οι αγρότες που μπορεί να κλείσουν τις εθνικές οδούς, οι φοιτητές που πραγματοποιούν καταλήψεις στα πανεπιστήμια, οι συγκεντρωμένοι που καταλαμβάνουν με την παρουσία τους τον όποιο δημόσιο χώρο, οι διαδηλωτές που πραγματοποιούν πορείες στους δρόμους, είναι σίγουρο ότι εμπίπτουν πρότιστα στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων αντιδημοκρατικών διατάξεων.

Είναι βέβαιο, επομένως, ότι οι φυλακές θα γεμίσουν με πολλαπλάσιους κρατούμενους, με αύξηση του χρόνου παραμονής τους και χειροτέρευση των ήδη άσχημων συνθηκών διαβίωσής τους. Ενώ, πέρα από τις στερητικές της ελευθερίας ποινές, θα επέρχεται και η έμμεση δήμευση ακίνητης και κινητής περιουσίας πολλών καταδικασμένων, προκειμένου  να μπορέσουν να καταβάλουν τα υπέρογκα πρόστιμα και τις χρηματικές ποινές τους.

Όχι, δεν πρόκειται να θιγεί κανένας από τους «νόμιμους» εκμεταλλευτές και ληστές του λαού μας, που καταφεύγουν -από τη φύση και τη θέση τους- στις πλέον εγκληματικές πράξεις για να διαιωνίσουν την εξουσία τους. Οι νέες δρακόντιες διατάξεις πρέπει να τύχουν της πλατιάς λαϊκής καταδίκης!


 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: