19 Μαρτίου 2024

Δίκη των 11 Τούρκων αγωνιστών. Συζητήθηκε η αίτηση αναίρεσης της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα 19/3 η προγραμματισμένη συζήτηση της αίτησης αναίρεσης της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου κατά της αθωωτικής απόφασης του 5μελους εφετείου για τους 11 αγωνιστές από την Τουρκία. Η εισαγγελέας της έδρας, άνευ περαιτέρω προφορικών επιχειρημάτων, ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης. Οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης των αγωνιστών, εκπροσωπώντας ορισμένους εκ των κατηγορουμένων που όλοι τους απουσίαζαν, ανέπτυξαν προφορικά τα νομικά και πραγματικά τους επιχειρήματα προς αντίκρουση της εισαγγελικής πρότασης. Σχετικά έγγραφα κατατέθηκαν κ θα κατατεθούν και από τις δύο πλευρές. 

Η δικαστική αίθουσα ήταν γεμάτη από αλληλέγγυους - μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης που έχει συγκροτηθεί για συμπαράσταση και αμετάκλητη αθώωση των αγωνιστών αυτών - που παραβρέθηκαν στηρίζοντάς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για όλες τις άλλες υποθέσεις που δικάζονταν παρευρίσκονταν μόνο οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι και κάποιοι λίγοι διάδικοι, ενώ για την συγκεκριμένη έγινε απολύτως αισθητή από την έδρα του δικαστηρίου η διευρυμένη παρουσία ακροατηρίου. 

Στη συνέχεια, όλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο του Αρείου Πάγου, άνοιξαν πανό και κόκκινες σημαίες και φώναξαν συνθήματα στα ελληνικά και στα τουρκικά. Μέλη του ΚΚΕ(μ-λ) που συμμετέχει στην Επιτροπή Αλληλεγγύης παραβρέθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, τόσο εντός όσο κι εκτός της δικαστικής αίθουσας. Η μηνιαία απεργία πείνας των δύο αγωνιστών του Λαϊκού Μετώπου έληξε σήμερα, ενώ συνεχίζουν επ' αόριστον οι τρεις κρατούμενοι στις φυλακές.

Η εκτίμηση για το αποτέλεσμα της δίκης έχει άμεση συνάρτηση με τις σχέσεις-αντιθέσεις ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις των δύο χωρών και την έκφραση τους στη σημερινή φάση, καθώς και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ. Ο χρονικός ορίζοντας έκδοσης απόφασης επίσης δεν είναι σαφής και εξαρτάται από την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην γείτονα αλλά και το εάν θα θελήσει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει ένα ακόμα "δώρο" στην τουρκική ενόψει της προαναφερθείσας συνάντησης κορυφής ή θα προκρίνει το ζήτημα να "σέρνεται", κρατώντας τους αγωνιστές σε ομηρία. 

Από την αρχή η συγκεκριμένη δίωξη ήταν καθαρά πολιτικού χαρακτήρα, συνεχίζει να είναι και προφανώς η δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου θα έχει ακριβώς τον ίδιο χαρακτήρα. 

Να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης! Να αθωωθούν αμετάκλητα όλοι οι αγωνιστές!

Σ.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια: