16 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη | 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Καταγγελία της σιωπής για την Παλαιστίνη

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν το απόγευμα της Παρασκευής 15 Μαρτίου, οργανώσεις και συλλογικότητες μαζί με μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας μπροστά στο Ολύμπιο στην πλατεία Αριστοτέλους, καταγγέλλοντας την πλήρη απουσία -αποκλεισμό τής Παλαιστίνης από την λίστα προβολών του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.



Τονίστηκε πως η σιωπή για την Παλαιστίνη δεν είναι τυχαία, αποτελεί τμήμα μιας διεθνούς εκστρατείας που έχουν επιβάλλει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στην πραγματικότητα αποτελεί συγκάλυψη των μαζικών εγκλημάτων που γίνονται καθημερνά. Μοιράστηκε η σχετική ανακοίνωση, ειπώθηκαν συνθήματα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης που σφαγιάζουν μαζικά οι σιωνιστές κατακτητές και προπαγανδίστηκε η νέα κινητοποίηση καταγγελίας της γενοκτονίας στην Γάζα, την 21η Μαρτίου. Ο ισχυρισμός που ανεπίσημα διαρρέουν οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ πως δεν ισχύουν οι κατηγορίες για αποκλεισμό, προβάλλοντας ως πρόσχημα την βράβευση του υπό δημιουργία ντοκιμαντέρ «If these stones could talk» της Αμερικάνο-Παλαιστίνιας σκηνοθέτριας Hana Elias (βραβείο IEFTA για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ σε Ανάπτυξη, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ στα βραβεία της Αγοράς του 26ου ΦΝΘ) είναι για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες μόνο των άσχετων με την πραγματικότητα του Φεστιβάλ. Η καταγγελία προς τους υπεύθυνους Φεστιβάλ είναι σαφής και μιλά για το πρόγραμμα προβολών (διαγωνιστικό και παράλληλα τμήματα) και την πλήρη απουσία από αυτά ενός έστω ντοκιμαντέρ για την Παλαιστίνη. Το έντονα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα κατά την διάρκεια της απονομής του βραβείου IEFTA και οι εκδηλώσει ς αλληλεγγύης όσων βρέθηκαν στην τελετή στο πρόσωπο της σκηνοθέτριας αλλά και της παραγωγού Asmahan Bkerat ήταν αυτό που ακριβώς ήθελαν να αποφύγουν οι διοργανωτές αν φιλοξενούνταν το δράμα της Παλαιστίνης στις αίθουσες προβολών.

Έντονη και προκλητική ήταν για μια ακόμη φορά η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στον τριγύρω χώρο, ενδεικτικό της έχθρας που έχουν κυβέρνηση και τοπικοί καθεστωτικοί παράγοντες για την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

Δ.Π.





Δεν υπάρχουν σχόλια: