12 Απριλίου 2024

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι άδικος! Χιλιάδες νέοι την εγκαταλείπουν για να μην στρατευθούν



Δυο χρόνια μετά, ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, με πάνω από 500.000 ανθρώπινες απώλειες, σε νεκρούς και τραυματισμένους, και από τις δυο πλευρές. Και η φρίκη συνεχίζει, ζητώντας νέο αίμα. Τον Δεκέμβριο του 2023, ο ουκρανικός στρατός είχε ανάγκη από μισό εκατομμύριο νέους στρατιώτες, με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα κατώτερα όρια στράτευσης από 27 σε 25 χρόνια, με χθεσινό νομοσχέδιο του Ζελένσκι. Απ΄ την άλλη, οι τεράστιες ανάγκες του ρωσικού στρατού ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναζητήσει στρατιώτες ακόμα και στους 20.000 βαρυποινίτες, με αντάλλαγμα την ελευθερία τους, αν βέβαια γυρίσουν ζωντανοί από την πρώτη γραμμή που στέλνονται σαν «κρέας για τα κανόνια».  

Ο πόλεμος αυτός είναι άδικος και αντιδραστικός κι απ τις δύο πλευρές και οι λαοί το καταλαβαίνουν.

Το τελευταίο διάστημα, χιλιάδες νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να μην στρατευθούν και πληρώνουν πάνω από 6.000 δολάρια ο καθένας σε παράνομους διακινητές για να περάσουν τα σύνορα. Πρόσφατα, μάλιστα, ήρθαν στη δημοσιότητα και βίντεο με φρικτούς ξυλοδαρμούς και συλλήψεις «φυγάδων», στα σύνορα Ουκρανίας- Ρουμανίας, απ΄ τις ουκρανικές Αρχές.

Αλλά και η άλλη πλευρά δεν πάει πίσω…

Τον Φεβρουάριο του 2023, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου, δημοσιεύματα μιλούσαν για πάνω από 100.000 Ρώσους πολίτες που εγκατέλειψαν τη χώρα μέσα σε ένα χρόνο για να μην στρατευθούν και 19.550 συλλήψεις για αυτό το λόγο. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή και 33 αυταρχικούς και κατασταλτικούς νόμους, ενώ πάνω από 127 άνθρωποι βρεθήκαν στις ρωσικές φυλακές καταδικασμένοι για «αντιπολεμικές ενέργειες».

Οι νέοι άνθρωποι που καλούνται να πληρώσουν με το αίμα τους, έχουν καταλάβει, πολύ καλά, ότι γίνονται θυσία για συμφέροντα αλλότρια, όχι δικά τους. Για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Κι αυτό δεν είναι διατεθειμένοι να το δεχτούν. Παρά την προπαγάνδα, δεν μπορούν να πειστούν να θυσιαστούν σ’ έναν ανελέητο πόλεμο χωρίς τέλος.  

Ο.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια: