29 Απριλίου 2024

Οι ξεπουλημένοι εργατοπατέρες του ΕΚΑ διαστρεβλώνουν την ιστορία


Η φετινή επέτειος της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με τα 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή την 1 Μάη του 1944, από τους γερμανούς Ναζί, ως αντίποινα για την εξόντωση του γερμανού Στρατηγού Franz Krech από τον ΕΛΑΣ, στους Μολάους της Λακωνίας στις 27/4/1944. Θεωρείται η πιο αιματοβαμένη Πρωτομαγιά.

Δε θα αναφερθούμε στο ιστορικό της ημέρας αυτής. Έτσι κι αλλιώς έχουν γραφτεί πολλά. Η σχετικά πρόσφατη ταινία του Παντελή Βούλγαρη που βασίζεται στην εκτέλεση των 200 κομμουνιστών μετέφερε στη μεγάλη οθόνη τα γεγονότα με αρκετές λεπτομέρειες.


 

Η συμπλήρωση των 80 χρόνων από τη μαζική εκτέλεση ήταν η αφορμή να παρθεί απόφαση από τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Αθήνας να τιμήσουν το γεγονός. Αποτελεί όμως μεγάλη πρόκληση η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στο κάλεσμα του οποίου διαγράφηκε οποιαδήποτε αναφορά στη λέξη «κομμουνιστές» και αντικαταστάθηκε από τις λέξεις «αντιστασιακοί αγωνιστές» ή απλώς «200 εκτελεσθέντες». (Διαβάστε εδώ). Κι ας διαψεύδεται από την ίδια την ιστορία. Ακόμα και η γερμανική ανακοίνωση για την εκτέλεση αναφέρεται σε «200 κομμουνιστές».



 

Είναι ολοφάνερο ότι οι εργατοπατέρες του ΕΚΑ, στα πλαίσια της συμβιβαστικής και ξεπουλημένης τακτικής τους για το εργατικό κίνημα, στα πλαίσια της προώθησης του υποταγμένου συνδικαλισμού, επιδιώκουν να παρέμβουν και σε ιστορικά γεγονότα. Θέλουν να διαγράψουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των κομμουνιστών στον αγώνα του ελληνικού λαού απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα την περίοδο της Κατοχής. Επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια και τα ιστορικά γεγονότα, ενταγμένοι κι αυτοί μέσα στο κυρίαρχο κλίμα της αναθεώρησης της ιστορίας που επιχειρεί εδώ και πολλά χρόνια:

-να σβήσει από τη μνήμη του λαού μας την προσφορά των κομμουνιστών στην απελευθέρωση της χώρας μας από του Ναζί.

-να αποσιωπήσει όλα τα ταξικά χαρακτηριστικά που πήρε αυτός ο αγώνας και να αποκρύψει τη στάση της αστικής τάξης που είτε συνεργάστηκε με τους κατακτητές είτε με τους άγγλους ιμπεριαλιστές οι οποίοι ματοκύλισαν τον αθηναϊκό λαό τον Δεκέμβρη του 1944.

-να εμφανίσει «όλους τους Έλληνες» ως αντιστασιακούς. Μόνο που ξεχνάνε να μας πουν μερικές ατράνταχτες αλήθειες: Ο δωσιλογισμός ξεκίνησε από το 1940. Ο Ι. Μεταξάς έλεγε ότι η Ελλάδα δεν πολεμά για τη νίκη και ότι ο ελληνικός λαός είναι υπεραισιόδοξος. Ο Αλ. Παπάγος, (αρχιστράτηγος) έλεγε ότι «θα ρίξωμεν μερικές τουφεκιές διά την τιμή των όπλων». Ο «δημοκρατικός» Πλαστήρας, στα τέλη του 1940, σε γράμμα του ανέφερε ότι ήταν λάθος ο πόλεμος με την Ιταλία και προσφέρθηκε να οργανώσει φιλογερμανικό πραξικόπημα. Οι Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές παραδώθηκαν το 1941 σιδηροδέσμιοι στους κατακτητές. Όταν μετά το 1943 το ΕΑΜ φαινόταν ότι θα κυριαρχούσε, δημιουργήθηκαν τα Τάγματα Ασφαλείας που οργίασαν τα επόμενα χρόνια. Η λεγόμενη κυβέρνηση του Καΐρου μαζί με τους Άγγλους φυλάκισε τους αντιφασίστες στρατιώτες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Μέσης Ανατολής.

Αντίστοιχες διαστρεβλώσεις επιχειρούνται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τα αντικομμουνιστικά μνημόνια της ΕΕ και την καθιέρωση της 9ης Μάη από ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης, σε Ημέρα της Ευρώπης, υποβαθμίζοντας την καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού και της Σοβιετικής Ένωσης στην απελευθέρωση των λαών από τους Ναζί.

Η αλήθεια όμως έχει γραφτεί με ολόχρυσα γράμματα. Οι κομμουνιστές ήταν αυτοί που μπήκαν μπροστά και καθοδήγησαν το εργατολαϊκό κίνημα ενάντια στο τέρας του φασισμού και υπερασπίστηκαν με αυτοθυσία την πατρίδα τους και τις κατακτήσεις. Και σήμερα που η φασιστικοποίηση έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας, ο φασισμός σηκώνει ξανά κεφάλι και η απειλή του πόλεμου είναι άμεση, πάλι οι κομμουνιστές είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα σε όλο τον κόσμο για να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις της ανθρωπότητας και να παλέψουν για έναν άλλο κόσμο δίκαιο, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.

Σ.Σ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και να σκεφτεί κανείς ότι στήριξε αυτή την απόφαση της διοίκησης του ΕΚΑ πρώτο και καλύτερο το ΠΑΜΕ, δηλ. το ΚΚΕ! Άσε που μάλλον ήταν και πρωτοβουλία δική του, αφού ο αγώνας δρόμου ξεκίνησε από τον Δήμο Χαϊδαρίου και κατέληξε στο δήμο Καισαριανής που και οι δύο έχουν "κομμουνιστές" -συγνώμη "αγωνιστές"- δημάρχους. Κατά τα άλλα, η ηγεσία του ΚΚΕ "κατατροπώνει" όσους χρησιμοποιούν τον όρο Αριστερά αντί για Κομμουνισμό! Η ίδια, ωστόσο, το ... τερμάτισε, αποκαλώντας τους εκτελεσμένους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής γενικώς αντιστασιακούς γωνιστές! Πόσο πιο "light" να το πει πια, για να γίνει αποδεκτή στα σαλόνια του αστισμού, του ιμπεριαλισμού και, ταυτόχρονα, του αντικομμουνισμού;
Σ.Π.