23 Απριλίου 2024

ΑΘΗΝΑ | Μια βιβλιοπαρουσίαση αφιερωμένη στη γενιά που προσπάθησε να πάει contro vento



Στις 19 Απριλίου, στην Αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα, παρουσιάστηκε το βιβλίο του αντιδικτατορικού αγωνιστή, στελέχους του Αγωνιστικού Μετώπου Ελλήνων Εξωτερικού Αντιφασιστικού Αντιιμπεριαλιστικού (ΑΜΕΕ), της Οργάνωσης Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ) και μετέπειτα του παλιού ΚΚΕ(μ-λ), Στέλιου Μανούσακα με τίτλο Contro Vento (Κόντρα στον Άνεμο).

Για το βιβλίο μίλησαν τρία στελέχη του ΑΜΕΕ, καταθέτοντας τις μαρτυρίες τους για το αντιδικτατορικό κίνημα στην Ιταλία και τους αγώνες του, μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα. Τόνισαν ιδιαίτερα την αποσιώπηση αυτού του μεγαλειώδους κινήματος από πολλές πλευρές (αστικές και ρεφορμιστές δυνάμεις), με βάση το γεγονός ότι δεν "ταυτιζόταν" με τα πολιτικά και ιδεολογικά προτάγματα των πλευρών αυτών.

Στην συνέχεια, ο συγγραφέας μίλησε για το συγγραφικό του πόνημα που περιλαμβάνει αδιαμφισβήτητα πραγματικά γεγονότα και την τελική του απόφαση να παραδοθούν στην ιστορική μνήμη. Ωστόσο, ήταν σαφής στην τοποθέτησή του ότι ο όποιος αναστοχασμός οφείλει να είναι προσανατολισμένος στο παρόν και το μέλλον και να μη παραμένει στην παρελθοντολογία, ιδιαίτερα λόγω των όσων αντιδραστικών γεγονότων έχουν συντελεστεί σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεχίζουν να συντελούνται.

Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από όσους παρευρισκόμενους θέλησαν και σύμφωνα με την πολιτική οπτική του καθενός ομιλητή (κάποιοι πρώην ΠΑΚ ή ευρωκομμουνιστές). Δεν έλειψαν, βέβαια, οι πολιποίκιλοι "ύμνοι“ στον μαρξισμό-λενινισμό, πράγμα που αποτελεί κραυγαλέα αντίφαση σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές ορισμένων εξ αυτών, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτό το ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα που συνεχίζει να υπάρχει και να παλεύει μέσα στο λαό.

Ο συγγραφέας παράλληλα κατέθεσε την άποψη για την ανάγκη αναζήτησης  απαντήσεων για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κομμουνιστικού κινήματος, στηριγμένου στα συμπεράσματα της πορείας αυτού του μ-λ ρεύματος, που αποτέλεσε την σημαντικότερη αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική έκφραση εκείνων των δύσκολων καιρών στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, έως και Καναδά). Την ίδια ακριβώς ώρα που επικρατούσε σιγή από δυνάμεις που αργότερα προσπάθησαν να οικειοποιηθούν τον αντιδικτατορικό αγώνα (ΚΚΕ, ΚΚΕ εσωτ., Παπανδρέου κλπ).

Το δυναμικό αυτό, και κυρίως το καθοδηγητικό του απαράτ, παρότι συνέχισε μεταδικτατορικά την πάλη ως ΚΚΕ(μ-λ), μετά και την παλινόρθωση στην Κίνα διαπίστωσε ότι δεν ήταν έτοιμο να αναλάβει τα αυξημένα καθήκοντα της νέας περιόδου, στηριζόμενο στις δικές του δυνάμεις, όπως ομολόγησαν και τα βασικότερα στελέχη που πήραν το λόγο, καθώς αυτή η θέση αρχής αυτού του κινήματος δεν ήταν και κατάκτηση του καθοδηγητικού οργάνου. Πέρα, λοιπόν, από την ιστορική αναδρομή και τις προσωπικές καταθέσεις, ήταν εμφανής η απόσταση από τις απαιτήσεις της σημερινής πραγματικότητας -κι όχι μόνο λόγω ηλικιακών αποστάσεων- αφού, ίσως, μόνο ο συγγραφέας εξέπεμψε την πραγματική φρεσκάδα των αναζητήσεων όλου αυτού του δυναμικού που αναφέρεται στο ΑΜΕΕ, την ΟΜΛΕ και το παλιό ΚΚΕ(μ-λ).

Στην παρουσίαση παρέμβηκαν οι συν. Γιάννης Κελεσίδης και Γιώργος Τσουγκράνης που συμμετείχαν στο ΑΜΕΕ Ιταλίας, προβάλλοντας, όχι μόνο τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε αυτό το κίνημα στην περίοδο της δικτατορίας, αλλά και την σημερινή του συνέχεια μέσα από το νέο ΚΚΕ(μ-λ) που δεν έπαψε να αναζητά απαντήσεις στο πως θα οικοδομηθεί επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα στις σημερινές πολιτικές απαιτήσεις.

Η βιβλιοπαρουσίαση αυτή, πάντως, έδωσε την ευκαιρία να ξαναβρεθούν από κοντά δεκάδες αγωνιστές. Ανοιχτή παραμένει, ωστόσο, η πρόταση που κατατέθηκε για μια εκ νέου συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων εν ευθέτω χρόνω … Αξίζει να αναζητηθεί και να διαβαστεί το βιβλίο από τις νεότερες γενιές αγωνιστών, κι όχι απλά για ιστορικούς λόγους.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι αποσιωπήθηκε και αποσιωπάται η ιστορία όχι μόνο του ΑΜΕΕ στην Ιταλία αλλά συνολικά του κινήματος που ονομάστηκε "μ-λ" ενώ έχει σημαντική ιστορία. Και δεν αποσιωπάται μόνο από τις νυν και πρώην κυρίαρχες δυνάμεις του ρεφορμισμού αλλά και καπηλεύεται (προσπάθεια πριν μερικά χρόνια κάποιων πρώην που ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω σελίδων στο fb για παράδειγμα) ή διαστρεβλώνεται (από ΚΚΕ μεριά π.χ.).

Γι' αυτό καλό θα ήταν να αναληφθεί μια προσπάθεια ανάδειξης αυτής της ιστορίας από το ΚΚΕ(μ-λ) αντί να την αφήνει σε πρώην και νυν άλλων χώρων να την καπηλεύονται και να την παρουσιάζουν όπως τους βολεύει. Είναι σημαντικό όχι μόνο για την ιστορική αλήθεια αλλά και για το σήμερα και για το αύριο του κινήματος.