24 Μαΐου 2024

Συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στις συνδικαλιστικές - πολιτικές διώξεις στο κέντρο της Αθήνας

Με επιτυχία, ικανοποιητική μαζικότητα και παλμό, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 23/5/24, διαδήλωση, στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στις συνδικαλιστικές και πολιτικές διώξεις. Εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και κινήσεων, συλλογικοτήτων και κινήσεων γειτονιάς.

Στις 6.30μ.μ. ξεκίνησε η συγκέντρωση με τοποθετήσεις και χαιρετισμούς εκπροσώπων από σωματεία και συλλογικότητες.

Στην διαδήλωση που ακολούθησε προπορεύονταν το κοινό πανό και συμμετείχαν, με μπλοκ και πανό, η Ταξική Πορεία, η Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου, η Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, η ΟΡΜΑ, η συνέλευση αναρχικών για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση, το «Κόκκινο Νήμα», η Πρωτοβουλία αναρχικών φοιτητών/τριών Αθήνας.

Ορισμένα από τα συνθήματα που πλαισίωσαν την πορεία και φωνάχτηκαν είναι τα: «Εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Χτυπάνε τους αγώνες, διώκουν αγωνιστές, και κάνουνε τις πλάτες στους εκμεταλλευτές», «Κάτω τα χέρια από την απεργία, τους λαϊκούς αγώνες και τα σωματεία».

Προκλητική η αστυνομική παρουσία, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να περικυκλώνουν εξαρχής την διαδήλωση και να «συνοδεύουν», σε ασφυκτικό κλοιό, τους διαδηλωτές. Τα μπλοκ της διαδήλωσης καταγγείλανε την κρατική τρομοκρατία και καταστολή, ενώ συγκροτημένα οι διαδηλωτές υπερασπίζοντας και περιφρουρώντας το δημοκρατικό δικαίωμα στην διαδήλωση, έφτασαν στην βουλή και ολοκλήρωσαν την πορεία τους στα Προπύλαια.


Η διαδήλωση ήταν η συνέχεια των επιτυχημένων δράσεων της Πρωτοβουλίας και η πρώτη προσπάθεια να τεθεί αυτή η πλευρά της επίθεσης του συστήματος - οι διώξεις - για πρώτη φορά, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο αστικός και ρεφορμιστικός συνδικαλισμός τηρούν σιγή ιχθύος, ευθυγραμμισμένοι με την αστική νομιμότητα, δηλαδή τους νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, καθώς και τον νέο ποινικό κώδικα.

Από αυτήν την πλευρά η διαδήλωση αποτελεί μια θετική παρακαταθήκη και μια καλή βάση ώστε να «πατήσουν» τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός ότι μια σειρά αγωνιστές από σωματεία, εργατικά σχήματα και συλλογικότητες γειτονιάς συντονίζονται, αποφασίζουν και δρουν, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις, προωθώντας την κοινή δράση από τα κάτω, με δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό είναι επίσης ένα θετικό κεκτημένο που πρέπει να διαφυλαχτεί.

Ωστόσο, έγινε φανερό ότι αυτή η προσπάθεια για διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας απαιτούσε την πολιτική στήριξη και απόφαση ευρύτερων δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά, στο κίνημα και στους αγώνες.

Αυτό το κενό προσπάθησε να καλύψει η σύσκεψη που κάλεσε το ΚΚΕ(μ-λ), διαμορφώνοντας ένα κοινό κάλεσμα με άλλες δυνάμεις.

Έγινε επίσης φανερό πως μια σειρά από δυνάμεις, είτε επειδή δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη, είτε επειδή έχουν άλλες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες (ευρωεκλογές), επιλέγουν να μην στηρίζουν αυτήν την κατεύθυνση.

Η επόμενη ανοιχτή σύσκεψη της Πρωτοβουλίας έχει προγραμματιστεί την Τρίτη 28/5, στις 6.30 μ,μ, στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Οι διώξεις προχωράνε και κλιμακώνονται, ενώ η φασιστικοποίηση εντείνεται, με πρωτόγνωρες συνέπειες για αγωνιστές, συλλογικότητες και Οργανώσεις. Η αντίσταση, ο αγώνας, η διεκδίκηση απέναντι στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική είναι μονόδρομος. Να προχωρήσουμε αποφασιστικά!








Δεν υπάρχουν σχόλια: