01 Μαΐου 2024

ΑΘΗΝΑ | Ανταπόκριση από την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή κινητοποίηση

 

Αρκετοί εργαζόμενοι και νεολαίοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας σήμερα, τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά όπως πρέπει, σαν μέρα απεργίας και αγώνα! Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης για ακόμη μια φορά να τη μετατρέψει σε αργία, αποκρύπτοντας το πραγματικό μήνυμα της μέρας αυτής, το μήνυμα της Πρωτομαγιάς και των αγώνων της εργατικής τάξης φωτίζει και εμπνέει τους σημερινούς αγώνες.

Οι εργαζόμενοι καλέστηκαν να δώσουν τη μάχη της απεργίας σε ένα δύσκολο κλίμα, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν απεργιακά καλέσματα τόσο από τη ΓΣΕΕ, όσο και από την ΑΔΕΔΥ. Κι αυτό γιατί η προσπάθεια υπονόμευσης και αυτής της απεργίας από τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι δεδομένη. Καλλιεργείται εδώ και ένα μεγάλο διάστημα, με τις ηγεσίες αυτές να έχουν κηρύξει επί της ουσίας παύση αγώνων και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζόμενων. Εκφράζεται πολύ χαρακτηριστικά και το τελευταίο διάστημα, με τους διαγκωνισμούς μεταξύ των ηγεσιών αυτών που υπηρετούν τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, βάζοντας τροχοπέδη στους αγώνες του εργατικού κινήματος. Ήταν χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος υπήρχαν δύο(!) ξεχωριστές εξέδρες: από τη μία μεριά της Σταδίου ΓΣΕΕ και ΕΚΑ και από την άλλη μεριά η ΑΔΕΔΥ!!! Και με αυτόν τον τρόπο έκαναν ξανά φανερό πόσο (δεν) νοιάζονται για τον κοινό και μαζικό αγώνα των εργαζόμενων, αλλά για τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα. Τίποτα δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που σπέρνουν την ηττοπάθεια και την υποταγή.

Αρκετά άμαζη ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, έκφραση αφενός της απροθυμίαςτου ΠΑΜΕ (και του ΚΚΕ) να διαμορφώσει πραγματικούς όρους απεργιακής κίνησης στα σωματεία και στο εργατικό κίνημα, και αφετέρου στοιχείο επιβεβαίωσης πως η πραγματική έγνοια του αυτήν την περίοδο είναι η ευρωκάλπη.  

Μόνο με πίστη στις δικές τους δυνάμεις και αποφασιστικότητα μπορούν να αντισταθούν στον εργασιακό μεσαίωνα και να διεκδικήσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα οι εργαζόμενοι. Αυτή την κατεύθυνση προσπάθησαν να αναδείξουν με την παρέμβασή τους στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στα Προπύλαια οι δυνάμεις της Ταξικής Πορείας, του ΚΚΕ(μ-λ). Με τρία μαζικά μπλοκ και με παλμό συμμετείχαν στη συγκέντρωση σωματείων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Δίπλα τους πορεύτηκαν και οι Τούρκοι αγωνιστές του TKP/ML. Μάλιστα, τιμώντας τον διεθνιστικό χαρακτήρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς το ένα από τα πανό είχε κοινή υπογραφή των δύο οργανώσεων, σε συνέχεια της σημαντικής εκδήλωσης που είχαν συνδιοργανώσει στην Καισαριανή προς τιμήν των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν εκεί 80 χρόνια πριν.

Παράλληλα, αναδείχθηκε η αλληλεγγύη στον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στη σφαγή που διεξάγει το φασιστικό κράτος του Ισραήλ, με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών και ιδιαίτερα των ΗΠΑ. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες το ΚΚΕ(μ-λ) είχε καταθέσει πρόταση η σημερινή διαδήλωση να κατευθυνθεί προς την Ισραηλινή πρεσβεία, κάτι που δεν ευνοήθηκε από τη -χλιαρή έως αδιάφορη- στάση των άλλων οργανώσεων.

Τέλος, η παρουσία της αστυνομίας ήταν άκρως προκλητική και υπενθύμισε για ακόμη μια φορά πόσο εχθρικά αντιμετωπίζονται οι διαδηλώσεις από το σύστημα.

Παραμένει ζωτικής σημασίας η αναγκαιότητα να αναδειχθούν οι εργατικές διεκδικήσεις! Να δοθεί με μαζικούς όρους η μάχη για αυξήσεις στους μισθούς και για ΣΣΕ. Να καταγγελθεί η πολιτική των πολιτικών-συνδικαλιστικών διώξεων και να δυναμώσει η κατεύθυνση της υπεράσπισης του ταξικού ανεξάρτητου από το κράτος συνδικαλισμού.

Με αυτές τις αιχμές παρέμβηκε το δυναμικό της Ταξικής Πορείας και του ΚΚΕ(μ-λ) όλο το διάστημα πριν την απεργία και με αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουν και από την επόμενη μέρα. Γιατί η λύση δε θα έρθει μέσα από καμία κάλπη, αλλά ούτε και από τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θα δοθεί μόνο μέσα από την πάλη των ίδιων των εργαζόμενων.

Μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες και βίντεο από την διαδήλωση  εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: