26 Μαΐου 2024

ΣΕΠΕ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, Προμηθέας | Προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών




ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΑ «ΥΒΡΙΔΙΑ» ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΑΛΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Παρά τις προφορικές αρνητικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου του Συλλόγου μας το ΔΣ με απόφαση της πλειοψηφίας της πρώην ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, δηλαδή των καθεστωτικών συνδικαλιστικών δυνάμεων ψήφισε υπέρ της… υβριδικής συνύπαρξης «δια ζώσης» και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.

Γίνεται έτσι ο ΣΕΠΕ Προμηθέας της Καλαμαριάς, ένα από τα τρία εκπαιδευτικά σωματεία της Θεσσαλονίκης (όλες οι υπόλοιπες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ της πόλης κάνουν «κανονικές» δια ζώσης εκλογές, αλήθεια όλοι αυτοί τι διακινδυνεύουν; ) που θα εφαρμόσουν τον αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη της κυβέρνησης.



 

Γιατί τέτοια βιασύνη;

Βιάζονται οι καθεστωτικές παρατάξεις να εφαρμόσουν τον αντεργατικό νόμο αλλά δεν έδειξαν καθόλου την ίδια βιασύνη να επισκεφτούν τα σχολεία για να στηρίξουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών με την απεργία-αποχή.

Αντίθετα βιάστηκαν να κλείσουν την τελευταία Γενική Συνέλευση προκειμένου για πολύ μικρή διαφορά στην απαρτία να μην παρθεί καμία αγωνιστική απόφαση από την Γενική Συνέλευση.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις και οι εκπρόσωποι τους που όσα σχολεία επισκέφτηκαν έκαναν κακό παρά… καλό κατά γενική ομολογία, σπέρνοντας το φόβο και την ηττοπάθεια, αποδυναμώνοντας τη θέληση των εκπαιδευτικών να αντισταθούν μέσα από την απεργία-αποχή.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Το πιο αντιδραστικό και αντεργατικό αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου Xατζηδάκη δεν είναι τόσο η διαβλητότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (ζήτημα που βέβαια παραμένει ανοικτό και με αρκετά ερωτηματικά ειδικά όταν αργότερα θα θελήσουν να επεκτείνουν τον κρατικό έλεγχο) όσο ότι αντικαθιστά την πραγματική συμμετοχή στη συνέλευση και την ψηφοφορία με την… εικονική.

Και στην «πονηρή» επισήμανση ότι και πριν η συμμετοχή στην απολογιστική Γενική Συνέλευση δεν αντιστοιχούσε στην ψηφοφορία απαντάμε ότι τώρα πια με την ηλεκτρονική ψηφοφορία επιτελείται (ή καλύτερα επιχειρείται γιατί έχει ο καιρός… γυρίσματα) η πλήρης αντικατάσταση της προσωπικής ζωντανής συμμετοχής.

Επιπλέον κατοχυρώνεται ο κρατικός έλεγχος στις συνδικαλιστικές διαδικασίες. Ένας δρόμος που άνοιξε βέβαια η κυβέρνηση Σύριζα με την υποχρεωτική εγγραφή των σωματείων στα ηλεκτρονικά μητρώα και… «διαπλάτυνε» η σημερινή κυβέρνηση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η Βιασύνη των καθεστωτικών δυνάμεων να δηλώσουν την υποταγή τους στο αντισυνδικαλιστικό τερατούργημα του Χατζηδάκη και να το εφαρμόσουν πριν από τους άλλους είναι… κατανοητή!

Γιατί παρόλο το άδειασμα, την υπονόμευση και τις πισώπλατες μαχαιριές που δέχονται από τους δήθεν εκπρόσωπούς τους οι εκπαιδευτικοί τρία χρόνια τώρα επιμένουν να αντιστέκονται στην εφαρμογή της κακόφημης αξιολόγησης.

Η επίθεση στα δικαιώματα μας έχει κάνει πολύ σοβαρά βήματα υλοποίησης με την αγαστή συνεργασία των κυρίαρχων συνδικαλιστικών δυνάμεων αλλά και την… εμμονή των υπόλοιπων που τυπικά έχουν αναφορά στους αγώνες να μην διαχωρίζονται από την λογική της νομιμότητας και της «κάλυψης».

Παρόλα αυτά, δεν εφαρμόζεται τόσο… συντριπτικά όσο η κυβέρνηση επιθυμεί!

Γιατί η οργή των εκπαιδευτικών από τη μετατροπή του σχολείου σε μία ταξική και τοξική κόλαση σε συνδυασμό με την γενικότερη υποβάθμιση και εξαθλίωση της ζωής (ακρίβεια, τρομοκρατία, πόλεμος) μπορεί να αναζητήσει πραγματικούς (και όχι εικονικούς!) τρόπους έκφρασης!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών είναι μία συνδικαλιστική δύναμη μικρή αλλά με πανελλαδική έκφραση και παρουσία που έχει αναφορά στους αγώνες ως τη μόνο διασφάλιση και «κάλυψη» απέναντι στην οξεία κυβερνητική επίθεση.

Από την αρχή της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στο κορυφαίο ζήτημα της αξιολόγησης διαχωριστήκαμε από τις λογικές της ευκολίας και της «νόμιμης αντίστασης».

Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε πως οι αγώνες δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι αλλά δίκαιοι ή άδικοι…

… Και πως αυτό το δίκιο θα πρέπει να το διεκδικήσουμε με την οργάνωση ενός κεντρικού απεργιακού αγώνα με διάθεση και προοπτική διάρκειας καθώς η απεργία αποχή -απαραίτητο ίσως βήμα αρχικά- δεν πρέπει να εξελιχτεί και να … εξαντληθεί σε έναν κλεφτοπόλεμο νομιμότητας και ατομικής στάσης.

Αν και η συμμετοχή στις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες (και στις εκλογές) των σωματείων μας αποτελεί τον πιο βασικό όρο και αιτία της δικής μας ύπαρξη -ακριβώς για αυτό το λόγο!- δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτή τη φάση στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη στο σύλλογο μας.

Γι αυτό δεν θα συμμετέχουμε στις εκλογές στις 4/6 για την εκλογή αντιπροσώπων. Θα είμαστε βέβαια παρούσες και παρόντες στη Γενική Συνέλευση για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας.

Καλούμε μάλιστα και τις άλλες δύο δυνάμεις (Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ) που θέλουν να αναφέρονται στην αριστερά και τους αγώνες να τηρήσουν την ίδια στάση.

Το επιχείρημα ότι πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην δια ζώσης ψηφοφορία και να καλέσουμε τους συναδέλφους/ συναδέλφισσες να μην ψηφίσουν ηλεκτρονικά θεωρούμε ότι ενισχύει και νομιμοποιεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία δηλαδή την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. Όπως έδειξε η εμπειρία του ΣΕΠΕ Χαλκιδικής η συμμετοχή αύξησε το παθητικό δυναμικό της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αλλά καθόλου δεν «ανέδειξε» την πραγματική.

Είναι δε εξοργιστικά λυπηρό ότι ακόμα και μαζικά (και αυτοπροσδιοριζόμενα ως ταξικά) σωματεία του ιδιωτικού τομέα όπως αυτό των εμποροϋπαλλήλων να ενσωματώνουν τη δυνατότητα εφαρμογής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα καταστατικά τους. Αν αυτό δεν είναι υποταγή στο σημερινό συσχετισμό δύναμης, τι άλλο είναι;

Το επίσης επιχείρημα ότι θα αφήσουμε μόνες στις εκλογικές διαδικασίες τις κυρίαρχες δυνάμεις σε αυτή τη φάση -που οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν έχουν ακόμα κατοχυρωθεί στην πράξη- απαντάμε ότι είναι καλύτερο να τους αφήσουμε μόνους να εφαρμόσουν τον αντεργατικό νόμο!

Η επανδιεκδίκηση των σωματείων μας εξ άλλου ώστε να γίνουν πραγματικά όργανα πάλης και όχι χειραγωγημένα κρατικά «υβρίδια» είναι ένας δρόμος που δεν περιορίζεται στη συμμετοχή στις εκλογές αλλά απαιτεί πρώτα απ` όλα την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών σε κάθε επίπεδο.

Σε τελική ανάλυση όλα έχουν το κόστος τους…

Πρέπει να διαλέξουμε ποια «κόστη» θα πληρώσουμε:

Αυτό της αντίστασης ή αυτό (απείρως επαχθέστερο στην πορεία) της υποταγής;
 

OΛEΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


ΜΑΗΣ 2024









Δεν υπάρχουν σχόλια: