17 Ιουνίου 2024

Αποχή, ερμηνείες και ανακοινώσεις - Εσείς τι θα διαλέγατε;

Αποχή, ερμηνείες και ανακοινώσεις 

Εσείς τι θα διαλέγατε; 


Διαβάσαμε  προσεκτικά τις ανακοινώσεις διάφορων αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων και οργανώσεων για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. 

Μεταξύ αυτών την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ και εκείνη της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ. Στα όσα ενδιαφέροντα γράφονται σε αυτές ένα σημείο αξίζει να συσχετιστεί και να σχολιαστεί. Αυτό στο οποίο γίνεται αναφορά στην Αποχή.  Όπως και να'χει βέβαια και οι δύο ανακοινώσεις  φαίνεται  να θέλουν θέλουν να βγουν από  την υποχρέωση κι όχι να ερμηνεύσουν την αποχή, πολύ περισσότερο να βάλουν σε αμφιβολία την επιλογή της συμμετοχής.  

Και τα δύο κόμματα στις διακηρύξεις τους είναι εναντίον της συμμετοχής της Ελλάδας  στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με διαφορετικές διατυπώσεις ζητούν την αποχώρηση από αυτήν. Ταυτόχρονα έχουν επιλέξει διαχρονικά να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές και το ΚΚΕ εκλέγει βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι γνωστό πως έχουμε διαφωνήσει με αυτήν την επιλογή και έχουμε  ασκήσει  κριτική. Το ίδιο , με άμεσο ή έμμεσο τρόπο έχουν κάνει και τα δύο κόμματα  σχετικά με την  θέση μας για Αποχή από τις Ευρωεκλογές. Ο καθένας μπορεί να κρίνει την δύναμη και την ορθότητα των επιχειρημάτων που έχουν εκτεθεί όλα αυτά τα χρόνια και η ζωή θα κρίνει ποιος έχει δίκιο. 

Αν και δεν θεωρούμε πως ήρθε η στιγμή αυτής της τελικής κρίσης και έχουμε την υπομονή να περιμένουμε,  το τεράστιο ποσοστό της Αποχής σε αυτές τις Ευρωεκλογές δεν έμεινε ασχολίαστο σχεδόν από κανέναν  και απασχόλησε διάφορες αναλύσεις που αξίζει να μελετηθούν.  Στην προκειμένη περίπτωση   προτείνουμε να συγκριθούν οι  δύο ανακοινώσεις στο σημείο που αναφέρονται στην μεγάλο ποσοστό της Αποχής . Το μεν ΚΚΕ γράφει κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία:  "Η μεγάλη αποχή που σημειώθηκε περικλείει σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και απαξίωσης απέναντι τόσο στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματά του, όσο και απέναντι στην ΕΕ και τους θεσμούς της, όπως το ευρωκοινοβούλιο ..... Από αυτή την άποψη η στάση αυτή, την οποία εμείς προφανώς δεν επικροτούμε, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα αν εκφράζεται με έναν τρόπο που μπορεί να παρερμηνευτεί, να εγκλωβιστεί ή να αφομοιωθεί"  το δε Μ-Λ ΚΚΕ έχει μόνο αυτήν την αναφορά "Η πλατιά λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή για την κυβερνητική πολιτική και τις συνέπειές της στη χώρα μας δεν αποτυπώθηκε μόνο στα πρωτοφανή, για τη χώρα μας, επίπεδα της αποχής, αλλά και στη μεγάλη αποδοκιμασία της κυβερνητικής παράταξης".

Προφανώς δεν  θεωρούμε  ικανοποιητικές και επαρκείς   και τις δύο  αναφορές στην μαζική Αποχή οι οποίες όπως αναφέρουμε και στην αρχή  φαίνεται να θέλουν να βγουν από την υποχρέωση και να αποφύγουν να  αντιμετωπίσουν δύσκολα ερωτήματα.  Αλλά αν  έπρεπε  κανείς να διαλέξει ανάμεσα στις δύο, τι θα διαλέγατε ;  Αυτήν που επικεντρώνει μόνο στην εσωτερική πλευρά της αποχής  δείχνοντας να ξεχνά κάθε συσχέτιση με τον χαρακτήρα των Ευρωεκλογών ή εκείνη που έστω  δειλά αναγκάζεται να  κάνει αναφορά  στους θεσμούς της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο και χρησιμοποιεί τον όρο απαξίωση; 

Δ.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια: