13 Αυγούστου 2024

Από φωτιές δεν ξέρω. Έμαθα κάτι παραπάνω σήμερα στην Πεντέλη.

Από φωτιές δεν ξέρω.

Έμαθα κάτι παραπάνω σήμερα στην Πεντέλη.

Έμαθα ότι όταν τα ΜΜΕ δηλώνουν ότι πολλά εναέρια μέσα και δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα επιχειρούν στην Πεντέλη, εννοούν ότι περίπου 50 πυροσβέστες τρέχουν πανικόβλητοι να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται. Ότι το ένα και μοναδικό ελικόπτερο στην Πεντέλη επιχείρησε για ώρες αποκλειστικά στο σπίτι του Σαρτζετάκη, πρώην προέδρου της δημοκρατίας, την ίδια ώρα που κάποια στενά παραπέρα καιγόταν μέσα σε κατοικημένη περιοχή μία αποθήκη ξυλείας.

Έμαθα, ξανά, ότι οι φίλοι μας είναι θησαυροί, που καμιά φορά κάνουν και πράγματα που δεν τα χωράει ο νους.

Έμαθα ότι ο κόσμος που μόλις είχε καταφέρει να σβήσει τη φωτιά στο σπίτι του, πήγαινε να σβήσει τη φωτιά στο σπίτι του γείτονά του.

Είδα τους ανθρώπους που είχαν μόλις χάσει το βιός τους, με λάστιχα και κουβάδες να γλιτώνουν το βιός των διπλανών τους.

Κατάλαβα ότι κανένας μας δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στον κρατικό μηχανισμό, για αυτό και, παρά τα δεκάδες μηνύματα εκκένωσης του 112, ο κόσμος παρέμεινε στις γειτονιές που μεγάλωσε και ζει για να σώσει ό,τι μπορεί.

Άκουσα τους ανθρώπους να λένε καθάρια "είναι εγκληματίες" και να ξέρουν σε ποιούς αναφέρονται.

Κατάλαβα ότι ξέρουμε όλοι πόσο αναλώσιμοι είμαστε. Ότι κινδυνεύουμε να καούμε ζωντανοί μέσα στον αστικό ιστό. Ότι δε θα σταματήσουν μόνοι τους.

Κανένα αφήγημα δε λειτουργεί πια. Ούτε οι ισχυροί άνεμοι, ούτε οι πρωτόγνωρα υψηλές θερμοκρασίες, ούτε ο τρομερά προετοιμασμένος μηχανισμός τον οποίο έπιασε απροετοίμαστο η κλιματική αλλαγή. Το έχουμε ξαναδεί το έργο.

Συνειδητοποίησα ότι αυτό που επαναλαμβάνεται στα διάφορα κανάλια: "αυτή θα είναι πλέον η κανονικότητά μας" είναι μια κανονικότητα με την οποία ο λαός αρνείται να συμβιβαστεί.

Τα μάθαμε όλα αυτά. Στο Μάτι, στη Μάνδρα, στη Βόρεια Εύβοια, στη Θεσσαλία.

Μένει μόνο να στραφούμε ενάντια στον πραγματικό υπεύθυνο, που μόνο ανεύθυνος και ανοργάνωτος δεν είναι. Είναι απλώς τρομερά και ξεδιάντροπα οργανωμένος στην επίθεσή του ενάντια στις ζωές μας.

Κόντρα σε κυβερνώντες και αντιπολίτευση που ευθαρσώς δηλώνουν ότι δεν είναι τώρα η στιγμή για απόδοση ευθυνών. Κόντρα στα κροκοδείλια δάκρυα που διάφοροι θα στάξουν για την απανθρακωμένη γυναίκα που βρέθηκε στο Πάτημα Βριλησσίων.

Δε θα λογαριαστούμε μετά. Ούτε αντέχουμε ούτε θέλουμε κι άλλο "μετά".

Αύριο, 13 Αυγούστου στις 20.00 καλείται συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ενάντια στο σύστημα που καίει τα σπίτια, τις γειτονιές, τα χωράφια, τις ζωές μας.

Νικολέττα Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: