24 Αυγούστου 2024

Φωτιά στην Πεντέλη: Ενός κακού μύρια έπονται, κι ο καρκινογόνος αμίαντος μας έλειπε!

 


Δεν φτάνει που έχασε τη ζωή της, με τον πιο τραγικό τρόπο, μια εργαζόμενη, δεν φτάνει που κάηκαν 100.000 στρέμματα, με μάλιστα το 39% αυτών να είναι δασικές περιοχές, υπό αναγέννηση ή αναδάσωση, δεν φτάνει που κάηκαν περί τα 80 σπίτια και 30 επιχειρήσεις, οι κάτοικοι της Πεντέλης και των γύρω περιοχών, την επομένη της μεγάλης πυρκαγιάς, έχουν να αντιμετωπίσουν και πολλά άλλα προβλήματα.

Η φωτιά έσβησε, αλλά οι «αόρατοι» κίνδυνοι για την υγεία τους παραμένουν. Οι κατεστραμμένες δομές, ο μολυσμένος αέρας και το μολυσμένο νερό, τα χημικά απόβλητα και μέταλλα εγκυμονούν μια σειρά από φυσικούς και χημικούς κινδύνους για την ζωή τους. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές για ύπαρξη αποβλήτων προϊόντων αμιάντου στην περιοχή των καμένων. Σημειωτέον, ο αμίαντος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και έχει χαρακτηριστεί, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως καρκινογόνος κατηγορίας Α. Όσον αφορά δε στην περισυλλογή του, γίνεται με ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης και από εξειδικευμένα συνεργεία. Παρόμοιες αναφορές υπήρξαν στο παρελθόν και μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι και τη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, τον Αύγουστο του 2021. Στην τελευταία δε περίπτωση, η περισυλλογή των αποβλήτων αμιάντου έγινε «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ διαφορετικών δημόσιων φορέων και ενάμιση χρόνο μετά δεν είχε ολοκληρωθεί.

Είναι απαίτηση των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές να εξασφαλιστεί άμεσα η προστασία της υγείας τους! Να γίνει άμεση και πραγματική αποζημίωσή τους και να παρθούν πραγματικά μέτρα προστασίας.

 Ο.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: