11 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ | Συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις: 📍 Αθήνα, 17:30, Μνημείο Φύσσα, Κερατσίνι 📍 Θεσ/νίκη, 18:00, Καμάρα 📍 Πάτρα, 18:00, Πλατεία Γεωργίου 📍 Γιάννενα, 18:00, Περιφέρεια 📍 Ξάνθη, 18:00, Κεντρική Πλατεία 📍 Βόλος, 19:00, Πλατεία Αγ. Νικολάου 📍 Χανιά, 19:00, Πλατεία Αγοράς 📍 Ηράκλειο, 19:00, Πλατεία Ελευθερίας

28 Αυγούστου 2024

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ | Ανακοίνωση της Κ.Ε. του Προλεταριακού Κόμματος της Ανατολικής Βεγγάλης για τη νίκη των φοιτητών και του λαού

Εξαλείψτε ολοκληρωτικά τον Ινδικό φασισμό Χασίνα-Αουάμι

Αγώνας για την εγκαθίδρυση της διακυβέρνησης των αγωνιζόμενων φοιτητών, εργατών, αγροτών, φτωχών, μεσαίας τάξης.* 
 

Η 15ετής κακή διακυβέρνηση της Χασίνα και του κόμματος Αουάμι[1] έφτασε επιτέλους στο τέλος της. Οι φοιτητές κέρδισαν μια μεγάλη νίκη με το θαρραλέο κίνημά τους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πολλές διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και τμήματα του λαού έκαναν τεράστιες θυσίες και διεξήγαγαν γενναίους ένοπλους και άοπλους αγώνες τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Σε αυτή τη συνέχεια, περίπου 350 ζωές χάθηκαν για να επιτευχθεί αυτός ο άθλος . Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πάνω από πεντακόσιοι άνθρωποι έχασαν τα μάτια τους. Πολλοί περισσότεροι έχουν μείνει μόνιμα ανάπηροι. 15.000 ή και περισσότεροι άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση. Επιπλέον, χιλιάδες πολιτικοί ακτιβιστές και απλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, και εκατομμύρια άνθρωποι υπέστησαν καταπίεση και άδικες συλλήψεις τα τελευταία 15 χρόνια. Δικαστικές σκευωρίες έχουν οργανωθεί εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ωστόσο, αυτή η νίκη δεν είναι το τέλος του αγώνα, αλλά μόλις η αρχή. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας. Γιατί οι καταπιεσμένοι δεν μπορούν να απελευθερωθούν μέχρι να εγκαθιδρυθεί η εξουσία ή η κυριαρχία των πραγματικών αγωνιζόμενων μαζών. Αυτό το έχουμε βιώσει πολλές φορές στο παρελθόν - το '69, το '71, το '75 και το '90. Ακόμα και μετά την αποτίναξη του βασικού εχθρού που κάθεται στο σβέρκο, οι μαριονέτες της άρχουσας ελίτ της αστικής τάξης έχουν καταλάβει την εξουσία. Για να αποφευχθεί αυτό, οι αγωνιζόμενες μάζες πρέπει να αγωνιστούν για τη σωστή πολιτική ατζέντα. Επί του παρόντος, έχει σχηματιστεί μια «προσωρινή κυβέρνηση» με πρωτοβουλία του στρατού και των γραφειοκρατών. Θα διεκδικήσουμε ουσιαστικά (rationally insist) να εκπληρωθούν οι ελπίδες των καταπιεσμένων φοιτητών για χειραφέτηση από το φασισμό. Υπό το πρίσμα αυτό, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε μερικά βασικά σημεία παρακάτω. 


1. Εγκαθίδρυση μια προσωρινής κυβέρνησης αποτελούμενης από εκπροσώπους όλων των αντιφασιστικών τάξεων, επαγγελμάτων, κοινοτήτων και δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων αντί μιας έξωθεν επιβαλλόμενης κυβέρνησης με επικεφαλής φιλοδυτικούς πρώην στρατιωτικούς, πολιτικούς γραφειοκράτες, αστούς διανοούμενους, επαγγελματίες και εκπροσώπους της ελίτ της αστικής τάξης.

- Σθεναρή εναντίωση στην επιβολή στρατιωτικού νόμου, στις λεγόμενες κυβερνήσεις που υποστηρίζονται από το στρατό ή στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

- Πλήρης κατάργηση του συντάγματος που επιτρέπει το φασισμό.

- Προκήρυξη ενός νέου συντάγματος και βασικών αρχών ενός πολιτειακού συστήματος ευνοϊκού για το δημοκρατικό σύστημα.

- Κατάργηση των περιφερειακών συμβουλίων, των υποπεριφερειών και των UP[2] που σχηματίστηκαν με βάση το σχέδιο του φασισμού.

- Συγκρότηση «μαζικών επιτροπών» από αγρότες, εργάτες, χειρώνακτες, φοιτητές, νεολαία, μεσαία τάξη, θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες, προοδευτικούς και δημοκρατικούς διανοούμενους σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ξεκινώντας από το χωριό/συνοικία, και ανάληψη του διοικητικού έργου από αυτούς. Σχηματισμός μια ένοπλης «Μαζικής Πολιτοφυλακής» υπό τις διαταγές τους για να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή και επίθεση ενάντια στον κόσμο.

- Δημιουργία ενός περιβάλλοντος για δίκαιες εκλογές με βάση την εξάλειψη του φασισμού, την ανάπτυξη της μαζικής εξουσίας και τα επείγοντα αιτήματα των αντιφασιστικών δημοκρατικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των εργατών, των αγροτών, των φοιτητών και του κόσμου.

2. Σύλληψη και τιμωρία όλων των νονών της νύχτας του κόμματος Αουάμι που είναι οι κύριοι πυλώνες των Ινδών φασιστών της Χασίνα και κυριαρχούν σε όλους τους τομείς του κράτους και της κοινωνίας τα τελευταία 15 χρόνια.

- Οι φασίστες σύμμαχοι της Χασίνα περιλάμβαναν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές, ισχυρούς γραφειοκράτες, ισχυρούς στρατιωτικούς, τυραννικούς αξιωματικούς της Αστυνομίας-RAB[3]-DB[4], μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης, τους λεγόμενους τρομοκράτες των φοιτητών-της νεολαίας, αποτρόπαιες και αναγνωρισμένες ελίτ μεταξύ δικαστών, επαγγελματιών, πολιτιστικών ηγετών κ.λπ. Δημοσίευση ενός καταλόγου με τα ονόματα όλων αυτών των ανθρώπων και σύλληψή τους. Αφοπλισμός όλων αυτών.

- Άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων στο «Aynaghar», μια φυλακή βασανιστηρίων που διατηρεί η πιστή στο καθεστώς Χασίνα υπηρεσία πληροφοριών DGFI[5]. Δημοσίευση Λευκής Βίβλου σχετικά με αυτό.

- Άμεση κατάργηση της δολοφονικής δύναμης RAB.

- Δημοσίευση καταλόγου των δημόσιων εχθρών που εμπλέκονται σε δολοφονίες, εξαφανίσεις, βιασμούς και ξέπλυμα χρήματος και δίωξή τους βάσει του νόμου περί ταχείας δίκης.

- Απαγόρευση της Chhatra League[6], της Jubo League[7] και της Hasina-Awami League ως τρομοκρατικών και φασιστικών οργανώσεων. Στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

- Κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων των ανωτέρω. Δήμευση όλων των γεωργικών εκτάσεων, των υγροτόπων, των οικιστικών και των εμπορικών οικοπέδων που κατέχουν οι φασίστες του Αουάμι. Δωρεάν διανομή γεωργικής γης σε ακτήμονες φτωχούς αγρότες. Άνοιγμα των ταμιευτήρων στους ψαράδες.

3. Άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών ηγετών και ακτιβιστών όλων των πολιτικών κομμάτων και των αγωνιζόμενων ανθρώπων που βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια της φασιστικής κυριαρχίας, ιδιαίτερα στο κίνημα του περασμένου Ιουλίου. Απόσυρση όλων των κατηγοριών που έχουν ασκηθεί εναντίον τους.

4. Άμεσο άνοιγμα πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, επιστροφή του στρατού στους στρατώνες. Άμεση ανάπτυξη της BGB[8] για τη φύλαξη των συνόρων. Διαχείριση των πανεπιστημιακών αιθουσών από φοιτητικές επιτροπές. Εξάλειψη της φασιστικοποίησης και αναμόρφωση της διοίκησης των πανεπιστημίων.

5. Δημοσίευση καταλόγου με τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τις ηλικίες όλων όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του φασιστικού καθεστώτος, ιδιαίτερα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Το κράτος θα πρέπει να παρέχει αποζημίωση στις οικογένειες που επλήγησαν. Σε όλους τους τραυματίες θα πρέπει να παρέχεται ιατρική περίθαλψη με έξοδα του κράτους. Όσοι έχουν ήδη υποβληθεί σε θεραπεία με δικά τους έξοδα θα πρέπει να αποζημιωθούν. Θα πρέπει να δημοσιευθεί μια Λευκή Βίβλος για τους τραυματίες. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά.

- Καταγραφή του γενικού προσωπικού της αστυνομίας –Ansar[9] –BGB και του στρατού, καθώς και των απλών ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε διάφορες αναρχικές δραστηριότητες που ακολούθησαν την πτώση της Χασίνα και απόδοση τιμών κοινωνικά.

6. Όλες οι αντεθνικές συμφωνίες και τα μνημόνια με ξένες χώρες, ιδίως με την Ινδία, από την κυβέρνηση Χασίνα-Αουάμι τα τελευταία 15 χρόνια πρέπει να ακυρωθούν.

- Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Rampal που καταστρέφει το Σούντορμπον[10] πρέπει να σταματήσει αμέσως.

- Άμεση παύση της παροχής στην Ινδία σιδηροδρομικών και οδικών διαδρόμων μέσω του Μπαγκλαντές, της ανάθεσης της ευθύνης για το έργο Teesta[11], της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ινδία σε υψηλή τιμή κ.λπ.

- Ανακοίνωση ότι δεν θα υπάρξει καμιά νέα συμφωνία ή συμβιβασμός με την Ινδία μέχρι η Ινδία να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την υποστήριξη του φασισμού της Χασίνα.

- Πλήρης εγρήγορση για τις ανατρεπτικές ή δυνητικά επιθετικές δραστηριότητες των Ινδών επεκτατιστών. Καταδίκη της υπόθαλψης των φυγάδων Hasina/Awami στην Ινδία και απαίτηση της παράδοσή τους στο Μπαγκλαντές.

- Σθεναρή αντίταξη/εναντίωση σε κάθε ιμπεριαλιστική ανάμειξη και συνωμοσία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Αμερικής, της Κίνας και της Ρωσίας, στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

7. Άμεση κατάργηση όλων των μαύρων νόμων, συμπεριλαμβανομένου του Service Act, του Digital Act και της Βιομηχανικής Αστυνομίας[12].

8. Αποδοχή των νόμιμων αιτημάτων των εργατών, των αγροτών, των ψαράδων, των φτωχών και εργαζόμενων κατοίκων της πόλης, των ενοικιαστών, των φοιτητών, των δασκάλων και των μουσικών. Άμεση εφαρμογή αυστηρών μέτρων για τη διάλυση των κοινοπραξιών και τη ρύθμιση της τιμολόγησης των εμπορευμάτων. Λήψη αυστηρών μέτρων για να σταματήσουν οι εκβιασμοί/κλοπές και οι δωροδοκίες από τους φασίστες γραφειοκράτες και την αστυνομία της διακυβέρνησης Χασίνα-Αουάμι όσον αφορά τους εμπόρους πεζοδρομίων, τους πλανόδιους μικροπωλητές, τους εργαζόμενους στις μεταφορές, τις αγορές, την αγορά και πώληση γης, την κατασκευή σπιτιών, την απόκτηση κυβερνητικών θέσεων εργασίας κ.λπ. Αυστηρός έλεγχος της αλλαγής ιδιοκτησίας σε περιπτώσεις εκβιασμού και απαλλοτρίωσης/σφετερισμού. Λήψη αυστηρών μέτρων για την αποτροπή διώξεων και επιθέσεων κατά θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.

Αν η προσωρινή κυβέρνηση δεν σχηματιστεί και δεν λειτουργήσει με τον παραπάνω τρόπο, θα είναι μια ιμπεριαλιστική-κομπραδόρικη[13] αστική κυβέρνηση βασισμένη στην υπάρχουσα φασιστική δομή, η οποία δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις προσδοκίες των αγωνιζόμενων μαζών.

Οι παραπάνω απαιτήσεις δεν αποτελούν ένα πλήρες πρόγραμμα. Αντίθετα, αποτελούν απλά προκαταρκτικό περίγραμμα για τη δημιουργία ενός αντιφασιστικού περιβάλλοντος και συστήματος. Ως εκ τούτου, πολλές ακόμη τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν επ’ αυτού και πρέπει να τεθούν προδιαγραφές που θα μπορούν να οριστικοποιηθούν με βάση τη γνώμη των σημαντικών αντιφασιστικών μαχόμενων δυνάμεων.

Το προλεταριακό μας κόμμα όχι μόνο πολέμησε αδιάκοπα ενάντια στον πρόσφατα εκδιωχθέντα φασισμό της Χασίνα, αλλά και διατύπωσε ένα γνήσιο επαναστατικό πρόγραμμα για την πραγματική απελευθέρωση από κάθε ιμπεριαλισμό, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Αμερικής-Κίνας-Ρωσίας, τον ινδικό επεκτατισμό, και την κολλητή τους ελίτ της αστικής τάξης, την ημι-φεουδαρχική εκμετάλλευση. Το κόμμα διεξάγει έτσι έναν συνεχή αγώνα για την πραγματική ανεξαρτησία της χώρας και την ενίσχυση των λαϊκών μαζών, συμπεριλαμβανομένων των εργατών, των αγροτών και της μεσαίας τάξης, και την εγκαθίδρυση μιας πραγματικά δημοκρατικής κοινωνίας. Ο συνεχιζόμενος αντιφασιστικός αγώνας αποτελεί μέρος αυτού. Μοχθούμε να παλέψουμε μέχρι τέλους και να τον οδηγήσουμε στη νίκη. Ο απώτερος στόχος του αγώνα είναι η εγκαθίδρυση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση στη χώρα και η πορεία προς τον κομμουνισμό παγκοσμίως. 



Για να προχωρήσει αυτός ο στόχος και να επιτευχθεί μια πραγματική επανάσταση, ο καταπιεσμένος λαός πρέπει να πάρει τα όπλα, να δημιουργήσει ένα δικό του στρατό και να οικοδομήσει έναν λαϊκό πόλεμο στην ύπαιθρο, βασισμένο στο πρόγραμμα της αγροτικής επανάστασης. Όλοι οι αγώνες πρέπει να διεξάγονται με βάση αυτόν τον στόχο και αυτό το καθήκον. Το προχωρημένο τμήμα των φοιτητών και της νεολαίας πρέπει να εξοπλιστεί με τον Μαρξισμό-Λενινισμό-Μαοϊσμό. Θα πρέπει να οργανωθούν σε ένα επαναστατικό κόμμα. Μόνο τότε οι σημερινές θυσίες και ο αγώνας τους θα βαδίσουν προς την επιτυχία.

Κεντρική Επιτροπή, Προλεταριακό Κόμμα της Ανατολικής Βεγγάλης[14]

Σημειώσεις

*Το κείμενο με τίτλο «Eradicate Hasina-Awami-Indian fascism completely and utterly.Struggle for the Establishment of the Governance of the Struggling Students, Workers, Peasants, Poor, Middle class» αποτελεί ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του Proletarian Party of Purbo Bangla, με ημερομηνία 5 Αυγούστου 2024. Δημοσιεύτηκε αρχικά στα Μπενγκάλι. Εμείς έχουμε την ανεπίσημη αγγλική μετάφραση από υποστηρικτές των μαοϊστών στο Μπαγκλαντές. Τη μετάφραση από τα αγγλικά, για λογαριασμό των Αντιγειτονιών, έκανε ο Κ.Καψ. Η δημοσίευση δεν συνιστά απαραίτητα και συμφωνία με όλες τις απόψεις που διατυπώνονται.

[1] ΣτΜ. Η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα που κυβερνούσε από το 2009 παραιτήθηκε την Κυριακή 5 Αυγούστου 2024 και έφυγε με ελικόπτερο από το Μπαγκλαντές. Το κόμμα Awami League (Αουάμι Λίγκ- Λαϊκός Σύνδεσμος) που επί 15 χρόνια βρισκόταν στη διακυβέρνηση του Μπαγκλαντές. Περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση στο άρθρο του Τ. Σαπουνά «Η εξέγερση σε μια χώρα με βαθιές κοινωνικές αντιθέσεις και το επαναστατικό κενό!».

[2] ΣτΜ. Το ενωσιακό συμβούλιο, επίσης γνωστό ως Union Parishad (UP), αγροτικό συμβούλιο, αγροτική ένωση και απλά ένωση, είναι η μικρότερη αγροτική διοικητική μονάδα και μονάδα τοπικής αυτοδιοίκησης στο Μπαγκλαντές, με τα zila parishads (περιφερειακά συμβούλια) να είναι οι μεγαλύτερες αγροτικές αρχές και τα upazila parishads (συμβούλιο υποπεριφέρειας) να είναι το ενδιάμεσο επίπεδο. [https://en.wikipedia.org/wiki/Union_councils_of_Bangladesh].

[3] ΣτΜ. Το Τάγμα Ταχείας Δράσης (Rapid Action Battalion, συντομογραφία RAB) είναι μονάδα καταπολέμησης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας της αστυνομίας του Μπαγκλαντές. Έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη χρήση εξωδικαστικών εκτελέσεων και την υποτιθέμενη εμπλοκή του σε εξαναγκαστικές εξαφανίσεις. Το 2021, το Al Jazeera κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «All the Prime Minister's Men». Το 2023, η Deutsche Welle δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Inside the Death Squad», το οποίο εμβαθύνει στις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξωδικαστικές εκτελέσεις που διαπράττονται από το RAB. [https://en.wikipedia.org/wiki/Rapid_Action_Battalion].

[4] ΣτΜ. Το Τμήμα Ντετέκτιβ (Detective Branch, συντομογραφία DB) είναι μια εξειδικευμένη μονάδα της αστυνομίας του Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχει εκτεταμένη τεκμηρίωση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Detective Branch και το Rapid Action Battalion. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 70% των εξωδικαστικών θανάτων που αφορούσαν την αστυνομία αφορούσε το Detective Branch.

[5] ΣτΜ. Η Γενική Διεύθυνση των Δυνάμεων Πληροφόρησης, ευρέως γνωστή με το ακρωνύμιο DGFI (Directorate General of Forces Intelligence), είναι η υπηρεσία πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων του Μπαγκλαντές. [https://en.wikipedia.org/wiki/Directorate_General_of_Forces_Intelligence].

[6] ΣτΜ. Η Λίγκα Τσάτρα του Μπαγκλαντές (Bangladesh Chhatra League, BSL), συχνά αποκαλούμενη απλά Τσάτρα Λίγκα, είναι η φοιτητική πτέρυγα του κόμματος (της Λίγκας Αουάμι) που κυβερνούσε το Μπαγκλαντές. Λειτουργεί σαν παρακρατικός μηχανισμός. [https://en.wikipedia.org/wiki/Bangladesh_Chhatra_League]

[7] ΣτΜ. Η Bangladesh Awami Jubo League (κοινώς γνωστή ως Jubo League, είναι η πρώτη οργάνωση νεολαίας του Μπαγκλαντές. Πρόκειται για την νεολαία του κόμματος Αουάμι Λιγκ του Μπανγκλαντές. [https://en.wikipedia.org/wiki/Jubo_League].

[8] ΣτΜ. Η Συνοριοφυλακή του Μπαγκλαντές (Border Guard Bangladesh, BGB) είναι μια παραστρατιωτική δύναμη υπεύθυνη για την ασφάλεια των συνόρων του Μπαγκλαντές. Είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη της υπεράσπισης των 4.427 χιλιομέτρων των συνόρων του Μπαγκλαντές με την Ινδία και τη Μιανμάρ. [https://en.wikipedia.org/wiki/Border_Guard_Bangladesh].

[9] ΣτΜ. Η Bangladesh Ansar and Village Defence Force (γνωστή και ως Ansar Bahini ή Ansar VDP) είναι μια παραστρατιωτική βοηθητική δύναμη υπεύθυνη για τη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας και την επιβολή του νόμου στο Μπανγκλαντές. Διοικείται από το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυβέρνησης του Μπανγκλαντές. Έχει 6 εκατομμύρια ενεργά και σε εφεδρεία μέλη. Είναι η μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη στον κόσμο. [https://en.wikipedia.org/wiki/Bangladesh_Ansar].

[10] ΣτΜ. Sundarbans := Σούντορμπον (αγγλική απόδοση Sundarbans, Σούνταρμπανς) :» Τεράστιο δάσος στην παραλιακή περιοχή του Κόλπου της Βεγγάλης, που καλύπτει μεγάλο μέρος των ενωμένων δέλτα των ποταμών Γάγγη και Βραχμαπούτρα (το μεγαλύτερο δέλτα της Γης). Καλύπτει 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 6.000 βρίσκονται στο Μπανγκλαντές και τα υπόλοιπα στη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας. Το 1997 το δάσος καταχωρήθηκε από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς (ξεχωριστά τα μέρη της Ινδίας και του Μπανγκλαντές). [https://en.wikipedia.org/wiki/Sundarbans].

[11] ΣτΜ. Ο ποταμός Teesta, μια ζωτικής σημασίας υδάτινη οδός στο βόρειο Μπαγκλαντές, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό μια γραμμή ζωής για τη γεωργία και τη βιοποικιλότητα στην περιοχή. Ωστόσο, οι εποχιακές διακυμάνσεις, με υπερβολικές πλημμύρες κατά τη διάρκεια των μουσώνων και οξεία έλλειψη νερού κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, έχουν δημιουργήσει την επιτακτική ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και αποκατάστασης. [https://asiatimes.com/2024/07/teesta-river-project-should-bangladesh-self-fund/].

[12] ΣτΜ. Industrial Police. Η βιομηχανική αστυνομία είναι μια εξειδικευμένη μονάδα της αστυνομίας του Μπανγκλαντές που είναι υπεύθυνη για την παροχή ασφάλειας στις βιομηχανικές ζώνες του Μπανγκλαντές. Χρησιμοποιείται για την καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων στη βιομηχανία ενδυμάτων του Μπαγκλαντές.

[13] ΣτΜ. Υποχείριο των ξένων συμφερόντων. «Η παρασιτική αυτή «κομπραδόρικη» μεγαλοαστική τάξη, η comprador bourgeoisie, λειτουργεί εξυπηρετώντας με το αζημίωτο τα συμφέροντα των ξένων και φυσικά την...πάρτη της». [https://www.efsyn.gr/stiles/dromo-logia/12493_kompradoroi-kai-rantierides].

[14] ΣτΜ. Κάποιες πληροφορίες/κείμενα για το Proletarian Party of Purbo Bangla δυστυχώς όχι μεταφρασμένες.

[https://www.ofpra.gouv.fr/sites/default/files/ofpra_flora/2301_bgd_reseau_sarbahara_party__156447_web.pdf],

[https://www.marxists.org/history/erol/bangladesh/brief-history.pdf],

[https://www.bannedthought.net/Bangladesh/PBSP-General/SituationOfTheMaoistMovementInBangladesh-2004.pdf],

[https://bannedthought.net/Bangladesh/index.htm]

Δεν υπάρχουν σχόλια: